Kent Haberleri

Asgari ücret 10 bin lira dedi diller tutuldu! Kim doğru rakamı bilecek?

Asgari ücretin yeni rakamına karar verileceği aralık ayına çok az bir süre kalmışken, asgari ücret ile ilişkili olan tahminler ise gelmeye devam ediyor. Peki, 2023 yılı asgari ücreti ne kadar olacak? İşte detaylar…Milyonlarca vatandaş, bu duruma odağını çevirmişken asgari ücrette yeni rakam için alanında ünlü uzman ve analistlerden ise rakam tahminleri gelmeye gün be gün devam ediyor

Milyonlarca vatandaş, önümüzdeki aralık ayında karar verilecek olan 2023 asgari ücret rakamına yönünü çevirmiş durumda. Milyonlarca vatandaş, bu duruma odağını çevirmişken asgari ücrette yeni rakam için alanında ünlü uzman ve analistlerden ise rakam tahminleri gelmeye gün be gün devam ediyor.

Ekonomist Ali Ağaoğlu, asgari ücretin yükselmesinin nominal gelirin çoğalması ile denk olduğunu, harcanabilir gelirin de artmadan nominal gelirin artmasının bir manası bulunmadığını ifade etti.

Ağaoğlu, "Asgari ücreti 5.500 Türk Lirası’ndan 10 bin Türk Lirası’na çıkaracağız. Nerede ise yüzde 100'e yakın bir şekilde artış söz konusu. Geliri arttırıyorsunuz da nominal geliri arttırmış oluyorsunuz. Gerçek olan harcanabilir geliri yükseltmeniz lazım, bu asgari ücret için de geçerli durumda. 'Harcanabilir gelir denilen de illa ki nominal geliri, yani ben asgari ücreti yüzde 100 çıkartarak, nominal geliri yükselterek bu işi sağlamam gerekmiyor.

Tam tersi durumda ben bunu sabit tutarken de harcanabilir geliri çıkartabilmek için her bir bireyin masraf kısmını, harcama kısmını aşağıya indirerek de ben bunu yapabilirim. Sonuç olarak asıl olan da harcanabilir gelirin de çoğalmasıdır. Bunun için de maliyetlerimizi düşürmemiz lazım. '5 bin liradan 10 bin lira çıktı benim maaşım' denildiği zaman mükemmel görünüyor lakin benim harcanabilir gelirim eksiye düşüp kredi kullanıyorsam da onun hiçbir anlamı yok" açıklamalarında bulundu.

 Çocuğu olan ailelere müjde! Devlet hesaplara 650 lira yatıracak!

Milyonlarca insanın maaşına zam! 65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım parasında yeni yıl müjdesi

Euroda son dakika! Euronun dolarla kavgası devam ediyor! Elimizdeki Euroları ne yapalım?