Ekonomi

Asgari ücret artışından sonra özel sektörde ücret artışları nasıl olacak?

Asgari ücretin 8506 liraya çıkmasının ardından özel sektörde yeni yıl zamları da merakla bekleniyor. Milliyet Yazarı Cem Kılıç, işletmelerin eski kriterler yerine asgari ücrete göre zam yapacağını ancak aynı oranlarda zam yapılmasının mümkün olmayacağını aktardı.

Milliyet Gazetesi Çalışma Hayatı Uzmanı Cem Kılıç, asgari ücretin geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 100'lük bir artış olduğunu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da ikinci bir zam olabileceği ihtimalinden söz ettiğini belirterek enflasyonda daha yüksek bir seviyede artış söz konusu olması durumunda rakamın güncelleneceğini hatırlattı.

Asgari ücret artışları nedeniyle son beş yıldır ücretlerin genelinde birbirine yakınlaşma halinin ortaya çıktığını ifade eden Kılıç, asgari ücret ve hemen üzerindeki ücret seviyelerinde "Ücret yapışkanlığı" denilen bir durumun ortaya çıktığını kaydetti.

Ücretlerin tespitinde insan kaynakları departmanlarını bu yıl oldukça zorlu bir sürecin beklediğine işaret eden Kılıç, yüksek asgari ücret nedeniyle asgari ücretin üzerindeki diğer ücret skalalarında ücretlerin tespitini önemli bir sorun haline getireceğini belirtti. Kılıç bu nedenle işletmelerde genel olarak etkili olan kıdem yılı, performans, liyakat gibi unsurların eskisi gibi kullanılamayacağını ifade etti.

ASGARİ ÜCRETLİ ORANI YÜZDE 60'A YAKLAŞTI

Asgari ücretin üzerindeki ücret gruplarında asgari ücret artış oranının bire bir kullanılacağını söylemenin de doğru olmayacağını ifade eden Kılıç, ücretlerin yukarı çıktıkça belirlenecek oranların da asgari ücret artış oranının altında kalacağını kaydetti. Son yıllarda özel sektör işyerlerinde ücretlerin giderek birbirine yakın hale geldiğini ve bunun arzu edilen bir sonuç olmadığını vurgulayan Kılıç, açıklanan rakam sonucunda özel sektör işyerlerinde sigortalı çalışanların yüzde 60’a yakını ya asgari ücretli ya da asgari ücrete yakın ücret gruplarında çalıştığını ifade etti.

YENİ ÜCRET SORUNLARI ORTAYA ÇIKACAK

Özel sektör işyerlerinde imzalanan toplu sözleşmelerin de bu sene imzalanan asgari ücret rakamlarından ciddi anlamda etkileneceğini ifade eden Kılıç, bazı işyerlerinde toplu sözleşmeyle ele geçen rakamların asgari ücretin altında kaldığını, bu işletmelerin ay başında güncellemelerini asgari ücrete göre yapacaklarını belirtti. Ancak asgari ücretin üstünde kalan ücretlerin bir dahaki toplu sözleşme dönemine kadar aynı kalacağını dile getiren Kılıç, yeni yılda yeni ücret sorunlarının ortaya çıkacağını kaydetti.