Sektörel

Asgari ücretli kaç yıl çalışarak İstanbul'da bir ev alabilir?

Sürekli olarak artış gösteren konut fiyatları ve asgari ücret arasındaki uçurum, pek çok kişiyi düşündürüyor. Peki, İstanbul’da ortalama bir konut almak için kaç yıl çalışmak gerekiyor.

Mega kent İstanbul’da ortalama bir konut fiyatı hızlı bir şekilde artmaya devam ediyor. Özellikle kentteki nüfus yoğunluğu, arz-talep dengesi ve ekonomik faktörler bu fiyatların artmasına sebep oluyor. 

Mega kent İstanbul’un merkezi ve popüler bölgelerinde konut fiyatları genellikle 30 milyon Türk Lirası’na kadar yükselebiliyor. Fakat genel bir ortalamayı ele aldığımız zaman  İstanbul'da ortalama bir dairenin fiyatı 5 milyon Türk Lirası civarındadır.

ASGARİ ÜCRET İLE KONUT SATIN ALMAK MÜMKÜN MÜ?

Türkiye’de asgari ücret 2024 yılı itibarıyla aylık yaklaşık olarak 17 bin lira civarında belirlenmiştir. Bu ücretin yüzde 100 tasarruf edilmesi bile, konut fiyatlarına kıyasla oldukça yetersiz kalmaktadır. Ortalama bir konut almak isteyen bir asgari ücretlinin ne kadar çalışması gerektiğini anlamak için bazı hesaplamalar yapmamız gerekli.

Örnek vermek gerekirse, mega kent stanbul’da 5 milyon TL’lik bir ev almak için:
Asgari ücretle çalışan bir kişi, yılda ortalama 204 bin lira kazanmaktadır (12 ay x 17.000 TL).

MAAŞININ TAMAMINI BİRİKTİRİRSE 24,5 YIL 

Sözcü’den Zeynep Kaplan imzalı habere göre eğer bu kişi kazancının tamamını biriktirirse, 5 milyon liralık bir konuta sahip olabilmesi için yaklaşık 24,5 sene boyunca hiç harcama yapmadan çalışması gerekiyor. 

Söz konusu bu hesaplama, gerçek hayatta pek mümkün değildir çünkü bir kişinin tüm kazancını biriktirmesi neredeyse imkansızdır. Fakat  bu sadece bir çerçeve sunmak için yapılan bir hesaplamadır. Gerçek yaşamda kira, gıda, ulaşım gibi giderler göz önüne alınırsa bu süre daha da uzayacaktır.

KONUT SATIN ALMAK İÇİN NE KADAR SÜRE GEREKLİ?

Eğer bir asgari ücretlinin harcamalarını da hesaba katacak olursa konut satın alma süresi daha da uzayacak. Ortalama bir ailenin mega kent İstanbul’daki yaşam giderleri, gelirin büyük bir kısmını harcamalarına ayırmalarına sebep  olur. Kira, fatura, ulaşım, gıda gibi temel giderler hesaba katıldığı zaman, asgari ücretli bir çalışanın tasarruf oranı oldukça düşük olacaktır.

Örnek vermek gerekirse
Aylık 17 bin TL maaş alan bir kişi, yaşam giderleri ve tasarruf sonrası ayda en fazla 2 bin-3 bin TL biriktirebilir.
Yıllık birikimi yaklaşık olarak 24 bin -36 bin TL olacaktır.

138 İLA 208 SENE BOYUNCA TASARRUF YAPMASI GEREK 

Bu koşullarda 5 milyon liralık bir konut almak için yaklaşık olarak 138 ila 208 sene boyunca tasarruf yapması gerekebilir.
Tabii ki söz konusu bu hesaplama, hiçbir ekonomik kriz yaşanmadan, enflasyonun sabit kaldığı ve kişinin yaşam koşullarının değişmediği varsayımıyla yapıldı.

KONUT KREDİSİ VE DİĞER SEÇENEKLER

Asgari ücretli bir çalışan için konut sahibi olmanın en mantıklı yollarından bir tanesi de konut kredisi gibi finansman seçeneklerini değerlendirmek. Fakat, Türkiye'de konut kredisi faiz oranları oldukça yüksek olduğu için söz konusu bu yöntem de uzun vadede ciddi maliyetler yaratabilir. Bankalar genel olarak , gelir seviyesinin yüzde 40-50'sini geçmeyen kredi ödemeleri için onay veriyor.  Bu da bir asgari ücretlinin alabileceği kredi tutarını oldukça sınırlıyor. 

İSTANBUL'DA KONUTSAHİBİ OLMAK ZOR MU?

Mega kent İstanbul’da asgari ücret ile konut sahibi olmak, mevcut ekonomik koşullar göz önüne alındığında oldukça zor görünüyor. Ortalama bir konut almak için asgari ücretle uzun seneler çalışmak gerekiyor ve günlük yaşam giderleri bu süreci daha da uzatıyor. Fakat farklı finansal araçlar ve tasarruf yöntemleri ile bu süreyi kısaltmak da mümkün olabilir.

 

Belediyeler, iki şehirde 450 bin TL’den başlayan fiyatlarla villa ve dükkan satıyor! 

ATEM Başkanı Akçam müjdeli haberi duyurdu! Tapu harçlarında yeni dönem başlıyor!

Günübirlik kiraya verilen turizm amaçlı izinli konut sayısı 29 bin 637 oldu!