Ekonomi

Artık altından daha değerli! Fiyatlar arttı dolandırıcılık patladı

Enerji krizinden en çok etkilenen ülkelerden biri olan Almanya'da insanlar ısınma ihtiyacı için yakacak oduna hücum edince fiyatlar bir anda fırladı. Odunun ton fiyatı geçen yıla göre yaklaşık 3 kat arttı.Daha geçen yıl tonu 184 euro olan yakacak odun fiyatı, yapı marketlerde 518 euroya ulaştı

Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşın Almanya'da enerji krizine neden olması, kış kapıyı çaldığında alternatif ısınma kaynağı olan odun fiyatlarında patlamaya yol açtı. Daha geçen yıl tonu 184 euro olan yakacak odun fiyatı, yapı marketlerde 518 euroya ulaştı. 21 Aralık 2021 günü yarım altının 181 euroya tekabül eden fiyatı ise bugün 178 euro ve üç Euro değer kaybetti. Odunda 1 yılda değer kazancı yüzde 181 oldu.

DOLANDIRICILIK ARTTI

Hal böyle olunca, odun üzerinden de dolandırıcılık türedi. Sahtekârlar, çakma internet sayfaları hazırlayıp, odunu çok ucuz fiyata göstererek vatandaşları dolandırmaya başladı. Ülkenin güneyinde bulunan Allgaeu bölgesine bakan Schwaben Süd/West Emniyet Müdürlüğü, vatandaşları söz konusu dolandırıcılığa karşı uyardı. Dolandırıcıların sayfalarda, 'Uygun fiyata satın alın' veya 'Ormandan yeni kesilmiş en iyi yakacak odun' diye reklam yaptığı belirtildi.

ÖDEME VAR ODUN YOK

Polis, söz konusu dolandırıcılığın genelde yurtdışından yapıldığını, bu yüzden çaresiz kaldıklarını ifade etti. Özellikle holzundheizung.com veya natnaturaholzproduktehandels.com gibi sahte internet sitelerine karşı uyarıda bulunan polis, "Para gidiyor ama odun gelmiyor" dedi. Polis ayrıca, 24 saatte teslimatın da şüphe uyandırması gerektiğine dikkat çekti, "Şu anda bekleme süresi iki ila üç hafta arasında" açıklaması yaptı. 

HALK ODUNA YÖNELDİ

Batı Trakya’nın Rodop ilinde son 13 yılda odunla ısınmada bir geriye ‘dönüş’ yaşandığı, her yıl yüzlerce odun sobası satıldığı gözle görülen bir gerçek.

Fakat bu yöneliş nostaljiden değil, litre başına 1,55 eurodan satılan kalorifer gazı ve 500 eurodan satılan pellet fiyatlarından kaynaklı.

Her ne kadar bu yıl odun fiyatları ‘ateş pahası’ olsa da, (geçtiğimiz yıl 1 ton odun 140 eurodan 180 euroya fırlamıştı, bu yıl ise 250 euro civarında) vatandaşlar hâlâ odun sobası almaya devam ediyorlar.

Gümülcine’de (Komotini) odun sobası üreticileri ara vermeden çalışırken, en büyük şikayetleri ise demir fiyatlarının komşu ülkelere kıyasla çok pahalı olması.