01 / 05 / 2024

Artvin'deki dev Atatürk heykeli tamamlandı!

Artvin'deki dev Atatürk heykeli tamamlandı!

Kahvecioğlu Vakfı Başkanı Sıtkı Kahvecioğlu'nun memleketi Artvin'de şehre en hakim tepede, her yerden görülebilecek şekilde yaptırdığı, kaidesiyle birlikte 35 metre yüksekliğindeki Atatürk heykeli tamamlandı



Tiflis Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Jumber Jikia başkanlığındaki ekip tarafından kent merkezine 5 kilometre mesafedeki Atatepe’de yapımına 1,5 yıl önce çelik konstrüksiyon ve bakır kullanılarak başlanan heykel, çevresindeki tesislerle birlikte 19 Mayısta açılacak.

Aynı zamanda emekli noter olan Sıtkı Kahvecioğlu (80), yaptığı açıklamada, yurt dışında devasa ölçülerdeki heykellerin ülkelere önemli turizm hareketliliği kazandırdığını görünce Artvin’de de büyük bir Atatürk heykeli yapılabileceğini düşündüğünü belirtti.

Heykelin kentin her yerinden görülebilmesi için en hakim tepe olan Toptepe’yi seçtiklerini, tepenin adının "Atatepe" olarak değiştirildiğini ifade eden Kahvecioğlu, Atatürk heykelini içinde atış poligonları, çocuk oyun alanları ve restoranın bulunacağı 7 bin 400 metrekarelik alanda inşa ettiklerini söyledi.

Kahvecioğlu, "Heykelin yapımında Atatürk’ün Kocatepe’ye çıkışını anlatan fotoğrafından yola çıktık. Heykeli yaklaşık 1,5 yılda tamamladık. Heykelin yapımında yaklaşık 100 kişi çalıştı. Sonunda muhteşem bir eser ortaya çıktı. Önce bacaklar ve gövdeyi ardından 9 ton ağırlığındaki baş kısmını monte ettik. Heykelin ayak kısmında 18 ton, gövdesinde 16 ton, baş kısmında 9 ton çelik konstrüksiyon kullandık. Heykelin dış yüzeyini 12 ton bakırla kapladık. Diğer malzemelerle birlikte heykel yaklaşık 60 ton ağırlığındadır" dedi.
 

"Atatepe yolunun genişletilmesini bekliyoruz"

Heykeli 19 Mayısta açmayı planladıklarını belirten Kahvecioğlu, şöyle konuştu:

"Atatepe’ye ulaşımı sağlayan yol dar olduğu için araç geçişlerinde zorluklar yaşanıyor. Artvin Belediyesince yolda genişletme çalışması yapılacak. Yapım aşamasında dahi çok sayıda kişi heykeli görmeye geldi. Heykelin tamamlanmasıyla ziyaretçi sayısında yoğunluk yaşanacağını tahmin ediyoruz. Bu yüzden bir an önce yolun bitirilmesi gerekiyor. Heykelin açılışını önce Artvin’in kurtuluşu olan 7 Martta yapmayı planlamıştık ancak hem yolun genişlemesi bu tarihe yetişmeyecek hem de kentteki bürokratların birçoğu bu tarihte bir program nedeniyle yurt dışında olacak. Biz de açılışı 19 Mayıs 2012’ye ertelemeyi uygun gördük."

Toplam 7 bin 400 metrekare alanda kurulan tesiste 2 bin metrekare kullanım alanlı okçuluk ve silah atışlarının yapılacağı 3 katlı atış poligonu binası, 500 metrekare alana sahip restoran ve seyir terası ile çocuk oyun alanının inşaatının devam ettiğini ifade eden Kahvecioğlu, kaba inşaatı tamamlanan tesisi kısa sürede bitirip tesis alanına parke taş döşeyeceklerini söyledi.

Kahvecioğlu, heykelin yanında 60 metre yüksekliğindeki göndere 216 metrekarelik Türk bayrağı çektiklerini kaydetti.

AA


Geri Dön