Ekonomi

Asgari ücret ve emekli promosyonundan sonra bu sefer herkesi üzecek zam! Hepimiz ödüyorduk

Asgari ücret ve emekli promosyonlarına zam gelmesiyle birlikte çeşitli kalemlerde de artışlar devam ediyor. Son olarak ise neredeyse hepimizin yaptığı bir ödemeyle ilgili dikkat çeken bir zam haberi geldi. Gelin birlikte detaylara bakalım. Emekli promosyonlarının yükselmesi de zam heveslilerini harekete geçirdi

Türkiye'de asgari ücretin fiyatının artmasıyla birlikte neredeyse tüm ürünlere zam geldi. Emekli promosyonlarının yükselmesi de zam heveslilerini harekete geçirdi. Son olarak ise neredeyse Türkiye'deki her vatandaşın ödemek zorunda olduğu bir kalemle ilgili büylük bir zam yapıldı. İşte hepimizi üzecek o gelişmenin detayları... 

Milyonlarca kişiyi kapsayan önemli bir açıklama geldi. Kiracıları ve ev sahiplerini kapsayan açıklamaya göre aidatlara yüzde 50 oranında zam geldiği belirtildi. Güvenlikli, parklı, bahçeli, havuzlu bir sitede oturmak dışarıdan bakıldığında çok güzel gibi gözükse de bu sitelerde oturmanın maddi bedeli her geçen gün ağırlaşmaya devam ediyor.

Asgari ücrete gelen zamdan sonra bu durumu fırsat bilen ve artan personel giderlerini bahane eden pek çok yöneticinin olduğunu söyleyen Avukat İlknur Kovaç Bayraktar uyarılarını peş peşe sıraladı.

Kat Mülkiyeti Kanunu’nda bahçıvan, bekçi, kaloriferci, kapıcı giderleri için tüm kat malikleri eşit oranda, ana gayrimenkulün sigortası, ortak alanlarının korunması, bakımı, onarımı, ortak işletmelerin giderleri, yönetici aylığı gibi giderlerde arsa payı oranında avans ve gider payı ödenmesi gerektiğinin açıkça belirtildiğini ifade eden Bayraktar, “Bu sebeple metrekaresi farklı olan dairelerin aynı aidat bedelini ödememesi gerekmektedir.

Fakat yönetim planında tüm kat maliklerin eşit oranda aidat bedeli ödeyeceğine ilişkin hüküm bulunuyor ise yönetim planı uygulanacaktır. Yönetim planındaki bu maddenin değiştirilmesi kat maliklerinin 5’te 4’ü oranında oyuna bağlıdır.

Kat malikinin salt kanun maddesine dayanarak aidat bedelini ödemekten kaçınması mümkün değildir” dedi.

Aidat artışlarına bağlı olarak site sakinlerinin sorun yaşamamaları için genel kurullara katılmasının önem taşıdığını belirten İlknur Kovaç Bayraktar, “Aidatların, site yönetimleri tarafından değil, genel kurulda kat malikleri tarafından oylanarak belirlendiğine dikkat çekerek, geçen yıla göre aidatlarda çok ciddi artışlar olduğunu söyledi.