Asgari ücret artacak! Gözler diğer kalemlere dönecek
Asgari ücretin netleşmesinin ardından çalışma hayatında birçok parametre de yeniden hesaplanacak. Çalışanların ücretlerindeki prime esas kazanç gibi kalemler asgari ücrete göre artış olacak. Sosyal yardım alanların aylıkları da yeni asgari ücretle artacak.Ancak, bu süreç sadece asgari ücretlileri değil neredeyse bütün çalışanları yakından ilgilendiriyor
Milyonlarca çalışan asgari ücret sürecini yakından takip etmekte. Ancak, bu süreç sadece asgari ücretlileri değil neredeyse bütün çalışanları yakından ilgilendiriyor.
Çünkü asgari ücretteki artış, diğer çalışanların ücret artışları için de belirleyici durumda.
Asgari ücretin netleşmesiyle ücretlerdeki birçok kalem de etkilenecek.
Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, asgari ücretin aynı zamanda memurların, sözleşmelilerin ve yüksek ücretlilerin maaşlarında da artışa neden olacağını söyledi.
BİRKAÇ PARAMETRE YENİDEN BELİRLENECEK
Asgari ücretin değişmesi ile çalışma hayatında birçok parametre yeniden belirlenecek. Bunların başında prime esas kazanç, idari para cezaları, işsizlik sigortasından ödenen en yüksek aylık yer alıyor.
Asgari ücretin artışı ile birlikte ön görülecek olan refah payının aynı zamanda diğer çalışanlar için de bir mihenk taşı olacağını belirten Karakaş, "Buna göre zam oranlarının belirlenmesinde sendikalar bunu göz önünde bulunduracaklardır" dedi.
65 yaş ve engelli aylığının gelir sınırı ile gündelikçi için ödenen prim de asgari ücrete endeksli.
Karakaş, "Bütün sosyal yardımlara baktığımız zaman, asgari ücret kıstas alınarak maaş bağlanmakta veya sosyal yardım yapılmaktadır. İsteğe bağlı sigorta oranları da asgari ücret üzerinde artacaktır." diye konuştu.
ASGARİ ÜCRET SENARYOLARI NE?
Asgari ücretten gelir vergisi ve damga vergisi kesintisine 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren son verildi. Net asgari ücret 8 bin liraya çıkartılırsa brüt asgari ücret 9.412 TL, işverene maliyeti ise 11.059 TL olacak.
Net asgari ücret 8.250 TL olursa brüt ücret 9.706 TL, işverene maliyeti 11.404 TL;
net asgari ücret 8.500 TL olursa brüt ücret 10 bin lira, işverene maliyeti ise 11 bin 750 lira olacak.
ANKETTEKİ ASGARİ ÜCRET BEKLENTİSİ 7.845 TL
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, 2023 yılı asgari ücretini belirleme çalışmaları kapsamında gerçekleştirdiği anket sonuçları ilk toplantıda komisyona sunuldu. Ankete katılan işçilerin asgari ücret beklentisi 7.536,30 TL, işverenlerin beklentisi 7.050,40 TL, işçi ve işveren dışındaki çeşitli mesleklerden vatandaşlardan oluşan kamuoyunun beklentisi ise 7.845,50 TL olarak hesaplandı.
Ankete katılan işçilerin yüzde 26.8’ini oluşturan asgari ücretle çalışanların yeni asgari ücret beklentisi ise 7 bin 630 TL oldu.
Net asgari ücretin 8.750 TL’ye çıkartılması halinde ise brüt asgari ücret 10.294 TL, işverene maliyeti de 12.095 TL’ye yükselecek.
Katılımcı işçilerin yüzde 15,8’inin geliri 5.500 TL ve altı, yüzde 24.8’inin geliri 5.501-8.000 TL arası, yüzde 17.6’sının geliri 8.001-10.000 TL arası, yüzde 15’inin geliri ise 10 bin liradan fazla olarak bildirildi.
Araştırmada sorulan, “Temmuz ayında yapılan asgari ücret zammı sizce o zaman için yeterli miydi” sorusuna, katılımcıların yüzde 60’ı yeterli olmadığı, yüzde 30’u yeterli olduğu, yüzde 10’u ise “ne yeterli ne de yetersiz olduğu” cevabını verdi.
“Asgari ücretin artırılacak olması ile birlikte işsizlik oranı da artar mı?” sorusuna katılımcıların yüzde 55’i işsizliği artıracağı, yüzde 45’i ise artırmayacağı yanıtını verdi. Aynı soruya cevap veren işverenlerin yüzde 68.8’i işsizliği artıracağını söyledi.