Turizm

Artan turist sayısına istinaden mevcut yatak kapasitesi ne durumda?

Turizm sektörü, dünyada en hızlı gelişen ve büyüyen sektörlerin başında yer llıyor. TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Antalya şube sorumlusu Ömer Latif Yalçın artan turist sayısına istinaden mevcut yatak kapasitesini değerlendirdi.

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Antalya şube sorumlusu Ömer Latif Yalçın artan turist sayısına istinaden mevcut yatak kapasitesini değerlendirdi. İşte o haber...




Turizm sektörü, dünyada en hızlı gelişen ve büyüyen sektörlerin başında yer almaktadır. Sınırlar ortadan  kalktıkça dünya daha da küçülmeye başlamış ve insanlar daha uzak mesafelere seyahat etme  eğilimine girmiştir.

Turizm bugün dünya gayrisafi hasılasının önemli bölümünü oluşturan bir sektör konumundadır. Tüm dünyadaki ekonomik duraklamaya karşın büyümesini devam ettirmekte olan bu dinamik sektör, diğer sektörlerin de motor gücü olarak işlev görmektedir.

Dünya turizminin ağırlık noktasını ülkemizin de yer aldığı Avrupa Bölgesi oluşturmaktadır. Avrupa’dan sonra en önemli pay Doğu ve Asya/Pasifik bölgesine aittir. Bu iki bölge dışında en büyük paya sahip 3. bölge ise Güney ve Kuzey Amerika bölgesidir. Buradan, dünya turizminin ekonomik yönden  gelişmiş ve  gelir düzeyi yüksek üç bölge arasında yoğunlaştığı söylenebilir.

Son üç yılda, Dünya, Avrupa ve Akdeniz Bölgesi’nde yaşanan ekonomik gelişmeler ile bölgesel istikrarsızlıktan Türkiye turizmi minumum seviyede etkilenmiş olup, 2013 yılında da pozitif büyüme rakamlarını yakalamıştır.

Türkiye’ye rakip olan, İspanya, Mısır ve Yunanistan gibi ekonomik ve siyasi istikrarsızlıkların yaşandığı ülkelerde yabancı ziyaretçi sayısı düşerken, Türkiye, bölgesinde geçen yıla göre, yabancı ziyaretçi sayısını %15 seviyelerinde artırmıştır.

Türkiye, 1980’li yıllarda turizm alanında başlattığı yatırım hamlelerini 2000’li yıllarda daha da artırarak dünya turizminde söz sahibi ülkeler arasına girmiştir. Uluslararası turizm pazarında gerek turizm gelirleri ve gerekse gelen turist sayısı bakımından ilk on ülke içerisinde yer almayı başarmıştır. 

2000’li yılların başında ülkemize gelen turist sayısı 10 milyon seviyelerinde iken günümüzde bu rakam 35 milyon seviyesine ulaşmıştır. Türkiye turizmi, yabancı ziyaretçi sayısı bakımından 2013 yılını bir önceki yıla göre de % 9,5 artışla 34,8 milyon seviyelerinde bir rakamla kapattı.




Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanları ile Haydarpaşa, Pendik ve Karaköy limanlarından alınan verilere göre; 2013 yılında İstanbul’a gelen yabancı sayısı 2012 yılı ile karşılaştırdığında yaklaşık %12 oranında artış yaşandığı görülmektedir. İstanbul’a gelen turist sayısı ilk kez 10.000.000’un üzerine çıkmıştır. Turizm istatistiklerine göre; Ocak - Kasım 11 aylık döneminde ülkemize gelen yabancıların % 31’i İstanbul’a gelmiştir.




Turizm gelirleri açısından Türkiye’de 2007 yılında 20 milyar dolar civarında olan gelirler, %60‘a yakın bir artışla 2013 yılında 32 milyar dolara ulaşmıştır.




2014 yılında ziyaretçi sayısı hedefinin 37-38 milyon seviyelerinde olacağı turizm gelirlerinin ise 35 milyar dolar seviyelerine ulaşması, 2023 yılında bu sayının 50 milyon turist ve 50 milyar dolar turizm gelirlerine ulaşması hedeflenmektedir.

Son 10 yılda artan turist sayısı ve turizm gelirleri ile birlikte yabancılar tarafından da cazibe merkezi haline gelen ülkemizde yer alan yabancı otel işletmeci grupları Marriott, Hochtief, Hyatt, Hilton, Kempinski, Mövenpick, Four Seasons, Wyndham, Barcelo, Carlson, Viceroy, Mandarin Oriental Group, Raffles, Jumeriah, The Edition, Shangri-La Hotels, Le Meridien, Inter Continental Hotel Groups, Accor’dır.

Türkiye’de Dedeman, Divan, The Marmara, Princess Hotels, Swiss Hotel gibi kendi işletmelerini yapan yerli oteller de bulunmaktadır. 



Antalya Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçilerin %30 pazar payına sahiptir. Antalya’ya gelen ziyaretçi pazar payında Rusya Federasyonu ve Almanya ‘dan gelen turistler ön planda yer almaktadır. 

2013 yılında turistik merkezlere gelen yabancı ziyaretçi sayısı bakımından ilk sırayı 11,1 milyon kişi ile Antalya aldı. Antalya’nın ardından İstanbul’a ise 10,5 milyon ziyaretçi geldi. 




Yıllar itibari ile ilginin arttığı Akdenizin parlayan yıldızı Antalya’da ziyaret amaçlı gelip taşınmaz sahibi olan yabancı sayısı ise 50 bin kişiyi aşmış durumdadır.  Resort otelcilik faaliyetinin ve herşey dahil sisteminin en iyi örneklerinin bulunduğu bölgede son yıllarda inşaa edilen tesislerle bereber il genelinde yatak kapasitesi ~ 470 bin kişi/gece ‘dir. 

Antalya geneline baktığımızda turizm tesislerinin toplam yatak kapasitesinin ~470 bin, oda sayısı ise ~ 220 bindir. Yatırımları devam eden tesislerin faaliyete geçmesi ile birlikte yatak kapasitesinin önümüzdeki yıl itibari ile 500 bin kişiyi geçeceği düşünülmektedir.

İl genelinde tesislerde yatak doluluk oranları ortalama %75-80, yatak satış fiyatları ortalaması ise 45-50.-Euro/yatak olarak gerçekleşmektedir.

Antalya bölgesinde son 2 yıl içerisinde bölgenin bilinirliği yüksek tesislerinden olan Adam&Eve, Hillside Su Otel, Dedeman Otel,  Sea Life Otel, Kemer Resort’s Hotel, Club Magic Life Kemer Imperial Otel, Manavgat Seven Seas Otel, Asteria Elite Resort Hotel, Xanadu High Class, Majesty Club Palm Beach’in el değiştirmiş olduğu bilinmektedir.  

2014 yılı içinde ziyaretçi sayısı hedefinin artmış olması, bununla birlikte Antalya bölgesinde inşaası devam eden bir çok tesisin 2014 sezonunda hizmete açılacak olmasıyla birlikte önümüzdeki yıllarda da bölgeye olan ilginin devam edeceği düşünülmektedir.

Turizmin başkenti olan Antalya’da şehir genelinde 50 bin üzerinde yabancı uyruklu kişi mülkiyet sahibidir. Özellikle yılın 300 gününü güneşli geçiren şehire Rusya Federasyanu, Norveç , İsveç, Finlandiya, Danimarka, İrlanda, İngiltere gibi güneşe hasret ülke vatandaşları ilgi göstermektedir.

Tapu Kadastro Müdürlüğü verilerine göre; kent genelinde taşınmaz sahibi yabancı sayısının 50 bin üzerinde olduğu bunun yaklaşık 38 binin bağımsız bölüm, yaklaşık 13 bininin parsel bazında mülkiyetten oluştuğu ve bağımsız bölüm bazında hisseye isabet eden yüzölçümün ise yaklaşık 4 milyon m2’dir.

Şehir genelinde taşınmaz sahibi yabancılar arasında Rusya Fedarasyonu vatandaşlarının 1’nci sırada, 2’nci sırada ise Almanya, 3’ncü sırada ise Norveç, 4’ncü sırada ise İngiltere vatandaşlarını olduğu görülmektedir. Kentin turizme olan yatırımlarının; turist sayısının son yıllarda 10 milyon üzerine çıkması ile birlikte şehre olan ilginin arttığı muhakkakdır. Özellikle yabancılara mülk satışını düzenleyen Mütekabiliyet(Karşılıklılık) Yasası ile birlikte satışların son 2 yılda arttığı ve  önümüzdeki yıllarda bu sayının daha da artacağı düşünülmektedir.


TSKB GAYRİMENKUL DEĞERLEME A.Ş. 

ANTALYA ŞUBE SORUMLUSU 

ÖMER LATİF YALÇIN