01 / 05 / 2024

Artvin'deki HES projesine bilirkişi incelemesi!

Artvin'deki HES projesine bilirkişi incelemesi!

Artvin Macahel Vadisi'nde inşası süren HES projesi için bilirkişi incelemesi yapıldığı bildirildi



Artvin Macahel Vadisi'nde inşası süren Düzenli Hidroelektrik Santralinin (HES) projeye uygun olup olmadığının, bölgeye geri dönüşümsüz zararlar verip vermediğinin belirlenmesi için bilirkişi incelemesi yapıldığı bildirildi.

Avukat Yakup Şekip Okumuşoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, bir firmanın Macahel Vadisi'nde yapılan Düzenli HES Projesi için geçen yıl Ağustos ayında üretim lisansı aldığını ve çalışmalara başladığını belirtti.

Projenin durdurulması için Rize İdare Mahkemesine başvurduklarını, mahkemenin de bilirkişi incelemesi için yürütmeyi durdurma kararı verdiğini ifade eden Okumuşoğlu, şöyle devam etti:

"Düzenli HES projesi Artvin'in turizm cenneti olarak tanımlanan Karagöl'ü etkileyecek. Bölgedeki 11 ufak derenin suyu alınarak 10 kilometrelik tünellerle taşınacak. Doğal denge tamamen değişecek. Bunun kabul edilebilmesi mümkün değil. Bilirkişi heyeti bölgedeki incelemesini tamamladı. Heyetin gerekli incelemelerin ardından yöre halkı yararına karar vereceğine inanıyoruz." Bölgenin UNESCO tarafından biyosfer rezerv alanı içine alındığını belirten Okumuşoğlu, şunları kaydetti:

"Bölge, pek çok endemik bitkiye ev sahipliği yapan çok özel bir yer. Böyle bir yerde üstelik 8 ayrı HES yapılmasına anlam veremiyoruz. Bölgede inşaat çalışması başlayan HES nedeniyle pek çok doğal güzellik yok olacak. Ormanlar tahrip edilecek. Ülkenin prestiji olabilecek Macahel'in nasıl korunması gerekeceği, korunacağı belirsizleşiyor."
AA


Geri Dön