Ekonomi

Artçı sarsıntı sayısı dünya rekoruna gidiyor

Türkiye'yi sallayan ve yasa boğan Güneydoğu Anadolu bölgesinde meydana gelen ilk zelzelenin akabinde iki bine yaklaşan artçı deprem-sarsıntı olduğu bilgisi verildi.7 ve 7

6 Şubat’ta Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu bölgesinde 10’dan fazla şehirde yıkıcı etkisi çok büyük olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde 2 deprem meydana geldi. Depremin yol açtığı yıkımın akabinde onlarca ülkenin katılım sağladığı arama kurtarma faaliyetlerine başlandı. Fakat artçı depremler hala yaşanmaya devam ediyor.
 Üstelik rekor seviyeye gelmek üzere.

Artçı depremlerin sayısı 2 bin’e yaklaşıyor!

Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesinde saat 04:17’de 7,7 büyüklüğünde bir zelzele meydana geldi. Depremden Hatay, Adana, Osmaniye, Diyarbakır,  Malatya ve Şanlıurfa başta olmak üzere çevre iller de sallandı.

Daha sonra meydana gelen 200’den fazla ve 6.6’ya ulaşan artçı zelzelelerin akabinden 13:24’te AFAD bilgilerine göre önce 7.6 büyüklüğünde denilen sonra 7.7 olarak revize edilen, Kandilli Rasathanesi bilgilerine göre de 7.5 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı.

AFAD aracılığı ile  paylaşılan verilere baktığımızda ise ilk depremden sonra 200’den fazla, ikinci depremden sonra ise neredeyse her 3 dakikada bir olacak şekilde şu ana kadar 1.400 civarı artçı deprem meydana geldi. Kandilli verilerine göreyse artçı sarsıntı-deprem sayısının 2000’e yaklaşmış durumda.

Büyük depremlerin akabinden bazen yüzlerce bazen de binlerce artçı sarsıntı yaşanması oldukça normal bir durum. Fakat sayısı binlere varan bu artçı depremler genelde 1-2 seneye yayılan bir süre içerisinde gerçekleşiyor. Güneydoğu Anadolu bölgesinde ise ilk 3 günden bu seviyeye gelinmiş durumda.

Tabii artçı sarsıntıların-depremlerin ne zamana kadar devam edeceğini bilemiyoruz. Fakat bir ay sürmesi durumunda de iki seneye yayılması durumunda da bilim dünyası için Prof. Dr. Celal Şengör’ün dediği gibi ders kitaplarına girecek kadar önemli bir gelişme.

Türkiye Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye genelinde etkili bir acil durum yönetimi ve sivil koruma konularında gerekli önlemleri almak üzere 2009 yılında kurulmuştur. Başkanlık yürütür; hazırlık, hafifletme ve risk yönetimi gibi olay öncesi çalışmalar, müdahale gibi olay sırasında çalışmalar, kurtarma ve yeniden inşa gibi olay sonrası çalışmalar. AFAD, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığına bağlıdır.

Türkiye, depremlerde can kaybı bakımından dünyada dokuzuncu, etkilenen toplam insan sayısı bakımından ise beşinci sırada yer almaktadır. Türkiye her yıl ortalama 5 ila 6 büyüklüğünde bir deprem görüyor. Afetlerde her yıl ortalama 1000 kişi hayatını kaybetmekte ve 9000 konut zarar görmektedir.

Başta 1999 depremi ve ardından gelen çeşitli afetler olmak üzere yönetim ve koordinasyon sorunlarından çıkarılan dersler sonucunda, eski afet sonrası merkezden yerele kriz yönetim anlayışı yerini afet öncesi zarar azaltma faaliyetlerine ve yerelden merkezi risk yönetimi. Bu çerçevede, 2009 yılında çıkarılan kuruluş kanunu ile merkezi düzeyde AFAD, yerel düzeyde kurulan İl Özel İdareleri altında Valiliklere bağlı Afet ve Acil Durum Müdürlükleri kurulmuştur.