Asgari ücrete vergi istisnası! Tüm detaylar belli oldu!
Asgari ücretin vergiden istisna edilmesine ilişkin esaslar belirlenirken, yönetim kurulu ve denetim kurulu üyelerine ödenen huzur hakkı ile bilirkişi, resmi arabulucu, eksper, spor hakemleri ve sporculara yapılan ödemeler için de istisnadan yararlanacak. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Tebliğ ile, Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile getirilen asgari ücretin vergi dışı tutulmasına ilişkin düzenlemenin uygulama esasları belirlenirken, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren yürürlüğe giren asgari ücret muafiyetine ilişkin örneklere de yer verildi
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının Gelir Vergisi Genel Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı ve ardından yürürlüğe girdi.
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Tebliğ ile, Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile getirilen asgari ücretin vergi dışı tutulmasına ilişkin düzenlemenin uygulama esasları belirlenirken, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren yürürlüğe giren asgari ücret muafiyetine ilişkin örneklere de yer verildi.
Yönetmeliğe göre 2022 yılı için belirlenen 5 bin 4 lira asgari ücret tutarından sadece sigorta kesintisi yapılacak, gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yapılmayacak. Asgari ücret net olarak 4 bin 253,40 lira olarak ödenecek.
Asgari ücretin üzerinde kazananların maaşlarından gelir ve damga vergisi alınmayacaktır. Brüt asgari ücrete tekabül eden kısım da damga vergisinden istisna edilecektir. Örneğin, muafiyet nedeniyle brüt ücreti 8 bin lira olan işçiden 638,01 lira gelir vergisi ve 37,98 lira damga vergisi alınmayacaktır.
Ücret ve ücret sayılan ödemeler
Yönetim ve denetim kurulu üyelerine ödenen huzur hakkı, bilirkişilere, resmi arabuluculara, uzmanlara, spor hakemlerine ve sporculara yapılan ödemeler de istisnadan yararlanacak.
İstisna, aynı ay içinde yapılan ücret ve ödemelerin toplamına bir defa uygulanır. Maaş ödemesine ek olarak, aynı dönemde yapılan ve ücret olarak kabul edilen prim, ikramiye, huzur hakkı, fazla çalışma ücreti, döner sermaye ücreti ve ek ders ücretleri dikkate alınarak muafiyet uygulanacaktır. Bu kapsamda bu istisna, ilgili ayda yapılan ücret ve ücret olarak kabul edilen ödemelerin toplamına bir defa uygulanacak.
İstisna, birden fazla işveren için çalışanlar için en yüksek ücrete uygulanacaktır. Muafiyet, yıllık beyanname verilmesi gereken durumlarda da kullanılabilecek.
Kısmi süreli çalışıp tam zamanlı çalışmayan örneğin ayda 15 gün çalışan işçiye 4 bin 253,40 lira tam istisna uygulanacak.
Teşvik uygulamalarında öncelikle istisna uygulanacak
Serbest Bölgeler Kanunu, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu, Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında uygulanan teşviklerde, çalışanların ücretlerine öncelikle istisna uygulanacak ve istisna sonrası kesilen vergi tutarı işveren lehine muhtasar beyannamede tahakkuktan terkin edilecek.
Basit usul mükelleflerin yanında çalışan ve diğer ücretli olarak vergilendirilenler de istisnadan faydalanacak. Taksici, dolmuşçu, terzi, kuaför gibi basit usule tabi mükelleflerin yanında çalışan ve diğer ücretli olarak vergilendirilen çalışanlara uygulanan diğer ücret vergileme usulü kaldırılırken, bu ücretliler de 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren genel hükümleri tabi olacak.
Bu kapsamda bulunan çalışanlar, artık vergi karnesi almayacak ve karnelerini vergi dairesine ibraz ederek vergilerini tarh ve tahakkuk ettirmeyecek.
Bunlardan asgari ücretli olarak çalışanlar istisna nedeniyle vergi ödemeyecek. Daha yüksek ücret alanlar ise istisnayı aşan ücretlerini yıllık beyanname ile beyan edecekler.
Asgari geçim indirimi uygulanmayacak
Tebliğde, istisnanın kapsamı ve uygulamasına ilişkin detaylı bilgilere yer verilirken, buna göre, asgari ücretin aylık brüt tutarından işçi sosyal güvenlik kurumu primi ve işsizlik sigorta primi düşüldükten sonra kalan tutarına isabet eden ücretleri gelir vergisinden istisna edilirken, istisnayı aşan ücret gelirinin vergilendirilmesinde, hizmet erbabının ilgili aydaki gelirine ilişkin verginin hesaplanacağı gelir dilim tutarları ve oranları, istisna kapsamındaki tutarlar da dikkate alınarak belirlenecek.
İstisna nedeniyle alınmayacak vergi, ilgili ayda aylık asgari ücret üzerinden hesaplanması gereken vergiyi aşmayacak.
Yapılan düzenleme ile 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren yapılan ücret ödemelerinde asgari geçim indirimi uygulanmayacak.
Asgari ücretle çalışan ve istisna uygulaması nedeniyle vergi ödemeyecek olan hizmet erbabı da dahil olmak üzere vergi indiriminden faydalanmak üzere başvuruda bulunanların engellilik indirimine ilişkin işlemleri önceden olduğu gibi Gelir İdaresi Başkanlığınca değerlendirilerek sonuçlandırılacak. Asgari ücretli olarak çalışan ve bu nedenle ilgili ayda istisna nedeniyle vergi ödemeyecek hizmet erbabı, engellilik indiriminden faydalanamayacak olmakla birlikte onaylanan başvuruları üzerine şartları dahilinde emeklilik başvurularını yapabilecek. Asgari ücretin üzerinde ücret alan ve vergi indirimine hak kazanan hizmet erbabının, gelir vergisi matrahının yeterli olması halinde, hem engellilik indiriminden hem de istisnadan faydalanması mümkün olacak.
Asgari ücretliye müjde! Maaşınıza haciz konulamayacak!
İşçi ve işverenler dikkat! 638 Lira vergi muafiyeti olacak!
Asgari ücretten vergi kesintisi kaldırılacak mı?