Ekonomi

Asgari ücret desteği kimlere verilecek? Asgari ücret desteği ne kadar oldu? Asgari ücret desteği nasıl alınır?

Asgari ücrete 2023 yılı için zam yapıldı. Asgari ücret işveren desteğinde yeni tutarlar açıklandı. İşte detaylar!

Aralık ayında asgari ücret tespit komisyonu tarafından yapılan görüşmeler neticesinde asgari ücretin 8 bin 500 TL olacağı belirtilmişti, bunun için işverenlere 6 ay süreyle çalışan başına aylık ödeme yapılacağı belirtilmişti.

Peki, asgari ücret desteği ne kadar, kaç TL oldu? İşte, asgari ücret desteğine dair merak edilen bilgiler…

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından destek için toplamda 1,4 milyon işletmeye 6,2 milyar lira destek sağlanacak ve 9,3 milyon sigortalının faydalanması beklenen destek için başvuruya da gerek bulunmuyor.

2023 asgari ücret desteği başvurusu ve ödeme tutarı işveren kişiler ve çalışanlar başta olmak üzere kamuoyunun da yer alan konuların başında yer alıyor. İşgücü maliyetlerini düşürmek, istihdamı korumayı ve artırmak amacıyla sağlanan asgari ücret desteğinde yeni rakam Bakanlık tarafından geçtiğimiz günlerde duyurulmuştu. Tüm iş yerlerini kapsayacak destek 2023 yılında 250 TL’den 400 TL’ye yükseltildi.

ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ KİMLERE VERİLİR?

Asgari ücret desteğinden yaklaşık olarak 1 milyon 860 binin üzerinde işletme ile birlikte ev hizmetlisi çalıştıran işveren de yararlanacak. Asgari ücret uygulayan işletmelere yönelik olarak devlet tarafından verilen desteğe asgari ücret işveren desteği adı veriliyor. Asgari ücret işveren desteği için SGK'ya işletmenin herhangi bir başvuru yapması gerekmez. Asgari ücret desteği, işverenin iş yerinde çalıştırdığı personel sayısına göre değişiklik göstermektedir. Asgari ücret işveren desteğini alabilmek için özel sektör iş yeri olmak, uzun vadeli sigorta koluna tabi sigortalılar yararlanacak, 2022 yılına ait aylık prim ve hizmet belgelerinin ya da muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinin yasal süresinde verilmesi gerekiyor. İş yerleri arasında sigortalı kaydırma, sahte sigorta bildirme, kayıt dışı çalıştırma gibi muvazaalı durumlar olması halinde destekten yararlandırılmayacak ve yararlanılmış ise destek tutarı geri alınabilir.

ASGARİ ÜCRETLİ ÇALIŞAN AİLE DESTEK YARDIMI ALIR MI?

Hanedeki kişi başı düşen gelirin net asgari ücretin 1/3'ünden az olması koşulu ile özel sektör çalışanları, esnaf, sanatkar ve diğer çalışanlar da bu destekten yararlanabilir.

Milli Eğitim Bakanlığı 50 memur arıyor! Bakanlık personel şartlarını peş peşe sıraladı! Başvurular bitmeden başvurun!

Milyonlarca tapu sahibine duyuruldu! Bu tarihleri kaçırmayın! Ödemeyene ceza ağır!