Ekonomi

Asgari ücrete her zam beklerken işçiler için çok güzel bir zam geldi! 10 Ekim'den itibaren geçerli, bilmeyenler baksın

Herkes asgari ücrete yılbaşında yapılacak zammı bekliyor. Fakat asgari ücretten önce çalışanları sevindirecek bir zam geldi. Bu zam 10 Ekim'den itibaren geçerli olacak. Bu vatandaşlar önümüzdeki aylarda başlayacak asgari ücret görüşmelerinden iyi bir fiyat çıkmasını bekliyor

Ülkemizde milyonlarca asgari ücretli vatandaş var. Bu vatandaşlar önümüzdeki aylarda başlayacak asgari ücret görüşmelerinden iyi bir fiyat çıkmasını bekliyor. Fakat asgari ücret görüşmelerinden önce de vatandaşları sevindiren ve çok yakından ilgilendiren bir zam gelişmesi yaşandı. 

10 EKİM'DEN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK

Vatandaşları çok sevindiren bu gelişme 10 Ekim'den itibaren geçerli olacak. İşte geçerli olmadan önce bilmeyenlerin bu zammı öğrenmesinde çok fayda olduğu aktarıldı. Gelin bu zammın detaylarına hep birlikte bakalım... 
 

Çalışanların yemek yardımlarına zam müjdesi bugün geldi. TÜRK-İŞ ile Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) arasında imzalanan anlaşmayla birlikte kamu işçilerinin günlük yemek yardımına zam yapıldı.

Mevcutta brüt 28,66, net 17 lira olarak uygulanan kamu işçisinin günlük yemek yardımı tutarının yükseltilmesi için TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ile TÜHİS Genel Sekreteri Adnan Çiçek, dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in başkanlığındaki toplantıda bir araya geldi.

 

Bakanlıktaki toplantıda, kamudaki işçilere yapılan günlük yemek yardımı tutarının 10 Ekim’den geçerli olacak şekilde net 55 liraya yükseltilmesini hükme bağlayan protokol imzalandı. 

NELER YAŞANMIŞTI?

Kamu işçilerinin yemek yardımının yükseltilmesine ilişkin süreçte şunlar yaşanmıştı. 

Binlerce kamu işçisini ilgilendiren karar geldi. Kamuda çalışan işçilerin 2021 yılında imzalanan ve 2 yılı kapsayan toplu iş sözleşmesinde değişiklik yapıldı. İşçilerin günlük yemek ücreti, 17 liradan 55 liraya yükseltildi.

Kamu kurumlarında çalışan sürekli işçilerin yemek parası yükseltildi.

Halen kurumlara göre değişen tutarlarda 17 lira 20 kuruş ve 20 lira 60 kuruş olarak ödenen günlük yemek ücreti, 10 Ekim 2022 tarihinden geçerli olmak üzere net 55 lira oldu.

Karar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'ın da katıldığı toplantıda alındı.

Bakanlık, 'Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Vedat Bilgin ile Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan arasında imzalanan Kamu Toplu Sözleşmesi Ek Protokolü ile kamu kurumlarında çalışan işçilerin günlük yemek ücreti 17 TL’den net 55 TL’ye çıkartılmıştır.' dedi.

ERDOĞAN DA AÇIKLAMIŞTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan da işçilerin yemek ücretleri hakkında açıklamada bulumuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan söz konusu açıklamasında şu ifadelere yer vermişti: 

“Her üyemizi ilgilendiren çalışanlara ödenen yemek ücretlerinin vergi istisna rakamlarıyla ilgilidir. Temmuz ayından itibaren çalışanlara ödenen yemek bedelini 34 liradan 51 liraya çıkardık. Yıl sonunda yeniden değerleme oranına göre bu rakamı tekrar belirleyeceğiz.

Yemek ödemelerinde, restoran, lokanta yemek kartı kullanma zorunluluğunu kaldırıyoruz. Artık çalışanlara nakden ödenen yemek tutarı da vergi indirimi istisnasına girecektir. Böylece çalışanlara daha fazla alternatif sağlıyoruz”

Erdoğan ayrıca çalışanlara yapılacak elektrik ve doğal gaz ödemeleriyle ilgili de konuştu. Erdoğan, “2023 Nisan ayı sonuna kadar çalışanlara yapılacak elektrik doğal gaz ve ısınma giderinin 1000 liraya kadar olan kısmı gelir vergisi ve sigorta kesintisinden muaf tutuyoruz” açıklamasında bulundu.

Erdoğan’ın konuşmasından diğer satır başlarıysa şöyle;

*Türkiye’nin son 20 yılında tarihimizin en önemli demokrasi ve kalkınma atılımlarını gerçekleştirirken aynı zamanda pek çok saldırıyla, tuzakla, oyunla da mücadele ettik. Ekonomimiz de bu saldırılardan nasibini almıştır. Uluslararası finans mekanizmaları üzerinden sinsice yürütülen saldırılar 2018 Ağustos ayından itibaren açık bir meydan okumaya dönüşmüştür.

*Türk ekonomisinin bu çalkantılı süreçten geleneksel yöntemlerle kurtarmanın mümkün olmadığını gördük. Bu tablo karşısında aslında çok önceden başlatmamız gereken alternatif ekonomi politikasının süratle hayata geçirdik.

*Zaman içinde küresel gelişmelere ve ülkemizin ihtiyaçlarına göre geliştirerek sürdürdüğümüz Türkiye Ekonomi Modeli’nin hedefi ülkemizi yatırım istihdam üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla büyütmek olmuştur. Önce salgın, ardından Rusya Ukrayna savaşı tüm dengeler gibi ekonomik işleyişi de kökünden sarsmıştır.

*Ülkemize uyguladığı ekonomik model sebebiyle en ağır şekilde eleştirenler bile geldiğimiz noktada bizimle aynı çizgiye yönelmişlerdir. Bunu son Semerkan Zirvesi’nde ardından BM Genel Kurulu’nda orada yaptığımız Türk evindeki Türk liderlerle onların ifadeleriyle tespit ettik. Türkiye artık eski Türkiye değil.