Ekonomi

Asgari ücretliler aman dikkat! 30 gün şartını yerine getirenlere 8 bin 8 TL nakit para!

Asgari ücretli çalışanlar için önemli bir açıklama yapıldı. Şartı yerine getirenlere 8 bin 8 TL nakit para ödenecek. İşte detaylar!İşsizlik maaşı miktarı asgari ücrete göre şekil alıyor

Asgari ücretli çalışanlar eğer kusurları dışında işlerinden ayrılmak zorunda kalırlar ise devlet tarafından işsizlik maaşı ödenmektedir. İşsizlik maaşı miktarı asgari ücrete göre şekil alıyor. 2023 yılının asgari ücrete yapılan zam ile birlikte işsizlik ödeneğinde de artış oldu.

İşte, işsizlik maaşına dair detaylar…

2023 yılı için işsizlik maaşı en az 4 bin 4 TL iken, en fazla 8 bin 8 TL olduğu duyurulmuştu. Sigortalı işsiz vatandaşlara, yasada belirtilen şartları taşımaları durumunda işsiz kaldıkları dönem için İŞKUR tarafından belirli süre ve miktarda maaş ödenmektedir.

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

İşsizlik maaşına başvuru yapmak isteyen kişiler, e-Devlet sitesinden ya da Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) merkezlerinden ve esube.iskur.gov.tr web sayfalarını ziyaret edebilirler.

2023 İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?

2023 yılında asgari ücretin 8 bin 506 TL olmasından sonra işsizlik ödeneğinde de artış meydana geldi. 2023 yılında en düşük işsizlik maaşı 4 bin 4 TL olurken, en yüksek işsizlik maaşının ise 8 bin 8 TL oldu.

KİMLER İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLİR?

- Kendi isteği dışında işsiz kalmak,

- Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine bağlı olmak,

- Hizmet akdinin iptalinden önceki son 3 yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası prim ödenmiş olmalıdır,

- Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine gidilip veya online ortamdan başvuru da yapılabilir.

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

- İşsizlik maaşı başvurusu, İŞKUR birimine kişilerin, şahsen gelerek veya elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresinden yapılabilir.

- Mücbir nedenler dışında 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülür.

- İşsizlik ödeneğinin ödenebilmesi, sigortalı işsizlerin iş almaya hazır durumda olması gerekir,

- İşsizlik ödeneği başvurusu ile kişinin iş arayan kişinin kaydı yapılır ya da güncellenir.

- Sigortalı işsizlerin danışmanlık, işe yerleştirme ve mesleki eğitim hizmetlerinin de alması gerekir.