Ekonomi

'Asgari ücrete, memura, emekliye yeni zam ve yüklü ikramiye verilecek'

Marketlerin fiyat donduracağını aylar öncesinden söyleyen Ankara'nın tecrübeli gazetecilerinden Erdal Sağlam, seçim öncesi ekonomide ortaya çıkacak tabloyu değerlendirdi. Yeni zamlar, ikramiye, kredi bolluğu olacak ancak... Piyasalarda Merkez Bankası'nın dominant olduğu sistemdeki görece olumlu havanın tersine dönmeye başladığını kaydeden Sağlam, piyasanın hedeflenen şekilde canlanmayacağını aksine yatırımların ve büyümenin olumsuz etkileneceğini belirtti

Seçim öncesi piyasalarda oluşacak ekonomik tabloyu ve Ankara kulislerinde konuşulan beklentileri aktaran Erdal Sağlam, Mesele Ekonomi'de Ankara Sayfası programında uygulanan "sopa ekonomisi" ters tepmeye başladığını söyledi. Piyasalarda Merkez Bankası'nın dominant olduğu sistemdeki görece olumlu havanın tersine dönmeye başladığını kaydeden Sağlam, piyasanın hedeflenen şekilde canlanmayacağını aksine yatırımların ve büyümenin olumsuz etkileneceğini belirtti.

Net rezervlerde erime

Seçime doğru gidilirken gündemin yeniden dolarizasyon olabileceğini kaydeden Sağlam, bunun en önemli nedeninin güvensizlik ve ileriye dönük politikalarla ilgili belirsizlik olduğunu ifade etti. Bunun en önemli işaretinin yılın ilk dört iş gününde net rezervlerde net 3 milyar dolarlık erime olduğunu kaydeden Sağlam, rezervlerini seçime kadar düşüş trendinde olmaya devam edeceğini belirtti.

Para dolara ve altına kayacak

Ankara'da piyasaya verilecek paranın dolara ve altına kayması beklentisi olduğunu da ifade eden Sağlam, Döviz Tevdiat Hesaplarındaki erimenin duracağını ve bu hesapların yeniden yükselişe geçme beklentisi olduğunu da kaydetti. Sopa ekonomisinin dozu arttıkça ters tepmeye başladığını dile getiren Sağlam, bankaların da bu konuda reaksiyon vermeye başladığının gözlemlediğini dile getirdi.

KKM'ye yeni faiz oranı gelecek

KKM'de erimenin hızlandığını ve MB'nın el altından bankalara kur farkı +3'lük faizi yükseltin dediğini dile getiren Sağlam, MB'nın bu düşüşü engellemek için ya yüzde 3'lük payı tamamen kaldıracağını ve bankaları bu konuda serbest bırakacağını ya da yüzde 3'lü 7-8'e çıkacağını belirtti. MB'nın bu konuyu çok önemsediğini çünkü KKM'den çözülmenin dövize gitmesi tehlikesi görüldüğünü aktardı.

Krediler bollaşacak ama...

KGF kredileri kullandırılacağını, ucuz çiftçi kredilerinin açıklandığını, konut kredilerinde 0,69'a ek olarak, ikinci el konut için kredi hazırlığında olduğunu dolayısıyla kredilerde çok büyük bir artış olacağını dile getiren Sağlam, MB'nın bunu frenlemek durumunda kalacağını burada kullanılacak kredilerin de dolara ve altına gitmesinin öngörüldüğünü belirtti.

Yeni zamlar ve büyük bir ikramiye

Sağlam, ayrıca seçim öncesinde memura, emekliye, asgari ücrete ek zamlar ve yüksek bir ikramiye beklentisi olduğunu ifade ederek, "Beklenti bu paraların da tüketime gitmeyeceğini dövize altına gideceği yönünde. Hem vatandaşlar hem iş dünyası için geçerli olacak" ifadesini kullandı.

 

Dalgalı piyasada yatırımcıya 5 önemli tavsiye!  

Flaş Haber! Merkez Bankası'ndan bankalara yeni liralaşma yaptırımı

'Asgari ücrete, memura, emekliye yeni zam ve yüklü ikramiye verilecek'