Ekonomi

Asgari ücret zammında flaş detay ortaya çıktı! Memur zammı yol gösterecek

Asgari ücret zammında flaş gelişme. Asgari ücret zammını bekleyen milyonlarca çalışan yeni müjdeye kulak kabarttı. Gözler gelecek yeni haberde. Asgari ücret zammıyla ilgili yeni bir detay ortaya çıktı.Erdoğan, asgari ücretin gözden geçirileceğini ve en düşük memur maaşının 22 bin TL olabileceğini ifade etmişti

2023 asgari ücret Temmuz zammına ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Bilgin açıklamalar yapmıştı. Erdoğan, asgari ücretin gözden geçirileceğini ve en düşük memur maaşının 22 bin TL olabileceğini ifade etmişti. 

Bakan Bilgin, "Asgari ücret 500 doların altında olmamalı" diyerek yeni asgari ücret rakamının ne olacağı konusunda meraklarndırmıştı. Yapılan bu açıklamaların ardından gözler asgari ücret ek zammına döndü. En son Ocak zammı ile beraber net 8.506 TL olan asgari ücretin ne kadar olacağını birçok işveren ve asgari ücretle çalışan vatandaş merak etmekte. İşte tüm detaylar...

ASGARİ ÜCRET TEMMUZ ZAMMI VAR MI, NE ZAMAN?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 seçimleri miting konuşmasında, asgari ücrete zam konusunun gözden geçirileceğini açıklamıştı. Herkesin merakla beklediği Temmuz zammına ilişkin son açıklama ise Bakan Bilgin'den geldi. Bilgin, "8 bin 500 beklentilerin üzerinde bir artıştı. Dolar bazında baktığımızda ilk defa AK Parti döneminde en üst düzeye çıktı. Ben görevim gereği bunları sayın cumhurbaşkanımıza götürdüğümde anlattığımda kabul etti. Asgari ücret 500 doların altında olmamalı.” dedi.

Asgari ücretin en düşük ücreti belirlemediğini söyleyen Bilgin, "Asgari ücreti yukarı çıkardıkça, bütün ücretler yukarı doğru çıkıyor. 'Siz asgari ücreti yüzde 70 artırdığınız zaman üsttekiler de yüzde 70 artış bekliyor diyorlar." dedi.

BRÜT, NET ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?
Bakan Bilgin’in asgari ücret zammına ilişkin yaptığı açıklamalar şöyle:

“Asgari ücretle ilgili bir tarihsel bir adım attık, geliri vergi dışı bıraktık. Asgari ücretten 1 buçuk yıldır vergi alınmıyor. Temmuzda reel alım gücünü koruyacak şekilde düzenleyeceğiz. Cumhuriyet tarihinde Dolar bazında 455 doların üzerinde en yüksek seviyeye çıkaran bir düzenleme yaptık ocak ayında, temmuzda da aynısını yapacağız. Benim oradaki yaklaşımım şudur, aşağı yukarı 500 dolar civarında, ona denk bir asgari ücret düzenlemesi yapmamız gerekir. Çalışmalarımız hazır.”

ASGARİ ÜCRET ARA ZAMMINDA SON DURUM
Asgari ücret ara zammının Temmuz ayında açıklanması bekleniyor. Asgari ücret Temmuz zammı oranı henüz belli değil. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun gerçekleştireceği görüşmelerin ardından zam oranları belli olacak.

OCAK’TA ASGARİ ÜCRETE NE KADAR ZAM YAPILDI?
2023 Ocak ayında yapılan zam oranı ile birlikte brüt asgari ücret 10 bin 8 TL, net asgari ücret ise 8.506 TL 80 kuruş oldu. Yeni rakamın işverene aylık maliyeti ise 11 bin 759 lira 40 kuruş oldu.