Sektörel

Aşçıoğlu İnşaat Ali Sami Yen'in ilk taksidini gönderdi

Aşçıoğlu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, ihalenin onayını beklerken ilk 16 milyon liralık ödemeyi dün TOKİ'ye gönderdi

Ali Sami Yen  ihalesini Nurol ortak girişimiyle 416.5 milyon liraya satın alan Aşçıoğlu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, ihalenin onayını beklerken ilk 16 milyon liralık ödemeyi dün TOKİ'ye gönderdi. Kalan paranın da onayın ardından 15 gün içinde yapılacağını ifade eden Aşçıoğlu, "Likör arazisi benim olmasa, buraya bu parayı verebilecek babayiğit yok. Hasılat paylaşımında hiçbir risk yok. 'Şıkıdım şıkıdım şıkıdım' alıyorsun. Peşinde ise parayı trink diye ödüyorsun. Riski sana kalıyor" dedi.

TOKİ BİLE BANA GÜLDÜ
Bu ihaleyi aldıktan sonra Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) bile kendisine güldüğünü ifade eden Aşçıoğlu şöyle devam etti: "Yemin ederim ki yüzüme gülüyorlar. Ama ben likör ile Ali Sami Yen arazilerini hep bir arada düşünüyorum. Onlar '2 kere 2 dört eder' sanırken, ben iyi bir projede bunun 10 edebileceğine inanıyorum. Ali Sami Yen için henüz ödemenin ne kadarını kredi ile yapacağımıza karar vermedik. Ama Türkiye'den bir bankadan aldığımız kredi onayı var. Sonra da oturup diğer bankalarla görüşüp koşullara bakacağız."

ARTIK ONAYLANIR
Daha önce de Ali Sami Yen için ihaleye giren ama ihalenin iptal edilmesiyle birlikte yeni ihaleye girip daha yüksek bir bedel ödeyen Aşçıoğlu, yine onay bekliyor. Sonucun bu hafta gelmesini beklediğini dile getiren Aşçıoğlu, "Artık onaylanır diye düşünüyorum. Çünkü zaten 4-5 kere ihale oldu. Çok uzadı bu iş. Benden başka alacak birini de bulamazlar" diyor.
Likör arazisi ile Ali Sami Yen arazisini birbirine çok yakın bedel karşılığı satın alan Aşçıoğlu, bu durumun bile Ali Sami Yen'e ödediği bedelin yüksek olduğunu gösterdiğini savunuyor. Likör arazisinin 3 emsal, Ali Sami Yen'in ise 2.5 emsal olduğuna dikkat çeken Aşçıoğlu, "Biri 71 bin, diğeri 86 bin metrekare. Biri hasılat paylaşımı. Diğeri peşin parayla ödeme... Üstelik Likör arsasını fiyatların en üst noktaya çıktığı dönemde, Ali Sami Yen'i ise krizde aldım. Ali Sami Yen arazisinin değeri maksimum 300-350 milyon liraydı. Ama ben iki projeyi bir arada kullanıp değer yaratacağım için bu kadar yüksek bedel verdim."

ORTAK OLMAK İSTEMEDİLER
Aşçıoğlu, başta ortağı olan Nurol'un da bu işe girmeye çok hevesli olmadığının altını çizerek, bu iş için ortaklık konusunda çok sayıda firmayla görüştüğünü, fakat kimsenin fizibıl bulmadığını söyledi. Aşçıoğlu, bu aşamada yaptığı ve sonuçlanmayan ortaklık görüşmelerini şöyle anlattı: "önce Hintli grup geldi. Gitti. Dubai'den Damak grubu bu iş için geldi. Benimle görüşecekti. Ama parayı çok buldu. Randevu bile almadan gitti. İsviçreli ortağa fiyat mantıklı gelmedi. Yerli bir grupla görüştük. O da olmadı. Credit Suisse de fızibıl bulmadı. Burada bankası olan bir Arap kuruluşuyla konuştum. Onlar da gelmedi. Sonunda Nurol ile anlaştık. Ama benim gözüm hiç korkmadı. Çünkü onlar iki kere ikinin dört etmeyeceğini göremediler."
Ali Sami Yen projesinden 80 milyon lira para kalmasını uman Aşçıoğlu, "ihale onaylanırsa satışlar önümüzdeki yıl nisan mayıs belli olacak" diyor.
Daha önce Beşiktaş'ın projesine sırf prestij için girdiğini ve kulüp ile paylaşım sırasında verdiği orana personelin bile tepki gösterdiğini dile getiren Aşçıoğlu şöyle devam etti: "O işten para kaybetmedim. Ama çok kârlı bir proje de olmadı. Ciddi prestij sağladı. Bu binayı taşeron olarak yapsaydım, 2-3 mislini kazanırdım. Beşiktaş Kulübü ile aramızda bodrum katları konusunda anlaşmazlık olunca kendi aramızda çözemeyeceğimizi anladık. Mahkemeye gitmeye karar verdik. Ama Erdoğan Demirören'i çok severim. Adam gibi adamdır."

Yaşar Aşçıoğlu'nun adı artık futbol kulüpleriyle anılır hale geldi. Daha önce de Beşiktaş'ın Fulya Projesi Selenium Twins'i hayata geçiren Aşçıoğlu, 7 yaşından bu yana babasının temelini attığı işlerde çalışıyor. Aslen Oflu bir aileden ama ilk çalıştığı işin Adapazarı'nda babasına ait tuğla ocakları olduğunu söylüyor. 1967'de İstanbul'a gelen ailesinin inşaat işine girmesiyle birlikte bu konuya odaklanan Yaşar Bey, o yıllarda şimdi sahibi olduğu Ali Sami Yen'in önünde gazoz sattığı günleri hatırlıyor... Her 10 saate yakın zamanını ofiste geçiren Aşçıoğlu evini Selenium Twins'e taşıdığından bu yana dışarıya bile çıkmadığını, evden işe geçişte sadece otoparkı kullandığını söylüyor. Aşçıoğlu, patronlukta gösterdiği başarıyı okulda gösterememiş. "6 sene ortaokulda okudum ama bitmedi namussuz. Hâlâ iki tane dersim var. Bu saatten sonra bitirmeye de niyetim yok" diyor. Gençlik yıllarında, harç lekeli kotla gezdiği için kendisini eleştiren akrabaları yüzünden hayatına bir başarı çıtası koyduğunu dile getiren Aşçıoğlu, "O çıtaya bakarsan hâlâ başaramadım" diyor.

Soru-cevap
Bu ihalede ısrarcı olurken Eren Talu'nun sonu sizi hiç korkuttu mu?
Ben boş değilim. Ben bu işi biliyorum. Bundan 'Eren Bey boş' anlamı çıkartmayın. Ama ben 7 yaşında ticareti öğrendim. Bir işe boşu boşuna girmem. Ortağım da çok güçlü. Dünya firması. Dünyanın tüm ülkelerini inşa eden bir firma. Dolayısıyla burayı aldık. Bir korkumuz da yok.

Ben yapsam Seyrantepe'de 365 günde top oynarlar demiştiniz. Peki şimdi ne olur?
O zamanki modelle yaparsan başkaydı. Çünkü Seyrantepe'nin ucunda bir havuç vardı. Bir an önce yapıp Ali Sami Yen'i alacaksın. Bu nedenle o zaman ben alsam yapardım. Zaten tüm parayı Türkiye'ye getiriyordum. İsviçreli ortakla anlaşmıştım. Yapacaktım... Ama artık bu iş, devlet işi. İhale süreci, ihale onayı, hak edişler. Bir yığın işi var Varyap'ın. Bence ocak ayından erken bitebilmesi mümkün değil. Ama ben yapsam bitirirdim.

Trabzonsporlusunuz. Ama iki takımla da ilişkiniz var. Beşiktaş Galatasaray maçında kimi tutuyorsunuz?
Beşiktaş'ı. Çünkü onların ekmeğini paylaştım ben. İlk kez dün akşam Galatasaray'ı tuttum. Çünkü ben Trabzonsporlu'yum. İsterim ki Anadolu'dan sadece Trabzon şampiyon çıksın. Ama Bursaspor'u ve oradan birçok kişiyi de çok severim. Ama Trabzonspor çok özeldir benim için...
Ayşegül Akyarlı Güven/Habertürk