Devre Mülk

Asansör, villalarla 250 milyon Euro'yu yakaladı

Her yıl iki bin asansörün satıldığı Türkiye'de, konutlarda asansör kullanımı yüzde 15 oranına ulaştı.

Yeni konut projelerinin vazgeçilmez unsuru haline gelen asansör sistemleri, müstakil villalar sayesinde 250 milyon Euro'luk hacme ulaştı. 140 bin asansörün kullanımda olduğu Türkiye'de, yılda ortalama 2 bin asansör, binalara ekleniyor. Geçtiğimiz yıl, yüzde 12 büyüyen sektör, yeni teknolojiler sayesinde ivme kazanıyor. Enerji tasarrufu sağlayan, kısa sürede kolay montaj imkanı tanıyan, jeneratör sistemleri sayesinde elektrik kesintilerinden etkilenmeyen, makine dairesine gerek duymadığı için yerden tasarruf sağlayan modellerin hızla yaygınlaşması, pazarın hızla büyümesinde önemli etken oluşturuyor. Asansör sektörünün yüzde 20'sini 5 büyük firma elinde bulundururken, irili ufaklı 1200 firmada üretim ve bakım alanında faaliyet gösteriyor.

Yüzde 15'i konutlarda

Schindler Türkeli Asansör İcra Kurulu Üyesi Baykan Kurtuluş, asansörün inşaatla birebir etkileşim halinde olduğunu belirterek, bu yıl dünya ekonomisindeki sıkıntıların etkisiyle inşaatın ve dolayısıyla asansörün de olumsuz etkilendiğini söyledi. Geçtiğimiz yıl Türkiye'de 2 bine yakın asansör satıldığını aktaran Kurtuluş, sektörün büyüklüğünün 250 milyon Euro'ya ulaştığı bilgisini verdi.

Asansör pazarının yüzde 15'ini konut asansörleri oluşturuyor. Son yıllarda 'makine dairesiz' ürünlerin kullanıma sunulmasıyla da inşaat sektöründe önemli kolaylık sağlandı. Kurtuluş, müstakil konutlarda asansör tesisi ve kullanımında ciddi artış görüldüğünü de vurgulayarak, sektördeki teknolojik trendlerle ilgili şunları söyledi: "Bazı ürünlerimizde de bulunan sistemler sayesinde, Avrupa'nın bazı ülkelerinde olduğu gibi, Türkiye'deki telekomünikasyon altyapısına uygun hale getirilmesi ile asansörlere uzaktan müdahale edilebilecek. Bazı arızaların bu yolla giderilmesi veya arıza kodlarının alınabilmesi sayesinde müdahale ekiplerinin gerekli bilgi ve donanım ile zamanında ulaşması ve bir kerede sorunu çözmesi sağlanacak."

Yaşam kalitesi talebi etkiliyor

Kone Türkiye Genel Müdürü Cüneyt Işın, Türkiye'de 140 bin asansörün kullanımda olduğunu ve bunların sadece yüzde 25'inin servis konusunda yeterli kişi ve kurumların elinde bulunduğunu ifade etti.

İnsanların yaşam kalitelerinin yükselmesi ve ilerleyen yaşlarda müstakil konutlarda özel asansörlere talebin arttığının altını çizen Işın, ev asansörü konusunun gelecek 4-5 yıl içinde daha belirgin hale geleceğini kaydetti.

Işın, sektörde yeni teknolojilerin yaşam koşullarını kolaylaştıran eğilimler sonucunda ortaya çıktığını ifade ederek, "Güvenli donanım, enerji tasarrufu, kullanıcı yaşamına kolaylık getiren erişebilirlik, bina erişim sistemleriyle bütünleşmiş çalışan yönlendirici sinyalizasyonları yeni eğilimler olarak ortaya çıkıyor. Bunların sonucunda da yeni teknolojiler gelişiyor" diye konuştu. Işın, sektörün en önemli sorununu 140 bin asansöre uygun koşullarda hizmet vermek olarak görüyor.

Fiyatın düşmesi otomatik kapıyı yaygınlaştırdı

İnsanların binalarda asansörleri dikey ulaşım aracı olarak kullanıyor. Özellikle beş kat ve üzeri konutlarda tercih ediliyor. Ancak, müstakil ev ve villara uygun yeni modellerin geliştirilmesi, talebi önemli oranda etkilemeye başladı. Konutlarda, daha çok duvarları renkli laminat kaplı, otomatik tahliye sistemleri olan asansörlerin kullanılması öneriliyor. Tam otomatik kapılı veya mutlaka kabin kapısı olan asansörlerin kullanılması gerektiği belirtiliyor. Türkiye'de otomatik kapı üreticilerinin sayısının artması ve bu tip kapıların ucuzlamasıyla birlikte konut sektöründe de otomatik kapılı asansör kullanımı hızla yaygınlaşıyor.

Asansör, otomobil almaya benzemiyor

Üretici firmalar, asansör almanın, otomobil almaya benzemediğine dikkat çekiyor. Bunu da, asansör alındıktan sonra değiştirmenin zor olmasına bağlıyor. Schindler Türkeli Asansör İcra Kurulu Üyesi Baykan Kurtuluş, konuyla ilgili şu tavsiyelerde bulundu: "Yanlış karar verip, memnun kalmadığınız asansörün malzemelerini satamazsınız. Bu nedenle gerek yatırımcıların, gerekse kullanıcıların asansör seçerken iki kere düşünmesi gerekiyor. Asansörlerde can emniyeti çok önemli. Türkiye'de belki bin adet asansör firması olduğu tahmin ediliyor. Yatırımcılara önerim ya teknolojiyi ve emniyet tedbirlerini çok iyi takip etmeleri ya da asansör alacakları firmayı çok iyi araştırmaları yönünde."

Hanife BAŞ / hurriyetemlak.com