Sektörel

Arzuhan Yalçındağ: İnşaat sektörü büyüme için kilit sektör

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, yatırım ve istihdam teşvik paketini olumlu bir gelişme olarak değerlendirdiklerini belirtti

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından düzenlenen "1.Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi"nin açılışında konuşan Yalçındağ, inşaat sektörünün GSHY ve istihdama yüzde 6'lık bir katkı sağlayan sektör olduğunu ifade etti.  Yalçındağ, inşaat sektörünün Türkiye'nin yüksek büyüme süreci için kilit sektörlerden biri olduğuna da işaret etti.Türkiye'nin etkilerini hissettiği küresel mali kriz bağlamında işsizlik sorununun yapısal bir soruna dönüşmek üzere olduğunu dile getiren Yalçındağ, Hükümetin açıkladığı yatırım ve istihdam teşvik paketinin aktif iş gücü politikaları ile bu sorunu sınırlamasını ümit ettiklerini belirtti. Yalçındağ, Türkiye'de 2005'ten itibaren hız kesmekte olan büyüme trendinin, 2008'in ikinci çevreğinde ani bir ivme kaybı yaşadığını anımsatarak, krizin etkilerinin bertarafı için sadece dış talebin düzelmesinin yeterli olmayacağını, iç talepteki daralmanın da bu süreçte belirleyici bir unsur olduğunu bildirdi. Para, maliye ve dış ticaret alanlarında bir seri talep artırıcı önlemin yakın geçmişte yürürlüğe girdiğini de anlatan Yalçındağ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yatırım ve istihdam teşvik paketinin bir süredir Hükümetin sivil toplum örgütleriyle paylaştığı ve geniş görüş alışverişi imkanı tanınarak geliştirdiği bir düzenleme olduğunu söyledi. Yalçındağ, "Geliştirilen teşvik paketini olumlu bir gelişme olarak değerlendirmekteyiz. Ancak krizle mücadeleyle başlayan süreçte hali hazırda yüksekseviyeye erişmiş olan bütçe açıklarının da artması önümüzdeki dönemde aşılması gereken en önemli sorun olarak karşımıza çıkacaktır" diye konuştu.


TÜSİAD Başkanı Yalçındağ, kriz konjonktürünün aşılması ile başlayacak yeni büyüme sürecinin finansmanının üzerinde çalışılması gereken temel bir konuolarak görüldüğünü de ifade etti. Türkiye'nin önümüzdeki süreçte sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde oluşturulmuş yeni bir ekonomik düzende rekabet etmek zorunda kalacağını dile getiren Arzuhan Doğan Yalçındağ, bu yeni düzende de enerjide arzgüvenliğinin sağlanması ve iklim değişikliğiyle mücadele konusunun özel bir önemiolacağını vurguladı. Binalarda ve sanayide enerji verimliliği ve tasarrufu sağlanmasının önemine de işaret eden Yalçındağ, AB'de inşa edilecek bütün binaların 2019 yılı itibariyle "sıfır emisyon yapı" olmasının hedeflendiğini dile getirdi. (AA)

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

İnşaat iç piyasanın lokomotifi olacak
TİM Başkanı Büyükekşi, inşaat sektörünün lokomotif olmaya devam edeceğini söyledi

İnşaat sektörünün Türkiye'nin itici gücü ile lokomotifi olmaya devam edeceğini ifade eden Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Büyükekşi, 2023 yılı için ihracatta 500 milyar dolarlık hedef koydukları inşaat sektörünün de aynı tarih için koyduğu 100 milyar dolarlık hedefi desteklediklerini söyledi. İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından düzenlenen "1. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi"nin açılışı yapıldı. İnşaat sektörünün ihracat gelirinde otomotiv sektöründen sonra 2. sırada yer aldığını belirten İMSAD Başkanı Orhan Turan ise "Ancak inşaat sanayisi yeni açıklanan teşvik paketinde ve hiçbir pakette önemli stratejik sektörler arasında yer bulamıyor" dedi. Aynı toplantıya katılan TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, ise hükümetin en son çıkardığı teşvik paketinin olumlu bir gelişme olduğunu fakat bütçe açıklarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

BETONU DIŞARI DÖKECEKLER
Yalçındağ, "Bütçe açıklarının artması önümüzdeki dönemde aşılması gereken en önemli sorun olarak karşımıza çıkacaktır" dedi. Çimento Müstahsilleri Birliği Koordinatörü Tezmen, iç piyasa şartlarının ağırlaşması nedeniyle sektörün yurt dışına yöneldiğini bildirdi.
Yenişafak