Ekonomi

Asgari ücretlinin ev sahibi olma hayali yerle bir oldu! 

2023'te asgari ücret 8 bin 506 lira net 80 kuruş olarak belirlendi ancak harcama kalemlerindeki ve geçim maliyetindeki artış asgari ücreti rahatlatmadı. DİSK/Metalİş`in raporuna göre, asgari ücretli, öğün başına 6,8 lira, eğitim için ise, aylık 74 lira ayırabiliyor. İşte bütün ayrıntılar

DİSK/Birleşik Metal İşçileri Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM), TÜİK'in tüketim harcaması istatistiklerindeki en yoksul yüzde 20'lik gelir grubunun harcama oranlarını temel alarak gelecek yıl asgari ücretin satın alma gücünü hesapladı. İşte bütün ayrıntılar...

GIDA İÇİN GÜNLÜK 82 LİRA!

Hesaplar gösteriyor ki, eşi çalışmayan iki çocuklu bir asgari ücretli, şubatta eline geçecek olan 8 bin 506 liralık gelirinden gıda için günlük ayırabileceği 82 lira ile hem eşinin hem kendinin hem de çocuklarının masraflarını karşılamak zorunda. Buna göre, asgari ücretlinin, her bir öğün için kişi başına ayırabildiği bütçe sadece 6,8 TL.

Söz konusu ailenin dışarıdan yemek hizmetlerine ayırabileceği miktar ise aylık 323 lira. Yani bir ailenin dışarıda pişirilmesi gereken yemeklere ayırabileceği toplam miktar günde 10 lira.

ANCAK 17 METREKARELİK BİR DAİRE KİRALAYABİLİYOR!

Endeksa.com veri tabanından elde edilen sonuçlara göre, Kasım 2022'de Türkiye kiralık konutların ortalama metrekare fiyatının 58,6 TL olduğu varsayıldığında, asgari ücretli çalışanlar tarafından kiraya sadece 1.700 TL ayrılabiliyor. Buna göre, asgari ücretli kiraya çıkmak istediğinde ortalamada kasım fiyatlarıyla, ancak 29 metrekarelik bir daire tutabiliyor.

2023'te asgari ücretle çalışanlar İstanbul'da sadece 17 metrekare daire kiralayabilecek. Asgari ücretli kişinin çalıştığı işyerinin servis imkânı yoksa işyerine ulaşımı da büyük bir sorun. İstanbul'da bir aylık abonman ücreti ise 602 TL.

Asgari ücretlinin, çocuğunun eğitimi için ayırabileceği tutar ise, aylık 74 TL her bir çocuk için 37 TL olacak.

KİRA ARTIŞ ORANI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Her ayın başında enflasyon verilerine göre şekillenen kira artış oranı için araştırmalar başladı. TÜİK tarafından belirlenen zam oranları hem ev sahipleri hem de kiracıların yakından takip ettiği konulardan oluyor. 

Kira artış oranı 3 Ocak'ta belli olacak. Türkiye İstatistik Kurumu, enflasyon verilerini açıkladıktan sonra detaylar haberimize eklenecektir.

KİRA ARTIŞ ORANI ÖRNEĞİ HESAPLAMA

Mevcut Kira Bedeli: 4.000,00 TL

Girdiğiniz Artış Oranı: Yüzde 25

Kira Artış Tutarı: 750,00 TL

Aylık Yeni Kira Tutarı: 4.750,00 TL

KİRA ARTIŞINA YÜZDE 25 ZAM SINIRI!

Kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme TBMM Genel Kurulu'ndan geçti. Düzenleme, yasanın yürürlüğe girdiği tarih ve daha sonraki tarihlerde yapılan kira sözleşmelerini kapsayacak ve 1 Temmuz 2023'e kadar geçerli olacak

Fi Yapı'dan son dakika duyurusu!
Selçuk Geçer`den kandırmaca iddiası! Dolar aslında bu kadar! Hemen bakın!
En Ucuz iPhone 14 nerede? Yurt Dışı iPhone fiyatları ne kadar? 26 Aralık 2022 fiyat listesi...
Akaryakıt fiyatlarında son dakika depremi! Zam mı geldi, indirim mi oldu? BP, Opet, Shell 26 Aralık 2022 fiyat listesi!