Ekonomi

Asgari Ücret ile ilgili flaş iddia! Mart'ta artacak mı?

8 bin 500 liralık asgari ücret 1 Şubat 2023 itibariyle çalışanların eline geçti ancak çoktan açlık sınırının altında kaldı. Ek zammın seçimden önce yapılması bekleniyor. Mart'ta 10 bin lira olacağı iddiası geldi.Işın Çelebi, asgari ücrette mart ayında bir artış daha beklediğini ifade etti

Eski Ekonomi Bakanı  Prof. Işın Çelebi, asgari ücrette mart ayında bir artış daha beklediğini ifade etti.

Çelebi tahminlerine göre asgari ücretin Mart ayında 10 bin TL seviyesine çıkarılacağını kaydeden Çelebi, Gayri Safi Milli Hasıla'dan (GSMH) dar gelirlilerin aldığı payın yüzde 34'ten yüzde 25’e düştüğünü belirtti. "İnanılmaz bir gelir gerilemesi var. Bu toplumun huzurunu da tehlikeye atıyor" diyen Işın Çelebi, Türkiye’nin seçim sonrasında enflasyonla çok disiplinli bir politikayla mücadeleye girmesi gerektiğini dile getirdi. Çelebi, "Türkiye enflasyonla çok fazla gidemez. Rakamları indirdiğiniz zaman hayat pahalılığı sorununu çözemiyorsunuz. Çözüm; hep hastalık kalacak, parça parça kararlar alınacak şekilde aranıyor” değerlendirmesinde bulundu.

2023 YILI KAYIP 

Dünya Gazatesi'ne konuşan Çelebi, seçime kadar olan süreç büyük bir belirsizlik içerdiğini, herkesin bu belirsizliği konuştuğunu ifade etti.Liralaşma politikasının ne kadar süreceğinin, kurları sabitleyerek daha ne kadar devam edilebileceğini dile getiren Çelebi, "İthalatı teşvik edip ihracatı cezalandıran bir sistem ne kadar üretecek? Beyin göçü ne olacak?" şeklinde konuştu. Seçimlerden sonra da Türkiye'yi zorlu bir dönemin beklediğini kaydeden Prof. Dr. Işın Çelebi, seçimden sonraki ayların 2023 yılını toparlamaya yetmeyeceğini, 2024 yılı sonuna kadar uğraşmak zorunda kalınacağını savundu. Seçim sonucu ne olursa olsun bir istikrar programı uygulanması gerektiğini ifade eden Çelebi, bütçede gelir gider dengesinin kalmadığını ve ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 70’in altına indiğini kaydetti.

"KUR MASADA BELİRLENMEZ"

Türkiye’nin temel meselesinin döviz olduğunu ifade eden Çelebi, dövizi yeterince temin edilmemesi ve döviz kazandırıcı hizmetlerin kapılarının açılmaması durumunda hatta bunların tam tersine yolunun kapatılması halinde büyük sıkıntı yaratıldığını ifade etti. İhracata dayalı büyüme modelinin uluslararası ticaretle uyum anlamına geldiğini dile getiren Çelebi, rekabet gücünü, teknolojiyi ve verimliliği artırmanın önemini vurguladı. Çelebi, teknolojinin üretimdeki payının yüzde 3’lerden yüzde 15’e çıkarılması gerektiğini kaydetti. İhracatçıların özel kur taleplerini yanlış bulduğu ifade eden Çelebi, "Kur masada belirlenmez, piyasada belirlenir. Piyasalarda kendi işleyişi içinde çözüm bulması gerekir" diye konuştu. Çelebi, kur korumalı mevduatın kilitlendiğini, yeniden cazip hale getirmek için faiz üst sınırının kaldırıldığını hatırlatarak, ekonominin günlük kararlar alınarak götürülmeye çalışıldığını dile getirdi.