Artık kiracı döneminde devir değişti! Bekara ev vermem diyenler bu ceza sizi bekliyor
Bir genç kadın, çalışmak için gittiği şehirde ev kiralamak istedi ancak emlakçı ve ev sahiplerinin "bekara ev yok" yanıtıyla karşılaştı. Bu ayrımcı davranışın üzerine Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) devreye girdi.Kurum, bekara ev vermekten kaçınan bu kişilere 10'ar bin lira para cezası kesme kararı aldı
TİHEK, emlakçı ile ev sahibinin yasağı ihlal ettiğine karar verdi. Kurum, bekara ev vermekten kaçınan bu kişilere 10'ar bin lira para cezası kesme kararı aldı.
Bekar kadına ev verilmemesi kiracılar için devir değiştirdi
Bir kadın, bir apartmanın ikinci katındaki daireyi kiralamak istediği için emlak danışmanı ile iletişime geçti. Emlak danışmanı medeni halini sorduğunda, kadın bekar olduğunu söyledi. Bunun üzerine emlak danışmanı, "Eğer aile şeklinde olacaksa evi verebiliriz, aksi takdirde ev sahibi evini vermiyor. Ev sahibi sadece ailelere kiralamak istiyor" dedi ve görüşmeyi sonlandırdı.
Bir süre sonra kadın tekrar emlak danışmanıyla iletişime geçti ve evi görmek istediğini söyledi. Ayrıca yaptığının yanlış olduğunu ve ev sahibiyle görüşmek istediğini dile getirdi. Ancak, emlak danışmanı kadının talebini reddetti ve "Biz sadece aracıyız, bekara ev vermiyoruz. Ev sahibinin isteği bu yönde" dedi.
Bu olayın ardından kadın, kendisine yanlış muamele yapıldığı gerekçesiyle Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'na başvurdu.
TİHEK’dan ayrımcılık ihlali kararı
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), emlak danışmanı G.Ş. ile yurt dışında yaşayan ev sahipleri E.U. ve eşi R.U.'dan savunma talep etti.
Emlak danışmanı G.Ş. ise savunmasında, ev sahipleri E.U. ve R.U. ile aralarındaki güven ilişkisi nedeniyle herhangi bir sözleşme yapmadıklarını, ev sahibinin, eski kiracıların evde meydana getirdiği zararlardan, kirayı zamanında ödememelerinden ve binanın aile binası olmasından dolayı evini aileye kiralamayı tercih ettiğini belirtti. Emlak danışmanı, ev sahibinin talebi doğrultusunda ilan için arayan müşterilere bu bilgileri verdiğini, ancak kendisinin herhangi bir ayrımcılık yapmadığını vurguladı. Daha önce de bekar kişilere ev kiralamasına aracılık ettiğini ifade etti. Kurum, ev sahiplerinin görüşlerini almak için konsolosluk aracılığıyla iletişim kurdu, ancak resmi bir yanıt alamadı.
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), bir gayrimenkul danışmanının ev sahiplerinin talimatı doğrultusunda bekar kiracı kabul etmediği gerekçesiyle yapılan başvuruyu inceledi. TİHEK, yapılan görüşmede ayrımcı bir muamele olduğunu tespit etti. Dosyada, emlak danışmanının ev sahiplerinin talepleri doğrultusunda hareket ettiği ancak herhangi bir sözleşme olmadığı belirtildi. Ancak, emlak danışmanının aldığı talimatları uyguladığı için sorumlu olduğu sonucuna varıldı.
Başvuranın medeni hali nedeniyle ayrımcı bir muameleye maruz kaldığı belirtilerek, muhataplar hakkında 10'ar bin TL idari para cezası uygulanmasına karar verildi.
Ev sahibi kiracıyı kaç yıl sonra çıkarabilir? Kiracı hangi şartlarda ve nasıl çıkarılır?
Ev sahibi kiracıyı kafasına göre mahkemeye veremeyecek! İşte yeni düzenleme |