Kent Haberleri

Artvin Kamilet Vadisi’nde yol inşaatına başlandı!

Doğal zenginliğiyle bilinen Artvin Kamilet Vadisi’ne HES yapılmak için yol inşaatına başlandı. Yaşam savunucuları, “Böyle giderse Arhavi’yi Arhavi yapan her şey yok olacak” diyor.

OHAL sonrası şirketler atağa geçti. Artvin’in Arhavi ilçesinde şelaleleriyle ünlü, Türkiye'nin bozulmamış en geniş alanlarından Kamilet Vadisi’nde MNG Holding tarafından yapılmak istenen Orta HES projesi için ulaşım yolu inşaatına başlandı. BirGün’e konuşan Arhavi Doğa Koruma Platformu Sözcüsü Hasan Sıtkı Özkazanç, yapılan yol inşaatıyla birlikte Kamilet Vadisi’nin tahrip edildiğini vurguladı. Özkazanç, “Bu yol inşaatı daha önce, ‘imar planı olmadan yol inşaatı yapılamaz’ denilerek inşaat Rize İdare Mahkemesi tarafından durdurulmuştu. Bu karardan sonra firma tarafından hazırlanan ulaşım yolu imar planları Artvin İl Genel Meclisi’nin AKP’li üyeleri tarafından onaylanmış ve planların iptali için Rize İdare Mahkemesi’nde tekrar dava açılmıştı. Rize İdare Mahkemesi, ulaşım yolunun iptali için açılan davayı bilirkişi incelemesi yapmadan, proje hakkında verilmiş ÇED olumlu kararı bulunduğu gerekçesi ile ret etti. Bu karardan sonra firma yol inşaatına başlayarak Kamilet Vadisi’ni tahrip etmeye başladı. Kamilet Vadisi hakkında Artvin Çoruh Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından bölgenin koruma altına alınması yönünde verilmiş raporlar bulunmaktadır. Orta HES projesinin imar planının iptali için açılmış olan bir dava halen Rize İdare Mahkemesi’nde devam etmektedir.” diye konuştu.


“Aklımızı yitirmek üzereyiz”

“Böyle giderse Arhavi'yi Arhavi yapan her şey yok olacak. “ diyen Arhavi Doğa Platformu’ndan Nazlı Demet Uyanık, projelerin devam etmesi halinde Arhavi’de büyük bir yıkım yaşanacağını kaydetti. Uyanık,“Kamilet'te binlerce endemik tür bulunuyor. Bizler bu zenginlikten de ve oradaki yaşamdan da sorumluyuz. Arhavililer Kamilet konusunda özellikle çok duyarlılar fakat bölge insana çok uzak bir noktada kalıyor. Haliyle, direk müdahale söz konusu da olamıyor. Gerçek anlamda aklımızı yitirmek üzereyiz, Arhavi'de başınızı nereye çevirseniz bir katliam görüyorsunuz. Cihani ve Durguna Vadisi’ndeki katliamlar da bir yandan devam ediyor. “ ifadelerini kullandı.


Siyasi olaylar, doğanın da kâbusu

Platformu’ndan Akif Uyanık ise şöyle konuştu: “MNG’nin Arhavi’de yaptığı ikinci proje Orta HES projesi. Kamilet Vadisi’nde hiç el değmemiş bir noktada yapıyorlar. Birincisi Kavak HES yani Çılgın HES diye bilinen proje. İki sene önce yol konusunda biz durdurmuştuk. İzinleri olmadığı için mühürletmiş, şantiye şefleri de mühür kırmak suçundan ceza almıştı. Şimdi bu projeleri için, izin aldıklarını söylüyorlar. Biz de son durum nedir diyerek bakmak için vadiye çıktık. Bölge ilçe merkezine uzak bir noktada, gördük ki bir miktar daha çalışma yapılmış ve çalışmalar halen devam ediyor. Maalesef ülkenin genelinde yaşanan siyasi olaylar, doğanın da kâbusu oldu. OHAL doğayı çok etkiledi.”


“OHAL fırsata çevriliyor”

Karadeniz İsyandadır Platforumu’ndan Sıla Saltı, yaşamın yok edildiği her alanda mücadelelerini sürdüreceklerinin altını çizerek “İçinde bulunduğumuz durumu rantçılar fırsata çevirip kullanıyorlar. Onlar yapacaklarını söylüyorlar, çalışmaları da devam ediyor. OHAL döneminde ÇED raporlarının süreci hızlanacağını söylüyorlar. Ne kadar hızlanırlarsa hızlansın, biz yaşamın yok edildiği her alanda mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu sadece Kamilet için değil, Cerattepe, Fatsa, Yeşil Yol için de geçerli. Hepsinde mücadelemizi sürdüreceğiz. Nerede bir güzellik var, oranın bereketinden faydalanma peşindeler.” şeklinde konuştu.


Kamilet Vadisi neden önemli?


Çoruh Üniversitesi’nin hazırladığı rapora göre, Türkiye’deki en büyük bozulmamış doğal ekosistemlerden biri olan Kamilet Vadisi’nin koruma altına alınması oldukça önemli. Sahip olduğu yaklaşık bin 100 adet bitki taksonu ile, Türkiye’nin en önemli havzalarından biri olan vadi, dünyanın biyolojik çeşitlilik açısından en zengin ve aynı zamanda tehlike altındaki en önemli 34 Karasal Ekolojik Bölgesinden biri olan “Caucasus Hotspot” içinde kalıyor.


BirGün