26 / 06 / 2024

Artık ev almak isteyen arabasını, araba almak isteyen de konut, arsa ve tarlasını takas ediyor!

Artık ev almak isteyen arabasını, araba almak isteyen de konut, arsa ve tarlasını takas ediyor!

Düşen alım gücü ve yükselen maliyetleri konut ve otomotiv gibi lokomotif sektörlerde piyasanın alternatif takas seçeneklerine yönelmesine neden oldu. Konut ihtiyacı olan lüks aracını, otomobil almak isteyen arsa veya ofisini takas ediyor. İşte ayrıntılar...



Yüksek enflasyon ortamında alım gücü düşen tüketici, yüksek faiz sebebiyle krediye de erişemeyince, otomotiv ve gayrimenkulde takaslı satışlara yönelmeye başladı. Geçmişte takasa sıcak bakmayan satıcılar, işlerin azaldığı son dönemde piyasayı canlı tutmak için artık takasa da razı durumda.

Online satış sitelerinde de takas ilanlarında son dönemde yükseliş olduğu görülüyor. Otomobil almak için konut, arsa ve tarla takası önerenler olduğu gibi, 3 milyon TL’lik Mercedes’ini konut karşılığı satışa çıkaranlar bulunuyor.

Ekonomimcom'dan Aysel Yücel'in haberine göre; ikinci el piyasasındaki daralmadan sonra nisan ayıyla birlikte sıfır satışlarında düşüşün başladığı otomotiv piyasasında da dikkat çekici takas teklifleri bulunuyor. 

Artık ev almak isteyen arabasını, araba almak isteyen de konut, arsa ve tarlasını takas ediyor!

OTOMOTİV BAYİSİ GAYRİMENKUL EKİBİ KURDU 

Nissan, Renault, Dacia, Fiat, Peugeot, Opel ve Citroen’in bayiliğini yapan Gülan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan, son haftalarda neredeyse her gün daire, arsa veya ofis karşılığında otomobil almak isteyenlerin olduğunun altını çizdi. 

Alp Gülan, konuya ilişkin açıklamasında, "Araç ihtiyacı olan pek çok tüketici, krediye erişemiyor, erişse bile yüksek faiz sebebiyle tercih etmiyor. Bu kişiler aracın finansmanını sağlamak amacıyla atıl duran taşınmazını ya da farklı bir malını takas yoluyla değerlendirmek istiyorlar. Özellikle toplu araç almak isteyen şirketlerden arsa, daire ya da ofis karşılığında takası teklifleri veriliyor. Bir kısmını takas bir kısmını nakit şekilde vermeyi teklif ediyorlar. Mesela alacağı 5 aracın değeri 10 milyon TL. Bunun yarısını 5 milyon TL değerindeki evi ile ödemeyi teklif ediyor. Eski araçla yeni aracı takas etme her zaman vardı ancak gayrimenkul takası bizim için yeni bir trend" ifadelerine yer verdi. 

Piyasayı döndürebilmek için bu tür takas tekliflerini değerlendirdiklerine dikkat çeken Gülan, şirket bünyesinde takaslı satışlar için ekip oluşturduklarının altını çizdi ve bu kişilerin teklif edilen daire, arsa ya da ofis gibi takasa sunulan gayrimenkulü yerinde incelediğine, değerini ölçmeye çalıştığına vurgu yaptı. 

Gülan, "Eğer ilerisi için iyi bir yatırım olarak görürsek teklifi kabul ediyoruz" diye konuştu. 

Artık ev almak isteyen arabasını, araba almak isteyen de konut, arsa ve tarlasını takas ediyor!

İLANLARDA TAKASA UYGUN GAYRİMENKULLER SUNULUYOR 

Krediye erişimde yaşanan zorluklar konut piyasasında da sert frene sebep olmuş, satışlar hızla düşmeye başlamıştı. İlan sitelerinde satılık konut sayısı hızla çoğalırken, bekleme süreleri de bir-iki ayı bulmaya başlamıştı. Bu durum konut piyasasında da takas usulü satışların yaygınlaşmasına neden oldu. Emlak ofislerini online platformda buluşturan Reos’un kurucusu Hüseyin Öztürk, emlak sektöründe takas işlemlerinin gittikçe arttığını gözlemlediklerinin altını çizdi. 

Hüseyin Öztürk, konuya ilişkin açıklamasında "Günümüzde pek çok ilanda takasa uygun gayrimenkuller sunuluyor. Bu da alıcılar için esnek ve yaratıcı ödeme seçenekleri sağlıyor. Kendi platformumuzda da gayrimenkul portföyü kaydedilirken, takas kabul edilip edilmediği ve ediliyorsa ne kadar nakit, ne kadar mal karşılığında olduğunun bilgisinin girişini istiyoruz. Özellikle bu sene içinde takas işlemlerinin popülaritesinde büyük bir yükseliş yaşandığını gördük. Önceki senenin aynı dönemine göre takas işlemlerinin yüzde 63 arttığını söyleyebilirim" ifadelerine yer verdi. 

Öztürk, dikkat çeken bir diğer noktanın da genellikle takas işlemlerinin yüzde 50’sinin nakit, geri kalanının mal takası olacak şekilde gerçekleştiğini dile getirdi. 

Öztürk, "Bu trend, piyasanın değişen dinamiklerini ve insanların farklı ödeme yöntemlerine artan eğilimlerini açıkça ortaya koyuyor. İnsanlar, gayrimenkul alım satımlarında artık daha fazla esneklik ve alternatif ödeme yöntemleri arayışı içerisinde" açıklamasında bulundu. 

Artık ev almak isteyen arabasını, araba almak isteyen de konut, arsa ve tarlasını takas ediyor!

GAYRİMENKUL FARKLI BİR ENSTRÜMANLA DEĞİŞTİRİLİYOR

TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Genel Müdürü Makbule Yönel Maya da ev alımlarında krediye erişimin Ağustos 2023’ten itibaren kısıtlanmasının piyasanın neredeyse tamamen nakit işlemlere dönmesine neden olduğuna dikkat çekti. 

Maya, "Çok küçük oranda olan markalı konut projelerinde, ilk el alımlarda vadeli satışlar pazarda devam ediyor. Nakit alımlar için takas yöntemi piyasada bir seçenek olarak yer alıyor. Özelikle evini büyütmek ve yenilemek isteyen nihai tüketiciler eski evlerini geliştirici firmaya verip üzerine belirli dönemlerdeki ara ödemeler ile satın alma yapabiliyorlar. Araç ile arsa veya tarla takaslarını duymaya başladığımızı söyleyebilirim. Bir de konut piyasasında satışların durgunlaştığı ve konut fiyatlarının artmadığı bir dönemdeyiz. Bu nedenle özellikle gayrimenkulünü farklı enstrümanlar ile takas ederek elden çıkartma motivasyonunun arttığı bir dönemde olduğumuzu söyleyebilirim. Tabii takas yoluyla yapılan alım - satımların toplam içindeki payı henüz oldukça düşük seviyelerde" açıklamasında bulundu. 

Mağdur ev sahibinden tahliye davası devam eden ev sahipleri için altın niteliğinde tavsiye! 

Altın fiyatları canlı: Cumhuriyet altını kaç TL? Gremse altın kaç para? Çeyrek altın ne kadar? Kuyumcu altın fiyatları

Ne yapılırsa yapılsın kira anlaşmazlıkları, kiraya fahiş zam davranışı, zamanında kira ödememe sorunu bitmez!


Geri Dön