As-Asya Paşabahçe arazisinin ödemesi için ek süre aldı!
Tekel'in Paşabahçe arazisini alan As-Asya adlı şirket ödemeyi yapamadı ancak teminatı yüzde 100 artırıp Şubat'a kadar ek süre aldı
Adana'da bir emlak ofisi iken Haziran ayında 303 milyon TL ödemeyi teklif edip Tekel'in Paşabahçe arazisini alan As-Asya adlı şirket ödemeyi yapamadı ancak teminatı yüzde 100 artırarak Şubat'a kadar ek süre aldı
As-Asya'nın 37 yaşındaki sahibi Mümin Gökalp, bir dergiye verdiği röportajda, "Oraya tav oldum. Sabaha karşı ikide gidip karşıdan nasıl görünüyor diye uzun uzun bakıyorum. Karşısına geçip izliyorum" demişti
Tekel'in en değerli varlıklarından biri olan Paşabahçe arazisi ihalesinde ortaya çıkan ve kimsenin tanımadığı gizemli "As-Asya Ltd" parayı kendisine tanınan sürede ödeyemedi.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na süre uzatımı talebiyle başvuran şirket, teminatı yüzde 100 artırarak Şubat'a kadar uzatma aldı. Bu yılın Haziran ayında yapılan ihaleyi 303 milyon TL'lik fiyatla kazanan 50 bin lira sermayeli As-Asya Ltd şirketinin, 303 milyon lira vererek bu araziyi nasıl satın alacağı tartışma konusu olmuş, Adana merkezli şirketi, Adana iicaret ve sanayi odaları ile iş çevreleri de tanımadıklarını açıklamışlardı.
Bu gelişmenin kamuoyunda yer alması üzerine şirket avukatları bir açıklama yaparak, şirketin süresi içinde parayı ödeyerek araziyi satın alacağını duyurmuştu. Ancak Kasım ayı sonuna kadar verilen süre içinde ödemeyi yapamayan şirket, ÖİB'nin verdiği süre uzatımıyla son şansını kullanmak zorunda kaldı. Şubat ayında parayı ödeyerek araziyi satın alamaması halinde arazi gizemli As Asya yerine ikinci en yüksek teklif veren firmaya verilecek.
100 bin TL teminatı irat kaydedilecek
ÖİB yetkililerinden alınan bilgilere göre, Kasım ayında süresi dolan şirket, süre uzatımı talep etti. ÖİB, hukuk dairesinin görüşüyle birlikte şirkete süre uzatımı için teminatı yüzde 100 oranında artırması koşuluyla talebin değerlendirmeye alınacağını bildirdi. Şirket teminatı yüzde 100 artırma koşulunu yerine getirdi. Bunun üzerine şirkete Şubat'a kadar süre uzatımı verildi. Şirket, Şubat'ta parayı ödeyerek araziyi satın almak zorunda. Aksi halde bu hakkını kaybedecek. Ödediği 100 bin TL'lik teminat ise irat kaydedilecek. Bu durumda arazi en yüksek teklif veren ikinci firmaya verilecek. As-Asya'nın ödemeyi Şubat ayında da yapamaması durumunda, ihalede ikinci olan Hasan Sever İnşaat Müteahhitlik Taahhüt Ticaret Limited Şirketi'ne satılması gündeme gelecek. Bu şirketin de satış sözleşmesini imzalamaktan kaçınması ya da gereken yükümlülükleri yerine getirmemesi halinde ise ihale iptal edilecek.
`Karşısına geçip izliyorum'
İstanbul'un en gözde arazilerinden birine rekor fiyat veren gizemli alıcıyı VATAN merak etmiş ve As-Asya'nın kimliğini araştırmıştı. Şirketin borçları ile ilgili çıkan haberlere kızan As-Asya'nın sahibi Mümin Gökalp, bir dergiye verdiği röportajda şunları söyledi: "Kamuoyunda bilinmiyorum, konuşmuyorum diye böyle yazılır mı? İstanbul'da bir şans yakalamak istedik. İhaleler gündeme gelince araştırdık. Sadece Paşabahçe arazisine değil, İzmir'de Karşıyaka'ya, Alsancak'a da baktık. Ama burayı görünce amiyane tabirle tav oldum. Oraya gidince sabahtan akşama kadar çıkmak istemiyorum. Oturuyorum öylece... Sabaha karşı ikide gidip karşıdan nasıl görünüyor diye bakıyorum." İstanbul'un düşük imar yoğunluklu bölgesi olan Beykoz Paşabahçe arazisinin toplam inşaat alanı 72 bin m2 ve ayrıca 4 bin m2'lik iskelesi bulunuyor. Arazi üçüncü köprünün inşası ile birlikte en çok değerlenecek yeni fırsat noktalarından biri olarak gösteriliyor.
500 TL'lik borcu haber çıkınca hemen ödedi
İhalenin ardından Tekel'in Paşabahçe arazisine 303.1 milyon TL teklif ederek talip olan Adanalı gizemli şirketin Adana Ticaret Odası'na 652 TL, Adana Emlakçılar Odası'na 500 TL borcu olduğu ortaya çıkmıştı. Adana Emlakçılar Odası, üyeliği askıya alındığı anlaşılan şirketin telefon ve adres bilgileri de gizemli. Ticaret Sicili Gazetesi kayıtlarına göre 2006'da kurulan As-Asya'nın Adana'da ve Mersin'de emlak ofisleri olduğu gayrimenkul alım satımına, kiralanmasına aracılık ettiği anlaşılmış, 3 farklı kentteki tüm ofis telefonlarının son 4 rakamının 71 71 olması dikkat çekmişti. Biri hariç hiçbir telefon yanıt vermemiş, açılan tek telefon da bir ilaç şirketine ait çıkmıştı.
Vatan