Artvin Cerattepe ÇED raporunun iptal davası 19 Eylül’de!
Artvin Cerattepe’de Cengiz Holding’in Altın ve Bakır madeni ÇED raporu olumlu verilmesine karşı Rize İdari Mahkemesi’nde açılan iptal davasının 19 Eylül’de karar duruşması var. Cerattepe’de halkı mahkemeden çıkacak kararı bekliyor.
Artvin Cerattepe’de devlet şirketi haline dönüşmüş olan Cengiz Holding’in Altın ve Bakır madeni ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporu olumlu verilmesine karşı Rize İdari Mahkemesi’nde açılan iptal davasının 19 Eylül’de karar duruşması var. İlk hazırlanan ÇED raporunun iptal edildikten sonra geçtiğimiz günlerde iptal kararı Danıştay’ca da onaylanmıştı. Yeni hazırlanan ÇED süreciyle ilgili bilirkişiler daha önce madene karşı olurken bu kez hazırladıkları görüş yazısında komik gerekçelerle madenin işletilebileceğini raporladı.
Maden karşıtı mücadele 25 yıldır sürerken sermaye saldırıları hiç ara vermeden devam ediyor. Bugüne kadarki saldırılar Artvin halkının iradesini aşamadı. İçinde bulunduğumuz günlerde yaşanan darbe girişimi ve bu darbe üzerinden AKP iktidarının sermayenin tam hakimiyetini kurma adımları hızla atılırken gelecek günlerde madenin işletilmesine dönük olarak baskıların artacağı ifade ediliyor. OHAL ile birlikte çevre mevzuatınında askıya alınması ise gündemde. Hem Artvin halkı hem de tüm Türkiye’de süren doğa ve çevre mücadelelerini daha yoğun bir süreç bekliyor.
Özgür Gündem
Haber Birgün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Cerattepe maden sahası için verdiği, ‘Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu Raporu’nun iptali istemiyle, Rize İdare Mahkemesinde açılan ‘Türkiye’nin en büyük çevre davasında’ karar duruşması pazartesi günü yapılacak. Davayı izlemek isteyenlere ise kente giriş izni verilmeyeceği duyuruldu. Artvinliler ise duruşmaya katılmakta kararlı.
Bölgede maden arama çalışmaları yapmak için 2012’de Enerji Bakanlığı tarafından, 2008’deki ‘iptal kararlarına’ karşın açılan ihaleyle bölgeye giren Cengiz Holding’e bağlı Eti Maden şirketi, 2 Haziran 2015’te yeniden ‘ÇED Olumlu Raporu’ aldı.
Bakanlığın 2. ÇED Raporu üzerine yeniden harekete geçen Yeşil Artvin Derneği öncülüğündeki 751 kişi ve 61 avukat, 8 Temmuz 2015’te Rize İdare Mahkemesi’nde, ‘ÇED Olumlu Raporunun’, ‘yürütmesinin durdurulması ve iptali’ istemli, Türkiye’nin en büyük çevre davasını açtı.
Artvin yaşam alanı olmaktan çıkar
Rize’deki duruşma için çağrı yapan ve değerlendirmelerde bulunan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, “25 yıldır sürdürdüğümüz yaşamsal mücadelemizde biliyoruz ki hukuk daha önceki mahkeme kararlarında olduğu gibi doğru kararı verecektir. Daha önce kazanılmış iki mahkeme kararı var. Bu kararlar, ‘madencilik olmaz, yer seçimi yanlıştır’ diyor. Burada madencilik yapılamaz! Yapılırsa Artvin, yaşam alanı olmaktan çıkar. Artvin halkının kararı her şeyden daha net. Dileriz mahkeme bu doğrultuda bir karar verir” dedi.
Yaşam hakkımızı savunmak zorundayız
Ancak yine de hukuki olarak nihai sonucun bu duruşmada çıkmayacağını, Danıştay’a kadar nihai kararın belirlenemeyeceğini ifade eden Karahan “Verilmiş kararlar zaten var. Ne yazık ki ülkede, yasaların üstüne çıkan genelgeler var! Şirket, hükümetin 2009/7 Sayılı Genelgesi ile yeniden bir ÇED aldı, bu onun davası. Normalde bir genelge yasaların üzerine çıkmamalı ama çıktı ve yasadışı bir ÇED çıktı ortaya” dedi.
Dava açıldıktan sonra şirketin, bu yönetmeliğe dayanarak maden alanına çıkmak istemesi sonrası, Artvin halkının büyük dayanışma örneği gösterdiğini ancak ilk defa biber gazı ve plastik mermili saldırıya maruz kaldığını anlatan Karahan, “En önemli karar Artvin halkının kararıdır. Duruşmadan çıkacak karar da Artvin halkı için yaşamsal bir karar olacak. Artvin halkı yok olmayı kabul edemez. Nihai kararı da bu yöndedir ve oradan madencilerin çekilmesidir, orada madencilik yapılamaz” diye konuştu.
Karahan, dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından kendilerine verilen sözlerin mevcut hükümeti de bağladığını ifade ederek, “Dönemin başbakanının bize verdiği söz, hukuksal süreç sonlanıncaya kadar maden sahasına girilmeyeceği yönündeydi. Hukuksal süreçte de biliyorsunuz ki bu mahkeme aleyhimize sonuçlansa bile bir üst mahkeme var. Dileriz başbakan çark etmez” dedi.
Artvin’in geleceği için bu konuda duyarlı herkesi 19 Eylül Pazartesi günü sabah 09.00’da Rize İdare Mahkemesi’nde yapılacak duruşma öncesinde Rize Adliyesi önünde dayanışmaya çağıran Karahan, açıklamalarını şöyle tamamladı: “Artvin halkı dava sonucu ne olursa olsun yaşamını savunacak. Biz bugüne kadar asla yasadışı bir şey de yapmadık. Daha önce de yaptığımız şeyler yaşamımızı savunmaktı, koruma alanlarımızı savunmaktı, gelecek nesillere bırakmamız gerek dünya mirasını savunmaktı. 25 senedir bunun dışında bir şey yapmadık. Bugüne kadar gerçekten müthiş bir destek aldık. Artvin’deki bütün canlılar adına hepsine teşekkür ediyoruz. Bize destek verenler aslında kendi yaşam haklarını da savunuyorlar. Gelebilecek herkesi 19 Eylül’de Rize İdare Mahkemesi’ne bekliyoruz.”
Sanatçılardan destek
Rize’deki duruşma öncesi sanat ve siyaset dünyasından bazı isimler ile çeşitli gruplar Artvin halkına destek mesajları gönderdi. Yeşil Artvin Derneği tarafından sosyal medyada paylaşılan görüntülü mesajlarda, aralarında Müjdat Gezen, Volkan Konak, Edip Akbayram, Onur Akın, Şükriye Tutkun’un da bulunduğu sanatçılar ile siyasetçiler Aylin Nazlıaka, Melda Onur, Alper Taş ile Çarşı Grubu’ yer aldı. ‘Cerattepe geçilmez, Artvin halkı yenilmez’ vurgusu yapılan mesajlarda, ‘Cerattepe’ye doğmamış çocukların geleceğidir. Certtape’ye dokunmayın” ifadelerine yer verildi.
Davayı izleme yasağı!
Öte yandan Rize ve Artvin polisinin, Rize’deki duruşma öncesinde geniş güvenlik önlemleri alacağı kaydedildi.
Polis ekiplerinin, Cerattepe davasına müdahil olanların dışındaki kişi yada grupların Rize’ye girişine izin vermeyeceği kaydedilirken; dava günü öncesinde bu sorunun çözümü için Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, avukat Bedrettin Kalın ve yöneticiler Artvin Valiliği ve Emniyet Müdürlüğünde toplantı halinde oldukları da bildirildi.
Artvin’den kaldırılacak otobüslerle duruşmayı izlemek üzere Rize’ye gelecek grupların önünün Rize il sınırında polis tarafından kesileceği ve davaya müdahil olmayan kişilerin geçişine izin verilmeyeceği belirtildi.
Rize Emniyet Müdürlüğünün ise dava günü olan 19 Eylül Pazartesi günü için çevre illerden takviye polis ekipleri istediği öğrenildi.
Birgün
Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;
Cerattepe Bölgesi'ndeki madencilik faaliyeti için daha önce Rize İdare Mahkemesi tarafından 'ÇED olumlu' kararı iptal edilen maden şirketi, 2 Haziran 2015'te yeniden 'ÇED Olumlu' kararı aldı. Bunun üzerine harekete geçen Yeşil Artvin Derneği öncülüğündeki 751 kişi ve 61 avukat, 8 Temmuz 2015'te Rize İdare Mahkemesi'nde, 'ÇED olumlu' raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Türkiye'nin en büyük çevre davasını açtı.
Mahkeme, bölgede 14 Mart'ta bilirkişi heyeti ile inceleme yaptı. Mahkemeye ulaşan bilirkişi raporunda, yıllık 500 bin ton çıkartılacağı öngörülen cevherin kapalı kabinli teleferikle taşınması halinde çevreye zararlarının azalacağı ve ara katlı üretim yöntemi ile heyelan riski oluşmayacağı belirtildi. Rize İdare Mahkemesi, Cerattepe'deki madencilik faaliyetleri için tarafları son kez dinleyeceği karar duruşması için 19 Eylül tarihine gün verdi.
'MADENCİLİK YAPILIRSA ARTVİN YAŞAM ALANI OLMAKTAN ÇIKAR'
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, Türkiye'nin gözü ve kulağının bu davada olduğunu belirterek, "25 yıldır sürdürdüğümüz yaşamsal mücadelemizde biliyoruz ki hukuk daha önceki mahkeme kararlarında olduğu gibi doğru kararı verecektir. Daha önce iki kazanılmış mahkeme kararı var. Bu kararlar 'madencilik olmaz, yer seçimi yanlıştır' diyor. Burada madencilik yapılamaz çünkü yapılırsa Artvin yaşam alanı olmaktan çıkar. Artvin halkının kararı her şeyden daha net. Dileriz mahkeme bu doğrultuda bir karar verir. Artvin halkını ve Türkiye'deki bütün Artvinliler'i, doğaseverleri Rize İdare Mahkemesi'ndeki duruşmaya bekliyoruz" dedi.
Cumhuriyet