Ekonomi

Asgari ücretle çalışanlara duyuruldu! Resmi karar ile birlikte 6.000 TL'ye kadar...

Asgari ücretle çalışanlara duyurulur. Brüt maaşlarının yüzde 60'ı kadar aylık alınacak. İşte detaylar!Bu kararlar içinde asgari ücretle çalışanları ilgilendiren bazı hususlarda bulunmaktadır

Deprem bölgesinde geçerli olan OHAL kararı çerçevesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzası ile alınan yeni kararlar açıklandı. Bu kararlar içinde asgari ücretle çalışanları ilgilendiren bazı hususlarda bulunmaktadır.

İşte haberin detayları…

Kahramanmaraş merkezli depremden dolayı tam 11 ilde OHAL kapsamında belirli şartlar altında işten çıkartma yasağı ve kısa çalışma ödeneği uygulamasına geçildi. Asgari ücret ile çalışan kişiler brüt maaşlarının yüzde 60'ı kadar aylık alacak. İşte OHAL çerçevesinde alınan o yeni kararlar…

Kahramanmaraş'ta üst üste meyana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler tam 11 ilde kalıcı hasarlara yol açarken Hatay'da meydana gelen iki büyük depremde yıkımlara neden oldu. Yaşanan felaketten sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından deprem bölgeleri için OHAL kararı alındı. Düzenleme Meclis’ten geçerken Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş oldu.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ VERİLECEK

OHAL düzenlemesi ile birlikte yeni adımlar atılırken Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik alanında yeni tedbirler alındı. Kararname Resmi Gazete’de yayınlanırken yeni kararlar da yürürlüğe girdi. OHAL kapsamında bulunan şehirlerde işverenler, iş yerlerinin ağır ya da orta hasarlı olduğunu belgelemesi durumunda uygunluk tespitine gerek kalmadan kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilecek.

İŞTEN ÇIKARMALAR ÖNLENECEK!

Depremzedelerin hayat şartlarını kolaylaştırmak adına birçok farklı adım atılırken pandemi döneminde uygulamaya konulan İş Kanunu'ndaki 'ahlak ve iyi niyet kurallarına uymamak', 'işyerinin kapanması' gibi nedenler dışında yapılan işten çıkartmaların önü kesilmişti. Kısa çalışma ödeneği ve işsizlik ödeneği kapsamında ödemekten yararlanmayan ve işsiz olan kişiler için işsizlik sigortası fonunda günlük 133,44 TL ödeme yapılacak. OHAL süresini geçmemek koşuluyla yapılan ödemeler, genel sağlık sigortası da ödemelerin içine alındı. Deprem bölgesindeki işyerlerinde Sendika Kanunu kapsamındaki yetki tespiti, toplu sözleşmelerin yapılması, uyuşmazlıkların çözümü, grev ve lokavt süreleri de OHAL süresi boyunca uzamış oldu.

ASGARİ ÜCRETLİLERE 6.004 TL ÖDEME YAPILACAK

Kısa çalışma ödeneği çerçevesinde sigortalının son 12 aylık prim ödemeleri esas alınarak günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60'ı kapsamında ödeme yapılır. Bu yöntemle hesaplanan ödenek tutarı aylık Asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150'sinden fazla olmamaktadır. Ödenek miktarı aylık asgari brüt tutarının yüzde 150'si çerçevesinde 15.012 TL'ye denk geliyor ve 2023 yılı için asgari ücretli bir çalışanın kısa çalışma ödeneği de 6.004 TL 80 kuruş olarak belirlendi. Çalışan kişinin maaşının artması durumunda kısa çalışma ödeneği de artmaktadır. Bu ödenekten sadece damga vergisi alınmaktadır.