05 / 05 / 2024

Asgari ücrete ara zam var mı, temmuzda zam gelecek mi? 

Asgari ücrete ara zam var mı, temmuzda zam gelecek mi? 

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren ve vatandaşların gündeminde yer alan "asgari ücrete temmuz ayında ara zam gelir mi" sorusuna Merkez Bankası'nın hükümete gönderdiği açık mektupta yanıt bulunduğu kaydedildi.



TCMB, 2023 enflasyon hedefinden sapıldığı için yasa gereği hükümete açık mektup gönderdi. Hedefe ulaşabilmek adına yapılması gerekenlerin anlatıldığı metinde asgari ücret konusu da gündeme alındı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından yapılan görüşmeler ile aralık ayında asgari ücret, 1 Ocak 2024'ten geçerli olacak şekilde net 17 bin 2 lira olarak belirlenmişti. Buna göre, asgari ücrette, önceki döneme göre yüzde 49 artış yaşandı. Memur ve memur emeklileri enflasyon farkına ek olarak toplu sözleşme zammı alıyor. Toplu sözleşme zammına göre memur ve memur emeklileri temmuz ayında senenin 2. zammını alacak. Son günlerde asgari ücretlilerin de temmuz ayında ara zam alabileceği gündeme gelmiş oldu.

Asgari ücrete ara zam talebi tartışılırken Merkez Bankası, 2023'teenflasyon hedefi tutmadığı için kanun gereği Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e bir mektup gönderdi. Metinde asgari ücrete ilişkin tek zam vurgusu da vardı. Böylece Temmuz 2024'te asgari ücret artışı olmayacağı netleşti.

Asgari ücrete ara zam var mı, temmuzda zam gelecek mi? 

Hükümet son iki senedir temmuz ayında yaptığı ara zammın bu sene yapılmayacağını açıklamış ve 2024 senesi için tek ücret belirlemişti. Merkez Bankası'nın metninde de "Asgari ücretin yılda bir kez güncellenmesi, yönetilen/yönlendirilen fiyatlar ile ücret ve vergi ayarlamalarında OVP'de sunulan enflasyon tahminlerinin gözetilmesi ve para politikasındaki sıkı duruşun ihtiyatlı maliye politikası ile desteklenmesi, öngörülen dezenflasyon patikasının tesis edilmesi açısından kritik bir önem taşımaktadır"denildi.

dunya.com'da yer alan içeriğe göre; Para politikasında kararlılık mesajının verildiği metinde bu çerçevede ilerlemeye devam edileceği ifade edildi. Hedef olarak ise; enflasyonu geriletecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulların sağlanması kaydedildi. Enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştıralacağı söylendi. Gerektiğinde politika faizi artışına kapı kapanmadı.

Kredi büyümesi ve mevduat faizinde öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizmasını destekleyecek politika adımlarının da atılmaya devam edileceği söylendi.

Asgari ücrete zam gelecek mi? Milyonları ilgilendiren son dakika asgari ücret açıklaması geldi!

Son dakika: 10 bin TL'lik emekli maaşı 8.691 TL'ye, asgari ücret 14 bin 777 TL'ye düştü!

Temmuz'da asgari ücrete yeni zam var mı? Temmuz 2024 asgari ücret zammını bekleyenler hemen bakın!

Yeni asgari ücret desteğinde son dakika! SGK resmen açıkladı! Hemen bu detaylara bakın!


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön