Ekonomi

Asgari ücrete zamda yeni oran! İşverene de büyük destek

Asgari ücrette temmuz artışı için taraflar arasındaki trafik hızlanırken, hükûmet, artış maliyetinden küçük işletmelerin etkilenmemesi için yeni bir destek planı için harekete geçiyor. Bu kapsamda, asgari ücrete temmuzda yüzde 25 civarında zam yapılması bekleniyor.4 Temmuz’da açıklanacak rakamlarla enflasyon oranının yıllık yüzde 75’i aşması tahmin ediliyor

AK Parti ve Hükûmet cephesinde, “Asgari ücrete yılbaşında yüzde 50 zam yapılmıştı. 4 Temmuz’da açıklanacak rakamlarla enflasyon oranının yıllık yüzde 75’i aşması tahmin ediliyor. Bu durumda asgari ücretlerinin yüzde 25’lik bir kaybı olması bekleniyor. Bu farkın asgari ücrete yansıtılması öngörlüyor. Böyle bir planlama ile yüzde 25’lik artışla, asgari ücret 5 bin 300 liraya yükselebilir” şeklinde bir hesaplama yapılmakta.

Cumhur İttifakı’nın ortağı BBP Genel Başkanı Mustafa Destici de asgari ücretin yüzde 23 civarında artmasının beklendiğini duyurmuştu.

PRİM DESTEĞİ
Asgari ücrete temmuzda yüzde 25 civarında zam yapılması durumunda, işveren üzerindeki yükü azaltmak için de bir hazırlık yapıldığı ifade ediliyor. Bu kapsamda, asgari ücret üzerinden kesilen SGK priminin, belli sayıda işçi çalıştıran küçük işletmeler açısından devlet tarafından karşılanacağı söyleniyor.

Asgari ücretten 2022 yılı başından itibaren vergi kesintisi yapılmamakta. İşveren sadece SGK primi veriyor. Mevcut asgari ücrete göre, işverenin devlete ödediği prim tutarı 875 lira. Temmuzda yapılacak artıştan sonra prim maliyeti de yükselecek.

Bu durumda, küçük işletmelerin işçi çıkarma riski ile karşı karşıya kalmaması ve istihdamın olumsuz etkilenmemesi için prim desteği verilmesine kesin olarak bakılmakta.

 

GÖZLER 4 TEMMUZ’DA
Öte yandan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün toplandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile komisyondaki tarafların yapacağı çalışmaların hafta sonuna kadar tamamlanacağı tahmin ediliyor.
Asgari ücret artışında enflasyon kriterinin esas alınması konusunda bir uzlaşmaya varılırsa, 4 Temmuz’da açıklanacak yıllık enflasyon oranından sonra yeni asgari ücret Cumhurbaşkanı tarafından kamuoyuna duyurulacak.

https://emlakkulisi.com/isabetli-tahminleriyle-taninan-islam-memisten-1000-liranin-altina-dusen-altinla-ilgili-yeni-aciklama/711474

https://emlakkulisi.com/arac-sahipleri-bu-gece-rahat-uyuyacak-akaryakita-bu-kez-dev-indirim-geliyor/711381