Asansörlerin yüzde 62'si TSE standartlarına uymuyor!
Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) son iki yılda yaptığı denetimlerde Türkiye’deki asansör gerçeğini bir kez daha gözler önüne serildi. 30 ilde yapılan asansör denetimlerde yüzde 62 oranında standarda uymayan asansör tespit edildi...
Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) son iki yılda yaptığı denetimlerde Türkiye’deki asansör gerçeğini bir kez daha gözler önüne serildi. 30 ilde yapılan asansör denetimlerde yüzde 62 oranında standarda uymayan asansör tespit edildi. Asansör bakım hizmeti vermek için firmaların TSE’den belgesi alma zorunluluğu varken, sadece Adana’da 300’e yakın firmanın kayıt dışı ve TSE standartlarına aykırı korsan olarak görev yaptığı belirtildi.
TSE Çukurova Bölge Müdürü Mehmet Uğur Özdeniz, 2012 yılından itibaren asansörlerin yıllık kontrollerinin TSE standartlarına göre akredite olmuş kuruluşlara verildiğini söyledi. Mayıs 2012 tarihinden itibaren TSE olarak kendilerinin de asansörlerin yıllık periyodik muayenesini yapmaya başladığını ifade eden Özdeniz, 30 ilde 151 ilgili kurumda 81 bin 443 asansöre yönelik yapılan denetimlerde yüzde 62 oranında standartlara uymayan asansör tespit edildiğini belirtti. Denetimlerde standartlara uygun olan asansör oranının yüzde 31 çıktığını ifade eden Özdeniz, “Geçtiğimiz sene yapılan denetimlerde standartlara uymayan asansör oranı yüzde 88’lerdeydi. İki yılda yapılan çalışmalarla, bilgilendirme toplantılarıyla bu oran 62’ye indi. Apartman yönetimini, asansör bakımını yapan servisler bu bilgilere sahip oldukça, öğreniyor, işini daha iyi yapmaya başlıyor. Hatta asansör montajını yapan asansörcü firmalar da bu işin içerisinde.” dedi.
Adana’da ise 2012 ve 2013 yıllarında toplam 2 bin 600 asansöre bakım yapıldığını açıklayan Özdeniz, “Adana’da 2013 yılında kırmızı etiketli olarak adlandırılan standartlara uymayan yüzde 80, yeşil etiketli olarak adlandırılan standartlara uygun yüzde 18, yüzde 2 de sarı etiketli asansör mevcut. Yani her an kırmızı veya yeşil olma potansiyeli alan, parçaları ömrünü tüketmiş, değişmesi gereken parçası var olan asansörler var.” ifadelerini kullandı.
ADANA 300’E YAKIN KAÇAK FİRMA VAR
Adana’da asansör bakım hizmeti vermek için TSE’den belge almış 30’a yakın firma bulunduğunu anlatan Özdeniz, bunun on kadı kadar da bu işi kaçak yapan firma bulunduğunu anlattı. Özdeniz, “Asansörcüler Derneği’nden aldığım bilgiye göre 300’e yakın ya da daha fazla TSE hizmet belgesi olmayan, standart kriterlere sahip olmayan, elinde çanta bu işi yapan asansör bakım kuruluşları var. Şartları sağlayıp sağlamadığı belli değil. Ondan dolayı yüzde 80 kırmızı asansör oranı meydana geliyor.” diye konuştu.
TSE’nin ilgili idarelerde mevcut olmayan asansör envanter listelerinin oluşturulması amacıyla yıllık kontrol faaliyetlerinin yanı sıra sokak taraması yaparak mevcut tüm asansörleri kayıt altına aldığını dile getirdi. Bu sayede ruhsatsız asansörler tespit edilerek kayıt altında alındığını anlatan Özdeniz, böylece kullanılması can ve mal güvenliği açısından tehlike arz eden asansörlerin çok daha kısa sürede tespit edilerek kullanıma kapatılmaları amacıyla ilgili idarelerin uyarıldığını ifade etti.
2012 yılı içerisinde 25 bin 432 ve 2013 yılı içerisinde de 56 bin 11 olmak üzere toplam 81 bin 443 asansörün yıllık kontrolünün uzman personel tarafından gerçekleştirildiğini kaydeden Özdeniz, asansör yıllık kontrol faaliyetlerine ilişkin güncel ve doğru bilgiye en kısa sürede erişilmesini sağlamak amacıyla AsansörNET programının hazırlandığını, bina sorumluları ve ilgili idareler asansör bilgileri, bakıcı firma bilgileri, yıllık kontrol sonuçları gibi verilere bu program üzerinden erişilebildiğini dile getirdi.
Türkiye