Ekonomi

Arzum yurtdışında büyüyor! Arzum Elektrikli Ev Aletleri'nden Çin ve ABD hamlesi

Daha önce Hong Kong ve Almanya'da şirketler kuran Arzum, Çin'de de yüzde 100 bağlı ortaklık kurdu. Arzum, ABD'de şirket kurma çalışmalarını sürdürüyor.Ş

Arzum Elektrikli EV Aletleri Sanayi Ticaret A.Ş.'den 30 Kasım 2022 tarihinde KAP'a yaptığı açıklamada, şirketin konumu, konumu itibarıyla yerel ticari kurallar ve/veya vergisel açıdan avantaj ve dezavantajlarının değerlendirildiğini duyurmuştu.

Arzum Elektrikli Ev Aletleri Sanayi Ticaret A.Ş. Çin'in Şangay kentinde yüzde 100 bağı ortaklık olarak 100 bin dolar sermayeli şirket kurdu. Arzum Elektrikli Ev Aletleri Sanayi Ticaret A.Ş. Türkiye'de başarı ile yürüttüğü iş modelini iştirakleri aracılığıyla yurt dışına taşınması amacıyla Çin'de şirket kurmak konusunda başlattığı fizibilite çalışmalarını tamamladığını açıkladı. Şirketten yapılan açıklamada, kurulması planlanan şirket için çalışmaların tamamlandığı ve Çin'deki şirketin Arzum Shangai Limited ismi ile Şangay'da fiilen kurulduğu kaydedildi. Yeni kurulan Arzum Shangai Limited şirketinin Türkiye'deki ana şirketin dolaylı yoldan yüzde 100 bağlı ortaklığı olduğu ve sermayesinin de 100 bin dolar olduğu duyuruldu.

ABD'de de şirket kurdu

Arzum daha önce de 20 Eylül 2022 tarihinde Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri'nde yüzde 100 bağlı ortaklığı olacak şekilde kurulması planlanan Şirket için fizibilite çalışmalarına başlandığını duyurmuştu. Kurulacak Şirketin konumu, konumu itibarıyla bulunduğu eyaletin yerel ticari kuralları ve/veya vergisel açıdan avantaj ve dezavantajlarının değerlendirildiğini açıklamıştı. Amerika pazarındaki mevcut operasyonlarının daha yukarı taşınması amacıyla kurmayı planladığı şirket için çalışmaların tamamlandığını ve söz konusu şirketin Delaware eyaletinde fiilen kurulduğu açıklanmıştı.

Arzum 2020 yılından bu yana Borsa'da

Temelleri 1950’li yılların başlarında Kazım Kolbaşı, Kemal Kolbaşı ve İbrahim Kolbaşı tarafından kurulan bir şahıs şirketine dayanan Arzum Elektrikli Ev Aletleri Sanayi Ticaret A.Ş. 1966 yılında Arzum markasını tescil ettirdi. 1993 yılında Arzum ürünlerini pazarlamak amacıyla Arzum Dış Ticaret A.Ş.'yi kuran şirket farklı segmentlere ulaşmak amacıyla Felix Elektrikli Ev Aletleri A.Ş.'yi kurdu. 2008 yılında dünyanın önde gelen özel sermaye fonlarından Ashmore Group'un iştiraki Turkish Household Appliances BV ile ortaklık yapan şirket, 2009 yılında Hong Kong'da Arzum Arzum Asia Pacific Ltd. şirketini kurdu.
2010 yılında ilk defa tahvil ihraç eden Arzum, 2011 yılında Almanya'da Arzum Europe GmbH şirketini kurdu. 2013 yılında Mediterra Capital Partners iştiraki olan SDA International, Ashmore Group’un sahip olduğu yüzde 49 Arzum hisselerini satın alarak Kolbaşı Ailesi'nin yeni ortağı oldu. Arzum hisseleri 2022 yılından bu yana Borsa İstanbul’da işlem görüyor.