Ekonomi

Asgari ücrette 8 bin 9 bin TL konuşuluyordu! Rakam yükseldi vatandaş bayram edecek!

Aralık ayında belirlenecek asgari ücret zammı için iddialar ardı ardına gelmeye devam ediyor. Peki, uzmanlar ne diyor? Asgari ücrete ne kadar zam yapılmalı?Aralık ayı başında gerçekleştirilecek toplantıya bir ay kala, yeni asgari ücrete dair çeşitli iddialar ortaya atılmaya başlandı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Aralık ayında 2023 yılında uygulanacak asgari ücret tutarını belirlemek için toplanacak. Aralık ayı başında gerçekleştirilecek toplantıya bir ay kala, yeni asgari ücrete dair çeşitli iddialar ortaya atılmaya başlandı.

“ENFLASYONUN TAHRİBATINI ORTADAN KALDIRACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeni asgari ücrete dair 14 Ekim’de bir açıklama yapmış ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in “Bundan öncekilerden çok daha farklı bir hazırlığın içinde olduğunu” belirtmişti.

Bakan Bilgin de konu ile alakalı 13 Ekim’deki gerçekleştirdiği açıklamasında “Enflasyonun emekçiler üzerindeki tahribatını ortadan kaldıracak bir düzenleme yapacağız” demişti.

ASGARİ ÜCRETE NE KADAR ZAM YAPILMALI?

Kocaeli Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde endüstri ilişkileri, emek tarihi ve çalışma hukuku üzerine çalışmalar yürüten Prof. Dr. Aziz Çelik, asgari ücret zammına dair açıklama yaptı.

Çelik, asgari ücretin en az, dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının yarısı kadar olması gerektiğini, böylece iki ebeveynin çalıştığı iki çocuklu bir ailenin yoksulluk sınırı üstünde kalabileceğini söyledi.

Türk-İş'e göre ekim ayında dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 24 bin 186 TL oldu. Bunun yarısı 12 bin 93 TL yapıyor. Asgari ücretin bu seviyeye gelmesi için 2.19 katına çıkarılması, başka bir deyişle yüzde 119 zam yapılması gerekiyor.

Asgari ücrette artışın enflasyonu daha da yukarı çekeceğine dair kaygılar da var. Prof. Dr. Yalçın Karatepe “Asgari ücreti artırarak insanları doğal gaz faturalarını ödeyebilir hale getirmeniz enflasyonu artırabilir mi” dedi.

“ASGARİ ÜCRETLİLER TOPLULUĞU”

Türkiye'de işgücünün yarısından fazlasının asgari ücretle çalıştığına ve böylece işçi sınıfının bir 'asgari ücretliler topluluğuna' dönüştüğüne de dikkat çekti.

Çelik, “Avrupa ülkelerinde temel ücret belirleyicisi toplu pazarlıklarken Türkiye'de asgari ücret temel ücret belirleyicisi. Bu çok ciddi bir problem. Ben bunu ‘asgari ücret tuzağı' olarak adlandırıyorum. Asgari ücret bir ortalama ücrete dönüştü” dedi.

İş Bankası herkesin beklediği haberi verdi! 3 bin liranızı geri alabileceksiniz!

TOKİ başvuruları bitiyor! Acelen edin! TOKİ son başvuru tarihi ne zaman?

Telefon almak isteyenler hemen baksın! Galaxy A33 büyük indirimle satışta! 29 Ekim 2022 fiyat listesi…