Ekonomi

Asgari ücret için en sağlam tahmin geldi! 9 bin lira bekleyenler üzülecek

Yılsonunda asgari ücrete yapılacak zammın oranı bir süredir tartışma konusu olmaya devam ediyor. Tahminler birbiri ardına gelirken gazeteci Erdal Sağlam, asgari ücretle ilgili en tutarlı iddiayı gündeme getirdi.Asgari ücretin 9 bin Türk Lirasını aşacağı iddialarının gerçeği yansıtmadığını dile getiren Sağlam, Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarının, vatandaş nezdinde 9 bin Türk Lirası asgari ücret beklentisinin düşürülmeye çalıştığını dile getirdi

Gazeteci Erdal Sağlam asgari ücret konusunda iktidarın elindeki planları açıkladı. Asgari ücretin 9 bin Türk Lirasını aşacağı iddialarının gerçeği yansıtmadığını dile getiren Sağlam, Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarının, vatandaş nezdinde 9 bin Türk Lirası asgari ücret beklentisinin düşürülmeye çalıştığını dile getirdi.

Özellikle son bir yılda Türk Lirasının döviz karşısında tarihi değer kaybı yaşaması ve enflasyon baskısı nedeniyle iğneden ipliğe hemen her ürüne peş peşe zam geldi. Hayat pahalılığı, akaryakıt, elektrik, su gibi temel ihtiyaçlara gelen zamlar vatandaşı büyük bir çıkmazın içine soktu.

Başa çıkılamaz hale gelen hayat pahalılığının ardından Ak Parti iktidarı Temmuz ayında asgari ücrete bir zam yaparak, artan pahalılığa ara zam çözümü bulmaya çalıştı. Ancak ara zamla asgari ücretin 5 bin 500 liraya çıkarılması da pahalılığa dayanamadı.

Peş peşe gelen zamların ardından asgari ücret zammı eriyip giderken kulislerde dolaşan söylentiler, seçim döneminin de yaklaşmasıyla birlikte eline büyük bir koz almak isteyen Ak Parti iktidarının asgari ücreti 9 bin liralara çıkaracağı yönünde gelişti.

Ancak, ortaya atılan astronomik sayılacak rakam uzmanlar tarafından pek gerçekçi bulunmazken gazeteci Erdal Sağlam, buna çözüm arayan iktidarın elindeki seçenekleri açıkladı.

Sağlam, asgari ücret ve emekli maaşlarıyla ilgili olarak "9 bin liranın üstünde bir asgari ücret geleceği bekleniyor. Bu beklentileri düşürmek için bir süredir çabalıyorlar. Cumhurbaşkanı'nın söylediği de bu kapsamda da değerlendirilebilir. Başka tatlandırıcılar koyarak asgari ücreti daha da düşük tutma eğilimine girebilirler. Ne olabilir bu tatlandırıcılar? 

İlk akla gelen en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine yükseltilmesi konuşuluyor. 

Daha kalıcı bir çözüm olarak ise yılbaşında yeni zam verdikten sonra üç ayda bir olarak ya da ayda bir olarak yeni zamlar mı düşünülecek henüz bilemiyoruz" dedi. 

Gazeteci Sağlam, "Şimdiye kadar, son 2 ve 3 yılda hükümet ciddi bir biçimde çalışanlardan, esnaflardan üst kesimlere yönelik gelir transferi yaptı. Seçim öncesi tersine bir gelir transferi olması da planlıyor. Esnafa verilecek 100 milyar liralık kredi de bu kapsamda değerlendirilebilir."  ifadelerini kullandı.