Emlak Terimleri

Asfalt nedir?

Zemine dökülerek, yol yapımlarında kullanılan asfalt nedir ve çeşitleri nelerdir? Yanıtı ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Asfalt nedir?

Asfalt, petrolün ayrışması ile oluşan, içinde bitümlü maddeler bulunan siyah renkte şekilsiz mineral hidrokarbonlara verilen isim olarak karşımıza çıkıyor. 


Asfalt nasıl yapılır?

Asfalt hem petrolü damıtmak yoluyla da elde edilebiliyor. Asfalt iki türlü uygulanarak su geçirmez bir yüzey elde edilebiliyor. Bunlar: Mastik asfalt ya da silindirlenmiş asfalt olarak.


Afalt çeşitleri

- Doğal asfalt

Topraktan çıkarıldığı durumda bulunan asfalta, doğal asfalt deniyor.


- Ekmek asfalt

Doğal asfalt ile yüzde 14-20 bitüm katıp ısıttıktan sonra kalıplara dökerek elde edilen 25 kilogramlık blok ya da yapay olarak, ince kalker ununu petrol asıllı bitüm ile karıştırıp ısıtılarak yapılan asfalta deniyor.


- Mastik asfalt

Sızdırmazlık için kullanılan mineral agrega, mineral dolgu maddeleri ve asfalt çimentosu karışımından meydana gelen gerece deniyor. Sıcak sıvı mastik asfalt, beton dam üzerine ya da bir yol yüzeyine serilip sıkıştırılarak kaplama yapılıyor. Buna bazen temiz kum ve talaş da karıştırılıyor. Mastik asfalt genellikle iki ya da üç kat halinde kaplanıyor.


- Petrol asfaltı

Ham petrolün damıtılmasıyla elde edilen, bileşim ve özellikleri bakımından doğal asfaltı çok andıran petrol ziftine deniyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com