Genel

Asansörlerde sahte CE belgesine dikkat!

Havuzda elektrik çarpmasından asansör kazalarına kadar birçok olayın altından sahte CE skandalı çıktı. Sıkı denetimlere rağmen tanesi 4 bin liraya alınan sahte belgeler tehlike saçıyor

Son yıllarda iş ve sosyal hayatta yaşanan birçok kazanın altından büyük bir sahtecilik skandalı çıktı. Havuzda elektrik çarpması sonucu yaşanan ölümler, trajik asansör kazaları, freni patlayan araçlar ve elektrik kontağından çıkan yangın gibi hayatın farklı alanlarında yaşanan elim kazaların arkasında yıllık değeri 50 milyon doları bulan sahte CE belgelerinin yattığı tespit edildi. Sanayi ile Ekonomi Bakanlığı Ürün Güveni ve Tüketimi Genel Müdürlüğü'nün incelemelerine göre 2012 ve 2014 arasında sadece süs havuzlarında sahte CE'li pompalardan kaynaklı 117 elektrik arızası yaşandı. Asansörlerde ise bir yılda 2 binden fazla sahte CE belgesi tespit edildi. 


TANESİ 4 BİN DOLAR 

SABAH'ın edindiği bilgiye göre değeri 4 bin doları bulan sahte CE belgeleri iki yoldan Türkiye'ye giriyor. Bunlarda ilki özellikle Slovenya, Romanya ve Yunanistan gibi ülkelerde kurulan sahte belgelendirme şirketleri üzerinden gerçekleşiyor. Türkiye'de tek bir eleman bile çalıştırmayan bu firmalar, kağıt üzerinde tüm incelemeleri tam göstererek şirketlere CE başta olmak üzere birçok güvenlik belgesini uygun fiyata gönderiyor. İkinci yol ise özellikle Çin'den gelen ürünlerde uygulanıyor. CE belgesi olmayan birçok ürün sahte belgelerle gümrüklerden geçiyor. Sanayi Bakanlığı son 2 yılda 6 ayrı şirketin yurtdışı üzerinden sahte CE Belgesi sattığını tespit etti. 


2 MİLYON KİŞİ TEHLİKEDE

Konuyla ilgili üretici firmalar da uyarılarda bulunuyorlar. Türkiye'de CE belgesi denetiminde sıkıntı olduğunu ve çok sayıda sahte belgeli ürün bulunduğunu ifade eden pompa üreticisi Elektrik Yüksek Mühendisi Saim Yılmaz Yıldırım, konuyla ilgili şu uyarıları yaptı: "Türkiye'de 400 binden fazla havuzda elektrik tehlikesi var. Şu an can kayıplarına neden olabilecek güvensiz elektropomplar CE işaretinin istismarına neden olacak şekilde piyasaya arz edilmiş durumda. Bu ürünlerin çoğu CE işaretini hak etmiyor. Türkiye'de CE ve benzeri kalite ve güvenlik belgelerinden dolayı 2 milyon kişi ölüm tehlikesi altında." 


Sabah