Kent Haberleri

Asgari ücrete yüzde yüzde 25-30 zam! Alman devinden Türkiye tahmini! 

Türkiye ziyaretinden bulunan Deutsche Bank ekonomistleri, ekonomiye ilişkin değerlendirmelerinde, asgari ücrete uygulanması öngörülen zammı da açıkladı. İşte ayrıntılar...

İki günlük İstanbul ziyaretinde bulunan Deutsche Bank ekonomistleri Yiğit Onay ve Christian Wietoska, Türkiye’de politika yapıcılar, yerel bankalar, finansal kurumlar, ekonomistler ve akademisyenlerle ile bir araya geldi. “Türkiye Seyahat Notları: İstanbul'dan önemli çıkarımlar” başlıklı 7 Ekim tarihli değerlendirmede, ekonomiye ilişkin önemli görüşlere yer verildi. 

Yatırımcılar arasında, Türkiye ekonomisindeki makro-finansal dengelenme konusunda güçlü bir kabul gördüklerine dikkat çeken ekonomistler hem enflasyon hem de asgari ücret zammına yönelik görüşlerini paylaştı. 

ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 25-30 ZAM 

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; 2025 için asgari ücret zammı, enflasyonla mücadelede tartışmaların merkezinde olduğu belirtilirken,  genel görüşün yüzde 25-30 arasında bir zam olduğuna vurgu yapıldı. 

Yüzde 30’un üzerinde bir asgari ücret zammının, yavaşlayan ekonomi karşısında işletmeleri zorlayıcı bir duruma sokacağı ve enflasyon beklentileri açısından bozucu olacağının öngörüldüğü de ifade edildi. 

Asgari ücret haricine de uygulanacak maaş zamlarının yüzde 30’un üzerinde olabileceğini düşünenler olduğu gibi, bazı ekonomistlerin de kâr marjlarının azalmasının işletmeleri yüzde 30'un üzerinde zam yapamayacağına, sene başında pek çok şirketin yapacağı ilk zamların yüzde 20 civarında olacağına dikkat çekildi. 2025 yılının ortasında ise maaşlara bir düzenleme daha yapılabileceği belirtildi. 

Ekonomistler, Ağustos 2024'tek raporlarında da 2025 yılında asgari ücrete uygulanazak zammın enflasyonla mücadelenin gerçekliğini ortaya koyacağını belirterek, tek bir zam ve yüzde 25-30 arasında oran öngörmüşlerdi.

ENFLASYON TAHMİNİ YÜKSELDİ 

Raporda, enflasyonun, ekonomik programın hedefleri arasında en büyük endişe kaynağı ve geriden gelen unsur olarak kalmayı sürdüreceği aktarılırken, piyasa profesyonelleri ve politika yapıcılar, dezenflasyon konusunda iyimser, fakat bunun başlangıçta beklenenden biraz daha uzun sürebileceğinin düşünüldüğünün de altı çizildi. 

Piyasa profesyonellerinin çoğunun, şirketlerin ve hane halkının enflasyon beklentilerinin, gerçekleşen enflasyonun 2025 sonunda %45'in altına, 2025 ortasında ise yaklaşık %30'a düşmesiyle daha hızlı azalacağını düşündüğü belirtildi.

Deutsche Bank, Türkiye için 2024 sonu enflasyon tahminini yüzde 42,3'ten yüzde 43,9'a, 2025 sonu enflasyon tahminini de yüzde 23,2'den yüzde 25'e yükseltti. 

Tuzla'da kupon arazi satışı: 39 bin metrekarelik villa imarlı arazinin fiyatı 1 milyar TL'den fazla!

Sanayicinin beklediği arazi adımı atılıyor! 1484 fabrika için 20.1 milyon metrekare yatırım yeri tahsisi!

Mili Emlak’tan Bursa ve Eskişehir’de taksitle arsa ve arazi fırsatı!