29 / 04 / 2024

As Şirketler Grubu, Karaköy'de butik otel yapacak

As Şirketler Grubu, Karaköy'de butik otel yapacak

Türkiye ekonomisi büyüdükçe, global endüstrilerle entegrasyonu güçlendikçe birçok sektörde de farklılaşma yaşanıyor



Kuşkusuz bu farklılaşmaların en belirgini yıllardır turizm sektöründe gerçekleşiyor. Başta golf turizmi olmak üzere kongre ve kültür turizminde yaşanan gelişmeler bunun en somut örnekleri.

Son dönemlerde globalizasyona bağlı olarak ortaya çıkan turizmin niş alanlarından biri de rezidans işletmeciliği. Bu alanda çeşidi basan hikayeleri yavaş yavaş yazılıyor. Önümüzdeki günlerde bunlar arasında belki de en çok konuşulacak olanlardın biri bugün As Şirketler Grubu tarafından yazılıyor.

Tıpkı  batı ülkelerinde olduğu gibi 'butik rezidans' kavramını  keşfeden ve bu alana yatırım yapan As Şirketler Grubu 2007'den bu yana İstanbul'un gözde semtlerinde butik rezidans işletmeciliği yapıyor. Grup, otel bünyesinde faaliyet gösteren rezidans kavramından farklı olarak ev sıcaklığında hizmeti İstanbul'da Nişantaşı, Teşvikiye, Gümüşsuyu  ve Rumeli Hisarı gibi gözde semtlerinde bulunan dairelerde veriyor.

Pahalı hizmet
Uluslararası şirketierde çalışan (Ex-pat) yabancı şirket yöneticileri, CEO'lar ve A grubu müşterilere hizmet veren bu rezidanslar, 5 yıldızlı  otellerin oda fiyatının 2-3 kat daha fazlasına kiralanıyor. 60 ile 250 metrekarelik daireleri içeren Cheya Residence'lar bünyesinde halen 40 daire bulunuyor.

Bunlara 50 daire daha eklenmesi planlanıyor. Bu dairelerin günlük kiralan ise 60 ile 150 Euro arasında değişirken, grubun üç tane de 350 Euro'luk penthouse (çatı katı) daireleri bulunuyor.

As Şirketler Grubu'nun yönetim kurulu başkanı Ömer Faruk Çelik, otomotiv bayiliği ve inşaat işleri ile başladıkları iş hayadannın butik rezidans işletmeciliği ile turizm alanına kaydığını söylüyor.

Kızları Didem ve Sinem ile birlikte çalıştıklarına ve bu alanda daha da büyümeyi hedeflediklerine vurgulayan Çelik, "Cheya markası ile işlettiğimiz Nişantaşı, Teşvikiye, Gümüşsüyü ve Rumeli Hisarı'ndaki rezidanslara yenilerini eklemeyi planlıyoruz. İstanbul'da Galata, Üsküdar ve Ortaköy'de yer bakıyoruz; buralarda da rezidans açacağız. Ayrıca Ankara'da da bir tane açma planımız var" diyor.

Otel açacaklar
2010 yılı içinde hizmete açılması planlanan bu rezidanslara, toplamda 15 milyon dolarlık yatınm yapılması planlanıyor. Butik rezidans kavramı ile Türkiye'de nitelikli turistlere hitap eden Cheya'nın otel ayağının da oluşturulması  planlanıyor. Rezidanslan ile turizm alanında tecrübe kazanan Çelik Ailesi, Galataport projesinin hayata geçmesi ile Karaköy'de tarihi bir binayı butik otele dönüştürmeyi planlarken Pendik'te yer alan bir arsalarına da şehir oteli yapmaya hazırlanıyor. Turizm alanındaki yatırımlarını çe-şidendirmeyi istediklerini söyleyen Ömer Faruk Çelik, yatırım planlarını şöyle özetliyor:

"Karaköy'de yer alan Tahir Han'ı 10 milyon dolarlık bir varırımla 80 yataklı bir butik otele dönüştürüp 2013'te faaliyete geçirmeri planlıyoruz. Ayrıca Pendik'te 20 dönümlük bir arazimiz var, oraya da yaklaşık 50 milyon dolarlık bir yatırımla 450 yataklı bir şehir oteli yapıp 2015 gibi faaliyete geçirmeyi düşünüyoruz."

Rezidanslann yer seçimleri ve dizaynları ile ilgilenen Çelik'in küçük kızı Sinem Çelik Yardımcı ise "Rezidanslanmıza gelenler otel konforunda ev sıcaklığını arayan kişiler oluyor. Ortalama bir hafta ile iki yıl arasında kalıyorlar. Biz kapıya her gelen müşteriyi kabul etmiyoruz. Rezidanslarımızda yaşayanların huzurunu kaçırmayacak kişileri tercih ediyoruz" diyor.

Yurt dışına açılacak
Şu anda uyguladıkları rezidans kavramını yurt dışı seyahatlerinde kaldıktan re-zidanslardan esinlenerek oluşturduklarını söyleyen Çelik, 2011-2012 yıllarında da yurt dışına açılarak Londra, Boston ve New York'ta yaklaşık 10 milyon dolarlık yaürımla rezidans açmayı planladıklarını belirtiyor.

As Şirketler Grubu'nun kurucusu olan Ömer Faruk Çelik, babası  Hüseyin Çelik ve üç erkek kardeşiyle birlikte Ankara'daki aile şirkederinde çalışırken, şirket yönetimindeki dengesiz dağılımın verdiği yeni arayışlarla 1973 yılında İstanbul'a gelmiş. 1973-1997 yıllan arasında MAN kamyonlarının, Tofaş, Peugeot, Fiat, Skoda kamyonet ve otomobil, Crysler kam-yon-kamyonet, Isuzu gibi otomotiv markalarının İstanbul yeddli bayiliği ile Almanya'dan Mercedes kamyon ve trayler idıalaü yapmış.

1985 yılında As İnşaat şirketi ile baba mesleği olan inşaat işlerine giren Çelik, Antalya'nın Kemer ve Serik ilçelerindeki tatil köylerinin altyapı işlerini yapmış.

Rezidans yatınmı ile birlikte kendisiyle çalışmaya başlayan kızlan arasında görev paylaşımı yapan Çelik'in büyük kızı Didem Çelik Özer, Cheya'nm satış ve pazarlamasından sorumlu olurken; küçük kızı Sinem Çelik Yardımcı da Cheya'ların planlama, tasanın, dekorasyon ve tanıtımından sorumlu.

İnşaattan kopamadı
Grubun ana faaliyet alanı olan inşaat sektöründe de faaliyederi sürüyor. As İnşaat şimdiye kadar grubun işlettiği rezidanslann binaları ile birlikte İstanbul ve Ankara'da birçok iş merkezini de inşa etmiş.

Cheya markasını ofise de taşımayı planlayan grup, Beşiktaş'ta Yıldız Teknik Üniversitesi'nin karşısında yer alan 3 bin 500 metrekare alanlı Aş İş Merkezi'ni Cheya Offices adıyla yeniden inşa ederek, A ve B sınıfı ofislere dönüştürerek kiralama planlan da yapıyor. Bu yarınının ise 5 milyon dolara mal olacağı belirtiliyor.

Grup aynca Ayvalık'ta Fasedis Villaları adıyla 40 villalık projenin de yapım ve saüşını gerçekleştiriyor. Şu ana kadar 19'u satılan villalann satış fiyatı ise 200-225 bin lira arasında değişiyor.

İnşaat ve turizm alanlannda hizmet veren grubun turizm alanından yıllık 3 milyon dolarlık cirosu ile inşaat alanında önümüzdeki dönemde 10 milyon dolann üzerinde yatının hedefi bulunuyor. Turizmde  kişi, inşaat işlerinin yönetiminde de 10 kişi istihdam eden grubun taşeronlarla birlikte çalışan sayısı 150'ye ulaşıyor.

Krize rağmen yatırımlarına devam eden grup, hem inşaatta hem de turizmde büyüyecek. Dudullu'da 42 daire ile 4 dükkanı içeren Şerif Ali Çiftliği konut projesi geliştiren As İnşaat, 2015'te Çatalca'da 100 dönüm arazi üzerine Meksika evlerin tarzında otantik villalar yapacak.
Levent Gökmen / Para


Geri Dön