17 / 07 / 2024

Asgari ücrete zam tartışmasında son nokta!

Asgari ücrete zam tartışmasında son nokta!

Milyonlarca ücretli Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılmasını bekliyor. Asgari ücrete yapılacak zammın enflasyonu artıracağını savunanlara karşı Ekonomist Prof. Dr. Selva Demiralp, bu kadar yüksek enflasyon ortamında asgari ücrete düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.


Döviz ve altında al-sat kolaylığı!


Temmuz ayında memur ve emeklilerin zam alacağı kesinleşirken, milyonlarca asgari ücretli ile çalışan için hala soru işaretleri giderilmedi. Milyonlarca kişinin yaşamını etkileyecek asgari ücret zammıyla ilgili olarak Koç Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp önemli bir değerlendirmede bulundu.

BloombergHT’deki programa konuk olarak katılan Prof. Dr. Selva Demiralp, “Mevcut enflasyon görünümü ücret artışlarını ötelemeye imkân tanımayacak kadar yüksek” diye konuştu.

GELİRİN ÇOĞU KİRA, GIDA VE ULAŞIMA GİDİYOR

Prof. Dr. Demiralp, yüksek enflasyon nedeniyle asgari ücrete zam beklentisinin olduğunu belirtti. Düşük gelir gruplarının, gelirlerinin çoğunu kiraya, gıdaya, ulaştırmaya harcadığı için onların sepetindeki ağırlıklandırmanın çok daha yüksek olduğunu kaydeden Demiralp, “Her ne kadar mevcut manşet enflasyon oranı 75,5 olsa da ki 75,5 de çok yüksek bir rakam, vatandaşın hissetmiş olduğu enflasyonun bir üç haneli olduğunu görüyoruz” diye konuştu. Demiralp, “Bu kadar yüksek bir enflasyon ortamında asgari ücrete bir düzenleme yapılmamasını doğru bulmuyorum” dedi.

Literatüre bakıldığında enflasyondan ücretlere, ücretlerden enflasyona doğru bir geçişkenlik bulunduğunu ifade eden Demiralp, ancak esas nedensellik araştırıldığında, enflasyon arttığı zaman ister istemez bunun tüm ekonomiye sirayet ettiğininin görüldüğüne dikkat çekti. Prof. Dr. Demiralp, tüm dünyada  enflasyona paralel olarak ücret artışlarının gerçekleştirilerek, reel ücretlerin düşmesinin engellendiğini kaydetti.

Asgari ücrete zam tartışmasında son nokta!

ENFLASYONU BİRE BİR ETKİLEMEZ!

Ücret artışlarının enflasyona etkisinin olduğunu belirten Demiralp bu konuyu şöyle açıkladı: “Evet, var. Ama bu bire bir değil. Çünkü bir kere maliyetlerin tamamı ücretlerden gelmiyor. Özellikle sermaye yoğun olan sektörlerde ya da imalat sanayiinde, yani emek yoğun olmayan sektörlerde ücretlerin artışının bire bir enflasyonu etkilemesini beklemiyoruz. Eğer rekabetçiliğiniz yüksekse, verimliliğiniz yüksekse bu ücret artışlarını absorbe edebiliyorsunuz ve enflasyona yansıtmıyorsunuz.”

REEL ÜCRET KORUNMALI

Prof. Dr. Selva Demiralp, enflasyonun yüzde 38’lere düşeceğine inanmadığını belirterek, tahminlerinin yüzde 50”lere daha yakın olduğunu belirtti. Demiralp, “Bu ortamda ben asgari ücrete, buradan zincirlerleme olarak diğer ücretlere, gerçekleşecek enflasyon paralelinde, reel ücretleri koruyacak bir zemin hazırlanması gerektiğini düşünüyorum” diyerek sözlerini şöyle tamamladı: “Neticede enflasyon problemi çok ciddi politik hataların sonucuydu. Ama bu hataların bedelini vatandaş reel alım gücü düşürülerek ödememeli. Bu bedel tüm topluma yayılmalı.”

Asgari ücret Temmuz'da 13 bin TL'nin altına düşecek! 

Memur maaşları bayramdan önce yatar mı? Emekli ve memur Haziran 2024 maaşlarında son dakika! 

İslam Memiş, gram altın için son dakika tarihi ve rakamı verdi! Altın alacaklara 'Bu fırsatı kaçırmayın' uyarısı! 

 


Geri Dön