Ekonomi

Asgari ücrete zam zam zam! Tarih ve rakam konuşuluyor, bakmadan sakın atlamayın

Türkiye'de asgari ücretle ilgili çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Bu sene iki kere zamlanan asgari ücrete bir kez daha zam yapılacak. İşte o zamla ilgili tüm detaylar... Her fırsatta vatandaşları enflasyona karşı ezdirmeme vurgusu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, aralık ayındaki asgari ücret görüşmelerinde de eli boş şekilde davranılmasını ve vatandaşların mağdur edilmemesini istedi

Türkiye'de mevcut enflasyon durumunun vatandaşların geçimini engellemesi nedeniyle asgari ücrete yılda iki kere zam yapıldı. Her fırsatta vatandaşları enflasyona karşı ezdirmeme vurgusu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, aralık ayındaki asgari ücret görüşmelerinde de eli boş şekilde davranılmasını ve vatandaşların mağdur edilmemesini istedi. İşte Cumhurbaşkanın Erdoğan'ın talimatının ardından kulislerde konuşulan rakam ortaya çıktı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan son olarak 1 Temmuz tarihinden geçerli olmak üzere yeni asgari ücretin 5 bin 500 lira olduğunu duyurmuştu. Yani Temmuz başından bu yana ikinci zam ile beraber asgari ücret 5.500 TL olarak uygulanıyor. Ancak asgari ücrete zam yapılsa da enflasyon artmaya devam ediyor ve asgari ücrete üçüncü zam beklentisi gündeme geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan son olarak 1 Temmuz tarihinden geçerli olmak üzere yeni asgari ücretin 5500 lira olduğunu duyurmuştu. Ancak yeni zam beklentisi de vatandaşların arasında en büyük beklenti oldu.

Asgari ücret zammı konusunda yeni düzenleme gerçekleştirildi. Bu düzenleme doğrultusunda 30 Haziran tarihli Resmi Gazete’de tüm detaylar kamuoyu ile paylaşılmıştı. Bununla beraber Femaş Metal Sanayii işçileriyle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yılbaşında asgari ücrete yeni zammın kapısını bir kez daha aralamıştı. Kanun doğrultusunda asgari ücrete bir yıl arayla en az bir defa zam yapılması göz önüne alındığında Temmuz ayında gelen yeni zamla birlikte Aralık ayında yapılacak zam ile ilgili zorunlulukta tamamen ortadan kaldırılmış olduğu paylaşıldı.

CİDDİ BİR RAKAM KONUŞULUYOR

Ayrıca bir iddiaya göre 2023’ten önce asgari ücrete bir zam daha gelebileceği gündeme geldi. Enflasyonun artmaya devam etmesi zam için en büyük gerekçe oluyor. Kulislerden gelen son iddialara göre ise Kasım ayında asgari ücrete zam yapılabileceği belirtildi. Bu noktada asgari ücretin 6.700 TL olabileceği paylaşıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Bilgin, asgari ücrete ilişkin bir açıklama yaptı. Bakan Bilgin açıklamalarında asgari ücrete zammın yıl sonunda yapılacağını ifade etti. Bunun yanı sıra Bakan Bilgin açıklamalarında “Yıl sonunda bunu dikkate alarak yeni bir düzenleme yapacağız. Emekçilerimizi ezdirmeyeceğiz. Sermayenin emek düşmanlığı yapmasının karşısında olacağız” ifadelerini kullandı.