Ekonomi

Asgari ücret artacak mı? İşverenden açıklama geldi

Temmuz ayında asgari ücrete ara zam iddialarının ardından işverenler de asgari ücretin yetersiz olduğunu savundu.Konuyla ilgili konuşan Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, asgari ücretin enflasyon karşısında eridiğine dikkat çekerek zam gelmesi gerektiğini söyledi

Asgari ücret, enflasyon karşısında hızlı bir şekilde erimeye devam ederken, vatandaşların gözü kulağı temmuz ayında maaşlara yapılması beklenen ara zamda.

Konuyla ilgili konuşan Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, asgari ücretin enflasyon karşısında eridiğine dikkat çekerek zam gelmesi gerektiğini söyledi.

Çalışanları sanki kendi aileleri veya evlatlarıymış gibi düşünmek gerektiğini savunan Keçiçi, enflasyonun ciddi şekilde arttığına vurgu yaparak sözlerine şöyle devam etti:

‘"Asgari ücret zammının ardından devam eden yüksek enflasyon alınan zamları eritti. Altıncı aya gelindiğinde enflasyon nedeniyle fiyatlar yüzde 30, yüzde 40 zamlandı. Aldığı ücret, işçimizi bir noktada sıkıntıya düşürdü. İkinci dönemde artan fiyatlar değerlendirildiğinde, ücretlerde iyileştirme yapılması gerektiği görülüyor. Büyük olasılıkla enflasyon farkı işçiye ikinci dönem için verilecektir. Geçen sene asgari ücretten gelir vergisi ve damga vergisi alınmadı. İşçinin eline geçen ücret arttı. Bugün 6 bin liranın üzerine çıkarılacak asgari ücrettin aynı vergilerden muaf tutulması gerekiyor” 

‘GELİR VERGİSİNE DİKKAT ÇEKTİ'

“Gelir vergisinde ücretler değerlendirmesi 32 bin liraya kadar yüzde 15, 70 bin liraya kadar yüzde 20 ve bu kademeler devam ediyor. Artık ücretler günün artan farklarına göre daha büyük rakamlara ulaştı. Çalışanlara bu noktada biraz haksızlık ediliyor. Dengeli bir vergilendirme yapılması gerekiyor. Firmalar bu desteği çalışanlarına verirken devletin bundan vergi alması doğru değil. Dolayısıyla Maliye Bakanlığı tarafından bu vergi dilimlerinin de çalışanlar için revize edilmesinin gerekli olduğunu düşünüyorum."

‘SOSYAL HAKLAR İŞÇİ LEHİNE DÜZELTİLMELİ'

“Sosyal hakların da işverenler tarafından işçi lehine düzeltilmesi gerekiyor. Ancak bu işler tek taraflı olmaz. İşveren gerçekten önemli bir yükün altındadır. Önümüzdeki günlerde yüzde 30 oranında elektrik zammı daha geleceği konuşuluyor. Bunların işveren tarafında katlanılması gün geçtikçe daha da zorlaşıyor. Dolayısıyla biz çalışanlarımıza bütçelemediğimiz bir zammı vermeyi peşinen kabul ediyoruz ancak hükümetimizin de birtakım vergi ve sigorta yükünü de biz sanayicilerin üzerinden almasının bizlere fayda getireceği muhakkak. Hâlâ daha ödenmeyen asgari ücret desteğinin de artık bize ödenmesi gerekiyor.”

Editörün Notu: Bu haber 24 Haziran 2022, saat 22.00'de yazıldı. An itibariyle dolar kuru 16 lira 84 kuruş, euro 17 lira 76 kuruş, altının gramı ise 987 lira 13 kuruş değerindedir.

İslam Memiş altını olanları uyardı!

Dolardaki düşüş devam edecek mi? Remzi Özdemir açıkladı!

Dolar kahini Selçuk Geçer'den uyarı: 'Korku filmine hazır olun'