02 / 05 / 2024

Artuklu Üniversitesi ibadethane kompleksinin mimarı ve projesi belli oldu!

Artuklu Üniversitesi ibadethane kompleksinin mimarı ve projesi belli oldu!

Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde, bu yıl başında yapılmasına karar verilen "ibadethane kompleksi"nin mimarı ve projesi belli oldu. 2014'te inşaasına başlanacak yapı için Emre Arolat Mimarlık'ın projesi uygun görüldü...



Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde, bu yıl başında yapılmasına karar verilen "ibadethane kompleksi"nin mimarı ve projesi belli oldu. 2014'te inşaasına başlanacak yapı için Emre Arolat Mimarlık'ın hazırladığı proje uygun bulundu.

Öncesinde, üniversite rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay ve mimarlık fakültesi dekanı Prof. Dr. Uğur Tanyeli, fikir alışverişinde bulunmak için 5 mimarlık şirketini Mardin'e davet etmiş, toplantıda, komplekste Müslümanlar için cami, Süryaniler için kilise ve Yezidiler için sembolik bir ibadet alanı olacağı açıklanmıştı.

Proje ekibinden Nil Aynalı, üniversitenin kampusu içinde, öğrencilerin yemekhane ve kütüphanelerinin yakınında yer alacak kompleksin tasarımını yaparken, "üç ayrı dinin tek mekânda bir araya gelmesini gerçekçi bulmadıklarını, bu nedenle Mardin'de zaten var olan organik yapıdan esinlendiklerini" aktardı. Bir örüntü içinde, ibadethanelerin farklı yerlerde konumlandırıldığını söyleyen Aynalı, "üç dine mensup insanları zengin mekân deneyimi içinde bir araya getirmek istediklerini" vurguladı. "Dinlerin birbirine olan farkları üzerinde şekillendiğini; bu nedenle dinler ötesinde, insana dair temel bir duyu yaratmaya çalıştıklarını" ifade eden Aynalı, yapıda dini sembollere değil, mekâna odaklandıklarını anlattı. Örneğin yapıda minare gibi unsurlar bulunmayacak. Komplekste, Müslümanlar, Süryaniler ve Yezidiler dışında, üç dinle ilişkisi olmayanların kullanacağı bir meditasyon alanı da yer alacak.


Cumhuriyet

Geri Dön