29 / 04 / 2024

Asgari ücrete zam gelecek mi? Milyonları ilgilendiren son dakika asgari ücret açıklaması geldi!

Asgari ücrete zam gelecek mi? Milyonları ilgilendiren son dakika asgari ücret açıklaması geldi!

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan enflasyon rakamlarının ardından 'Asgari ücrete zam gelecek mi?' sorusu yeniden gündeme geldi. İşte asgari ücretle ilgili son dakika beklentisi... 



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından dün Mart ayına ilişkin enflasyon rakamları açıklandı. Mart ayı tüketici aylık enflasyonu hem beklenenden daha düşük oldu hem de Merkez Bankası’nın 2024'ün ilk yarısı için açıkladığı yılsonu tahmini ile uyumlu enflasyona yakın kaydedildi. 

Ekonomimcom köşe yazarı Fatih Özatay, bugünkü köşesinde asgari ücrete Temmuz zammı konusunu kaleme aldı. Özatay, Mart'ta tüketici fiyatlarının yüzde 3,16 oranında arttığına, yıllık enlfasyonun da yüzde 68,5 olduğuna dikkat çekti. 

Asgari ücrete zam gelecek mi? Milyonları ilgilendiren son dakika asgari ücret açıklaması geldi!

Fatih Özatay, mevsim hareketlerinden arındırılmış aylık enflasyon gerçekleşmesinin yüzde 3,22 olduğunu, bunun olumlu bir gelişme olduğunu söyledi ve "Ayrıca, İTO’nun İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi ile ölçülen Mart enflasyonu yüzde 3,9 şeklinde belirlendi" dedi. 

Merkez Bankası’nın 2024 sonu tahmininin yüzde 36 olduğuna, dün açıklanan aylık enflasyon verisinin bu tahmin ile kabaca uyumlu olmasına sevinildiğine vurgu yapan Özatay, "Oysa 2003 yılından (TÜİK’in tüketici enflasyonu verisi açıklandığından) bu yana en yüksek ikinci Mart enflasyonu" dedi.

Özatay, enflasyon bu kadar yüksekken ekonomi programını tasarlayanların ve onu uygulayanların ilk önceliklerinin enflasyonu düşürmek olması gerektiğini dile getirdi. 

Bu çerçevede dış koşulların ülke geneline çalıştığının altını çizen Özatay, "Mevcut şartlar altında Fed’in yılın geriye kalanında üç kez faiz düşürmesi öngörülüyor. ECB bir süre sonra faiz indirme kervanına katılacaktır. Bu şartlar, bizim gibi ülkelere ilişkin sermaye girişlerini ve dolayısıyla döviz arzını artıracak durumlar. Farklı bir ifadeyle, enflasyonun ana belirleyicisi olan kur artışlarının suni yollarla (döviz satarak) baskılanmasına gerek olmayacak şartlar. Elbette bizim işlerimizi doğru yapmamız durumunda geçerli olur. Uygulanan programın hem Türkiye’ye ilişkin risk algılamasını düşürmesi gerekiyor hem de yerleşiklerin döviz cinsinden mali varlıklar yerine lira cinsinden mali varlıklara yönelmelerine teşvik sağlaması. Bu becerilebilirse, 2024 sonunda enflasyonu yüzde 36 seviyesine yaklaştırmak mümkün" açıklamasında bulundu.

Özatay, bunun olmazsa olmaz koşulunun mevduat faizlerinin enflasyonun belirgin biçimde üzerinde seyretmesini sağlanması olduğunu ve programın eksiklerinin tamamlanmasının gerektiğini dile getirdi.  

Asgari ücrete zam gelecek mi? Milyonları ilgilendiren son dakika asgari ücret açıklaması geldi!

ASGARİ ÜCRETE ZAM GELECEK Mİ? 

Ekonomimcom köşe yazarı Fatih Özatay, bunların tümü yapılırken asgari ücretin ve emekli maaşlarının Temmuz’da artırılmasının gerektiğini vurguladı. 

Emekli maaşlarının zaten artırıldığına ancak burada çok düşük olan maaşların, standart enflasyon düzenlemesinin çok üzerinde artırılmasını kastettiğine dikkat çeken Özatay, "Şu anda açlık sınırı 16 bin 793 TL, asgari ücret ise 17 bin 2 TL oldu. Yani, asgari ücret ancak 9 TL daha fazla açlık sınırından. Açık ki Nisan ayının enflasyonu açıklandığında açlık sınırından daha düşük kalacak asgari ücret" ifadelerini kullandı. 

Özatay, maaş artışı için 2025 Ocak ayına kadar beklenmesinin asgari ücret kazananlar açısından durumu vahimleştireceğinin altını çizdi. 

Resmen açıklandı! KPSS 60 puanla 7 bin 500 POMEM adayı alınacak! Başvurular başladı!

Birden fazla konutu olanlara ek vergi uygulaması kolay değil!

İstanbul'da son dakika kentsel dönüşüm: Yıkılan binanın yan apartmanın duvarı yok!

 


Geri Dön