Asgari ücret zammından sonra ev sahipleri harekete geçti! Zam dönemi dışında kira artışı yapılır mı?
Kiralardaki fahiş fiyat artışları gündemde yer alırken, asgari ücret zammının belli olmasından sonra fırsatçı ev sahipleri kira fiyatlarını artırmak için harekete geçti. Peki Zam dönemi dışında kira artışı yapılır mı?
2023 yılının son gününde de konut kira fiyatları konuşulmaya devam ediyor. Bu hafta içi açıklanan asgari ücret sonrası, fırsatço ev sahipleri kiraları artırmak için harekete geçti. Fakat her ne kadar asgari ücret artsa da kiraların yeni yılla ve asgari ücret zammıyla bir ilişkisi yok.
EV SAHİBİ KİRAYI NE ZAMAN ARTIRIR?
Vatan Gazetesi'nde yer alan habere göre; kira sözleşmeleri aksi bir durum olmadıkça her yıl yenilenmekte. Zam da yılda bir kez ve sözleşme yenileme tarihinde yapılır. Yani ev sahibi asgari ücretin artması ile istediği gibi kiraları artıramaz.
KİRA ZAM ORANI NASIL BELİRLENİR?
Kira artış oranları enflasyon rakamlarıyla belirlenmekte. Sözleşme döneminde açıklanan TÜFE 12 ay ortalaması aynı zamanda kira artış oranı anlamına geliyor. Ancak fahiş artışlar sonrasında Haziran 2022’de konut kiralarına yüzde 25 zam sınırı geldi, sonrasında bir yıl daha uzatıldı.
Bundan dolayı 2 Temmuz 2024 tarihine kadar kirada yasal artış oranı yüzde 25 olmaya devam edecek. Beklenti, bu tarihten sonra zam sınırı uygulamasının bir daha uzatılmaması.
YASAL KİRA ARTIŞI YÜZDE 25!
Yasal kira artış oranı yüzde 25 olarak bilinse de piyasda durumlar farklı. Çoğu zaman ev sahipleri bu oranı kabul etmiyor, pazarlık süreci başlıyor. Taraflar anlaşırsa yasal oranın üzerinde artış yapılabiliyor.
5 yılı geçen kiracılarda ise ev sahipleri kira bedelinin yeniden belirlenmesi için tespit davası açabilir. Taraflar ilk olarak arabulucuda görüşüyor, uzlaşamama halinde 2-3 yılı bulan dava süreci başlıyor.
Bu süreçte bölgedeki emsal kira örnekleri inceleniyor, kiracıya bir hakkaniyet indirimi yapılarak yeni kira rakamı belirleniyor.
Zam konusunda anlaşamamam nedeni tahliye sebebi olamaz. Aynı kira dönemi içinde zamanında kira ödenmediği gerekçesiyle iki kez uyarı yapıldıysa, ev sahibinin kendisinin ya da bakmakla yükümlü olduğu birinin ihtiyacı varsa, 10 yıllık sözleşme uzama süresi dolduysa, ev sahibinin elinde usule uygun bir tahliye taahhüdü varsa ya da evde köklü bir tadilat, ya da dönüşüm olacaksa tahliye istenir.
Kamu konut kiralarına zam geldi: Metrekare kira bedeli 11,61 lira oldu!
|