Kent Haberleri

Asgari ücretlinin hayalleri suya düştü: Daha cebe girmeden 48,5 dolar eridi!

Türk Lirası'nın dolar karşısında değer kaybetmesiyle birlikte asgari ücret, ilk duyurulduğu tarihten bu yana 48,5 dolar eridi, yani yaklaşık 1274 lira değer kaybetti. Türk Lirası'nın dolar karşısında değer kaybetmesi, asgari ücretin satın alma gücünü azaltıyor ve çalışanların geçim koşullarını zorlaştırıyor

Son zamanlarda Türkiye'de yaşanan ekonomik gelişmeler, asgari ücretli çalışanları da olumsuz etkilemeye devam ediyor. Türk Lirası'nın dolar karşısında değer kaybetmesi, asgari ücretin satın alma gücünü azaltıyor ve çalışanların geçim koşullarını zorlaştırıyor. İlk açıklandığından bu yana asgari ücretin dolar karşısında 48,5 dolar (1274 lira) erimesi, durumu daha da vurguluyor.

Diken'de yer alan habere göre; Ocak ayında yapılan zamla birlikte asgari ücret, o dönemdeki kurla 455 dolara denk geliyordu. Ancak seçim sonrasında yaşanan kur artışıyla birlikte asgari ücret, 359 dolara kadar düşmüştü. Yeni zamla birlikte 11 bin 402 liraya yükseltilen asgari ücret, ilk açıklandığında 482 dolara eşitti. Ancak dolar/TL'nin 26,3 seviyesine yükselmesiyle birlikte asgari ücret, 433,5 dolara geriledi.

Bu durumda, çoğu asgari ücretli henüz zamlı maaşını alamadan yaklaşık 48,5 dolar kaybetti. Türk Lirası'nın değer kaybı ve yüksek enflasyon oranları, asgari ücretli çalışanların alım gücünü olumsuz etkiliyor. İktisadi tedbirler alınması ve ekonomik istikrarın sağlanması önem taşıyor.

Hazine Bakanlığı'na Mehmet Şimşek, Merkez Bankası Başkanlığı'na Hafize Gaye Erkan'ın getirilmesiyle birlikte "rasyonel" adımlar atılacağı umutları ortaya çıkmıştı. Ancak Merkez Bankası'nın politika faizini artırmasına rağmen, resmi enflasyon oranının yüzde 40 civarında seyretmesi ve piyasanın beklentilerini karşılayamaması, Türk Lirası'ndaki değer kaybının sürmesine neden oldu.

Asgari ücretli çalışanlar, günlük giderlerini karşılamakta zorlanırken, ekonomik istikrar ve kur düzenlemelerine olan ihtiyaç daha da önem kazanıyor. Hükümetin ve ilgili kurumların alacakları tedbirlerle, asgari ücretli çalışanların yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve ekonomik istikrarın sağlanması hedeflenmelidir.

İş Bankası'ndan son dakika müjdesi! 1.000 USD'ye kadar Hediye Kart verilecek!
Emekli maaşında seyyanen zam düğümü: 8 bin 77 lira ek ödeme yapılacak mı? Kamu-Sen'den emekliye seyyanen zam talebi! 
Renault Clio'ya ikinci dev zam! Clio 1 milyon TL oldu! 17 Temmuz 2023 fiyat listesi...
Emekliler dikkat! e-Devlet'te zamlı maaşlar resmen açıklandı! Hemen tıklayıp, siz de yeni maaşınızı öğrenin!