16 / 06 / 2024

Artık kira gelirini beyan etmeyenler sosyal medyadan da ihbar edilebilecek!

Artık kira gelirini beyan etmeyenler sosyal medyadan da ihbar edilebilecek!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, düşük beyanla ilgili denetimlerini bir süredir hızlandırmıştı. Artık vatandaşlar kira gelirinin beyan edilmemesi de dahil olacak şekilde birçok konuyu WhatsApp'ın yanı sıra, X ve İnstagram gibi sosyal medya araçlarından ihbar edebilecek. İşte ayrıntılar... 



Son zamanlarda özellikle kayıt dışı ve düşük beyanla ilgili denetimlerini hızlandıran Hazine ve Maliye Bakanlığı, konuyla ilgili yeni bir adım attı. düşük beyanla ilgili denetimlerini hızlandıran Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bu konularda vatandaşların ihbarda bulunabilecekleri kanalların güncellendiği belirtildi. 

Buna göre, artık ihbar mekanizmaları arasında, WhatsApp'ın yanı sıra, X ve İnstagram gibi sosyal medya araçları da yer alıyor. 

Artık kira gelirini beyan etmeyenler sosyal medyadan da ihbar edilebilecek!

KİRA GELİRİNİN BEYAN EDİLMEMESİ DE ARALARINDA

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen bilgilendirmede, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülen kayıt dışı ekonomiyle mücadele çalışmaları çerçevesinde; vatandaşların ihbar ve şikayetlerini daha kolay/hızlı yapabilmesi için ihbar kanallarının güncellendiğine dikkat çekildi. 

Ekonomimcom'dan Hüseyin Gökçe'nin aktardığına göre; Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinde (gib.gov.tr), dijital.gib.gov.tr adresyerinin yanı sıra GİB mobil uygulaması ve ALO 189 Vergi İletişim Merkezi üzerinden başvuruda bulunabilecek. 

Ayrıca, “BİP Vergi İhbarı Servisi, X ve Instagram İhbar Hesapları (“gibihbar” üzerinden “DM-Direkt Mesaj” yoluyla) ve WhatsApp İhbar Hattı (0 552 189 0 189)” gibi uygulamalar da ihbarda kullanılması için hizmete alındı.

Gelir İdaresi Başkanlığı, vatandaşların ihbarda bulunabileceği konuları şu şekilde sıraladı: 

Düşük KDV Oranı Uygulanması
IBAN / PTT Çeki Yolu ile Ödeme Talep Edilmesi
Fiş/Fatura Verilmemesi
Başka İşletmenin POS Cihazının Kullanılması
Mükellefiyet Kaydının Olmaması
Sahte/ Yanıltıcı Belge Düzenlenmesi veya Kullanılması
Personel Ücretinin Elden Ödenmesi
Kira Gelirinin Beyan Edilmemesi
Tapu Harcının Eksik Ödenmesi
Kaçak Ürün Satışının Yapılması

Artık kira gelirini beyan etmeyenler sosyal medyadan da ihbar edilebilecek!

BEYAN DÖNEMİ 5 NİSAN'DA SONA ERMİŞTİ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz ay yaptığı bir açıklamasında; bu yılın başından itibaren, kira geliri elde edip beyanname vermesi gereken mükelleflerin tespitine ve bilgilendirilmesine ilişkin pek çok çalışma yapıldığının altını çizmişti. 

Bakan Şimşek, Şimşek, bu kapsamda ilk olarak bankalar, sigorta şirketleri, tapu ve nüfus idareleri başta olacak şekilde çok sayıda kurumdan elde edilen bilgiler kullanılarak yapılan analizler sonucunda, kiraya verildiği belirlenen yaklaşık 1,5 milyon konut nezdinde fiili denetim çalışması başlatıldığını belirtti. 

Bunların yanı sıra bu yıl kira geliri elde eden gayrimenkul sahiplerinin beyanname vermesi için son gün 5 Nisan olarak belirlenmişti. Bakan Şimşek, Beyanname döneminin sonuçları ile ilgili de konuştu ve "5 Nisan Cuma günü sona eren beyan dönemi içinde kira, ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlardan gelir elde eden 1 milyon 811 bin mükellef tarafından beyanname verildi" dedi. 

1941'de ev sahiplerinden kira artış oyunu! Mobilyalarla kiraları uçurdular...

Kiracılara soruldu: Ev sahibiniz kira zammı yaparken yüzde 25 sınırına uydu mu?

Buğra Gökce: Kirada yüzde 25 zam sınırının kaldırılması konut krizini çözmez!


Geri Dön