Ekonomi

Asgari ücret zammı ne kadar? Ne zaman açıklanacak?

Asgari ücrete yeni yılda yapılacak zam oranı merak ediliyor. 2023 yılının yaklaşması ile birlikte Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantıları da yaklaşıyor. Geçtiğimiz yıl da Aralık ayında gerçekleşen toplantılarda 2023 asgari ücret zammı için beklentiler ne yönde? Asgari ücret ne kadar artacak? Asgari Ücret Tespit Komisyonu önümüzdeki ay ilk toplantısını yapacak

Asgari ücret zammına göre 2022 yılında maaşı yeniden netleşecek bu nedenle milyonlarca vatandaş zam oranı ne kadar olacak sorusuna cevap arıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu önümüzdeki ay ilk toplantısını yapacak. Konuyla ilgili bilgi aktaran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, aralık ayında çalışmalara başlanacağını ifade etti.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Asgari Ücret Komisyonu, 2023 yılı asgari ücretini belirlemek üzere çalışmalarına aralık ayında başlayacak. Gerçekleştirilecek üç toplantının ardından 2023 asgari ücreti belli olacak.

ASGARİ ÜCRET ÇALIŞMALARI BAŞLADI

#resim2>

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işçiler, işverenler ve kamuoyunun 2023'teki asgari ücrete ilişkin beklentilerini tespit etmek üzere araştırma başlattı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, 2023'te geçerli olacak yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında, Türkiye genelindeki küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeleri de kapsayacak araştırmada, asgari ücret beklentileri tespit edilecek.

ANKET SONUÇLARI PAYLAŞILACAK

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanmadan önce tamamlanacak anketin sonuçlarının, komisyon toplantısında kamuoyuyla paylaşılması planlanıyor.

Bakanlık, 2022'deki asgari ücreti belirleme sürecinde Türkiye genelinde akademik bir kadroyla araştırma yapmıştı. (AA)

ASGARİ ÜCRET TOPLANTISI NE ZAMAN? 

Asgari ücret toplantıları Aralık ayının ilk haftası başlayacak.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE KADAR OLACAK? 

Hükümetin üst kademelerinden gelen “çalışanları enflasyona karşı koruma” açıklamaları çerçevesinde kamuoyunda asgari ücretin en az % 50 oranında artacağı beklentisi hakim.



2023 yılında geçerli olacak asgari ücret için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da işçilerin, işverenlerin ve kamuoyunun beklentilerini tespit etmek üzere araştırma başlattı. Türkiye genelindeki küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeleri de kapsayacak araştırmada, asgari ücret beklentileri tespit edilerek değerlendirilecek. Derlenen anket sonuçlarının, Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısında kamuoyuyla paylaşılması planlanıyor.

2023 ASGARİ ÜCRET TUTARI İÇİN KONUŞULAN RAKAM 

Asgari ücret, geçen yıl sonunda yapılan yüzde 50’lik zam ile 4 bin 253 lira olmuştu. Enflasyondaki artış üzerine, 1 Temmuz itibarıyla asgari ücrete bir kez daha zam yapılmış, yüzde 30’luk bu ara zamla net asgari ücret tutarı 5 bin 500 liraya ulaşmıştı. Böylece geçen yıl asgari ücrete yapılan kümülatif zam, yüzde 90’ı geçmiş oldu.

Geçen yılbaşında asgari ücrete yapılan yüzde 50’lik artış, devlet yönetiminden gelen açıklamalar ve enflasyonun bu yıl geçen seneye göre daha yüksek seyretmesi, bu yılbaşında da asgari ücret için en az yüzde 50’lik bir zam beklentisi oluşturdu. Asgari ücrete yüzde 50 zam uygulanması halinde, yeni yıl için ücret 8 bin 250 lira olacak. Ancak 2023 Ocak ayı itibarıyla asgari ücretin bu rakamı da geçebileceği tahmin ediliyor. Asgari ücret komisyonunun toplanacağı aralık ayına kadar gerçekleşecek enflasyon oranı da açıklanacak zamda etkili olacak.

EDİTÖR NOTU: Bu haber 26 Kasım 2022 tarihinde saat 19.00'da yazılmıştır. An itibarıyla dolar kuru 18.63 Türk Lirası, euro 19,39 Türk Lirası, altının gramı ise bin 52 Türk Lirası değerinde.

İslam Memiş altının geleceği yeni rekoru açıkladı!

Asgari ücrette zam mesaisi başladı! Yeni yılda asgari ücret ne kadar olacak?

Dolar Kahini Selçuk Geçer yıl sonu dolar tahminini açıkladı!