ASB'den rüzgar enerji santrali
ASB 500 kilovat saatlik rüzgar enerji santrali kurmak için başlattığı çalışmaları sürdürüyor
Avrupa Serbest Bölgesi (ASB) Genel Müdürü Zafer Atbakan, ASB'nin 500 kilovat saatlik rüzgar enerji santrali
kurmak için başlattığı çalışmaları sürdürdüğünü bildirdi. Atbakan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üretimi ve ihracatı destekleyen sanayiciye destek vermek amacıyla kurdukları ASB'de, bu misyonlarını devam ettirdiklerini söyledi.
Bu misyonları ile yeni yatırımcılarla gerek çevreye gerekse Türk ekonomisine katkı vermeye devam ettiklerini ifade eden Atbakan, alt yapı ve üst yapı hizmetlerinin bu kapsamda sürdüğünü ifade etti. Öncelikli hedeflerinin müşterilerine en iyi hizmeti vermek olduğunu anlatan Atbakan, şöyle devam etti:
"Bölgemizdeki firma ve yatırımcılarımıza ucuz, kaliteli ve kesintisiz elektrik hizmeti verebilmek için rüzgar enerjisi çalışmalarımız devam ediyor. Ölçümleri yaptırdık. Rüzgar enerji santralının kurulması için yeterli rüzgarın
bulunduğunu tespit ettik. Bir yıldır yapılan ölçümler hala devam ediyor. 500 kilovat saatlik bir rüzgar enerji santralini kısa sürede hayata geçirmeyi düşünüyoruz. Bunun maliyeti 1 milyon avro. Üretim ve ısınmada doğal gazdan sonra rüzgar enerjisinin de kullanılmasıyla maliyetlerde ciddi azalmalar olacak.
Aslında asıl amacımız 4 megavatlık bir rüzgar enerji santrali kurmak. Ancak, EPDK, en son iki yıl önce ihaleye çıktı. O günden beri yeni ihaleye çıkmadı. Sanırım mevcut lisansların hayata geçmesini bekliyorlar. Lisans
ihalelerine devam ederse başvurumuzu yapacağız. Bunun için 4-5 milyon avro yatırım yapacağız.
Diğer taraftan 3 yıl önce serbest bölgeye doğal gazı getirdik. Botaş ile yeni bir anlaşma yaptık. Şu anda enerji konusunda ASB'de her hangi bir sorun yaşanmıyor. Diğer bir hedefimizde arıtma tesisini büyütmek. Günlük 500 ton kapasiteli olan arıtma tesisini bin tona çıkartmayı düşünüyoruz."
TİCARET HACMİ BAKIMIMDAN 6. SIRADAYIZ
Zafer Atbakan, ASB'nin, Türkiye'deki serbest bölgeler arasındaki yerinin iyi olduğunu belirtti. Türkiye'de 21 serbest bölge bulunduğunu bunların arasından ticaret hacmi bakımından şu anda 6. sırada bulunduklarını ifade eden Atbakan, hedeflerinin ilk üçe girmek olduğunu vurguladı.
Geçen yıl Türkiye'de serbest bölgelerde 23,4 milyar dolarlık ticaret hacmi geliştiğini anlatan Atbakan, şöyle devam etti: "Bizim ticaret hacmimiz de 1,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu yılın ilk 9 aylık rakamlarına bakılacak olursa 6. sıradayız. Ocak-Eylül döneminde 846 milyon dolarlık bir ticaret hacmimiz oldu. İstihdam açısından da 5. sıradayız. Kalite belgesi sıralamasında ise ilk ikideyiz. Amacımız ticaret hacimde ilk üçe
girmek ve hizmette de bir marka haline gelmek."
KRİZDE YÜZDE 30 DARALMA OLDU
Dünyada yaşanan ve ülkeyi de etkisi altına alan ekonomik krizin, serbest bölgelerini de etkilediğini ifade eden Atbakan, kendilerinin de krizden etkilendiğini belirterek şunları kaydetti:
"Serbest bölgelerin ortalama ticaret hacmi düşüşü yüzde 43-45 civarında. Biz bu ortalamanın üzerindeyiz. Bizde ise yüzde 30 daralma oldu ama iyi sevindirici yanı bu daralma serbest bölgemizde mevcut kurulu üretim tesislerinde gerçekleşmedi.
Sadece ticaret yapan firmalarda bir daralma söz konusu. Bu Türkiye'ye mal satan firmalardan kaynaklanan bir daralma ama üretim yapıp, ihracat yapan firmalarda serbest bölgemizde performanslarında bir azalma ve kapasitelerinde bir azalma görülmedi."
A.A