Ekonomi

Asgari ücret 3. toplantı sona erdi! TÜRK-İŞ 9 bin TL dedi! Asgari ücret teklifi 9 bin TL kabul edilir mi? 

2023 asgari ücret için son görüşmeler yapılıyor... Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçileri temsil eden TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, 9 bin TL'lik teklif verdi!  "Vermezlerse masaya oturmayız" denildi. Peki, asgari ücret 9 bin TL olur mu? İşte, 2023 asgari ücret beklentileri ve yorumları... Yaklaşık 3 saat süren kapalı oturumda işçileri Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), işverenleri Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), hükümeti ise Çalışma  ve hükümeti Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı temsil etti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`nın ev sahipliği yaptığı 7 Aralık 2022, ikincisi 14 Aralık 2022 ve üçüncüsü 20 Aralık 2022 günü gerçekleşen Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda karar çıkmadı.

Yaklaşık 3 saat süren kapalı oturumda işçileri Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), işverenleri Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), hükümeti ise Çalışma  ve hükümeti Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı temsil etti.

TÜRK-İŞ: ASGARİ ÜCRET 9 BİN TL OLSUN!

TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, toplantı sonrası yaptığı açıklamada ilk kez işçiler için önerilen asgari ücreti açıkladı.

Atalay, "Bizim hiçbir teklifimiz olmadı. Resmi teklifimiz 9 bin lira. Verirlerse masaya oturup imzalarız. Vermezlerse böyle bir meselenin içinde olmayız" dedi. Atalay, yaptığı flaş açıklamanın ardından bakanlık binasından ayrıldı.

TİSK heyeti de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile görüştükten sonra bakanlıktan ayrıldı.

"MASADA MUTABAKATA VARILAMADIĞI ANLAŞILIYOR"

TÜRK-İŞ'in teklifinin ardından açıklamalar yapan ekonomist Muhammet Bayram, şunları söyledi:

"Mutabakat olmadığını farz etmemiz gerekiyor. Ancak TİSK Başkanı hala binadan ayrılmadı. 9 bin TL biraz yüksek geldi, sürpriz oldu. Ne kadar yaparsanız yapın enflasyonu engelleyemiyorsanız bu rakamların hiçbir önemi yok. Satın alma gücü ne kadar artarsa o kadar iyi olacak. Bizim tahminimizle 8 bin lira ile 8 bin 250 lira arasında bir rakam telaffuz ediyorduk."

"9 BİN TL DÜŞÜK İHTİMAL"

9 bin TL rakamını düşük ihtimal olarak gördüğünü belirten Bayram, "Eğer 9 bin TL ortaya çıkarsa oy birliği ile olur. Muhtemelen TİSK’in daha düşük bir teklifi vardı. Ben arada bir rakamla anlaşılacağını eğer TÜRK İŞ Başkanı masaya oturmazsa oy çokluğu ile karar alınacağını düşünüyorum." dedi.

"ÜCRETLİLERİN DAHA AZ VERGİLENDİRİLMESİ GEREKİYOR"

Ekonomist Bayram dah sonları şunları söyledi:

"Ücretlilerin asgari ücret kadar kısmını vergiden istisna ettik. Şu anda yüzde 15 vergi dilimine tâbi 32 bin TL vergi oranı var. Yeniden değerleme oranı yüzde 122 ile artırılmazsa asgari ücretli 6 ayda vergi dilimine giriyor. TÜRK İŞ'in yıllardır verdiği mücadele var. Ücretlilerin daha az vergilendirilmesi gerekiyor."

ASGARİ ÜCRETTE YENİ TAHMİN: 8 BİN 750 TL

"Hem sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılması, gelir vergisinde düzenleme yapılırsa tekrar masaya gelecektir." ifadelerini kullanan Bayram, "Bana göre 9 bin TL rakamı yüksektir. Benim tahminim 8 bin 750 TL rakamıdır. Cumhurbaşkanı Erdoğan herkes 2023'te enflasyonu yüzde 20 seviyesine göre yapsın açıklaması var. Yüzde 20 enflasyon beklentisi gerçekçi, ekonomideki söylem diline uymuş oluyor." dedi.

Piyasada 11 bin TL rakamının konuştuğunu hatıralatan Bayram, "DİSK Başkanı'nın açıklaması var 13 bin 200 TL bunlar manipülasyon oluşturabilecek rakamlar. Ben 9 bin TL'nin daha altında olacağını düşünüyorum. Vatandaş asgari ücret artmasın ama hayat pahalılığı da yükselmesin istiyor."

"9 BİN TL RAKAMI YÜZDE 60'TAN FAZLA ARTIŞ"

Özellikle konut fiyatlarında, gıdada balon olduğunu dile getiren Bayram, "Asgari ücreti ne kadar artırdığımız değil, niteliğinin ne kadar artırılabileceğinin konuşulması gerekiyor." dedi. Bayram daha sonra sözlerini şu şekilde sürdürdü: 

"9 bin TL rakamı evet gelecek sene rakam telaffuz etmeye gerekmeyecek gibi gözüküyor. Sosyal refah payı gelirse 8 bin 750 TL rakamı gelebilir demiştim.

Ben gelecek sene bir artış beklemiyorum. 9 bin lira rakamı yüzde 60'tan fazla artış. İşverene 12 bin 165 TL olarak dönüyor. Ben 8 bin 750 TL rakamına parmak basıyorum. İşverene maliyeti 12 bin 95 TL olacak. İşverenlere maliyetle beraber kendi alacakları fiyatlara konulmuş durumda."

9 BİN TL RAKAMI GERÇEKÇİ BİR TEKLİF Mİ?

İktisatçı Doç. Dr. Hüseyin Selimler ise konuya şu şekilde ışık tuttu:

"Geçen sene 2 bin 850 TL'den gelen süreç var. Oran olarak baktığımızda iyi. Ancak biz oranlara takılmamamız lazım. 5 bin 500 TL o dönemdeki satın alma gücü olarak belirlendi mi? 5 bin 500 TL enflasyonu takip eden, enflasyonu telafi etmeye yönelik başlangıç noktamız iyi belirlenmelidir.

5 bin 500 TL iyi olmasına karşı çalışanın birikimli kaybını telafi eden bir oran değil. 8 bin 9 bin rakamları telaffuz edilebilir. DİSK 13 bin 200 TL diyor. 8 bin 9 bin bandında sıkışıyor. Bugün için iyi bir artış olabilir ama telaffuz etmez, ocak ayından itibaren erimeye başlayacak. Biz tekrar asgari ücreti artırma yoluna gideceğiz."

Yılbaşı bilet fiyatları ne kadar? İşte 20 Aralık 2022 tam bilet, yarım bilet, çeyrek bilet fiyat listesi...
Asgari ücrette şok öneri! Vergi düzenlemesi ile KDV yüzde 1'e düşmeli!
İmar affı bekleyenler dikkat! İmar barışı geliyor mu? İşte bütün detaylar!