04 / 05 / 2024

Asgari ücrette ilk resmi rakamlar peş peşe belli oluyor! İşte masaya gelecek rakamlar...

Asgari ücrette ilk resmi rakamlar peş peşe belli oluyor! İşte masaya gelecek rakamlar...

​​​​​​​Asgari ücrette yeni yıl zammı için hazırlıklar başladı. Bakan Vedat Işıkhan kimsenin enflasyona ezdirilmeyeceğinin vurgulayarak, herkesin uzlaştığı bir asgari ücret zammı ile uzlaşmaya vurgu yaptı. Peki, asgari ücrette hangi rakamlar masaya gelecek? İşte detaylar...



Asgari Ücret Tespit Komisyonu aralık ayında ilk kez toplanacak. Bu kapsamda, hükümet, işçi ve işveren kesimi hazırlıklara başladı. Hükümetten yapılan açıklamalarda ise enflasyon vurgusu ön plana çıkıyor. Peki, yeni asgari ücret nasıl belirlenecek ve kaç TL olacak? Masaya gelecek rakamlar neler? İşte detaylar...

YENİ ASGARİ ÜCRET BİRÇOK ÖDEMEYİ DOĞRUDAN ETKİLEYECEK

Milyonlarca çalışanın gelecek yıl alacağı aylığı belirleyecek olan yeni asgari ücret için geri sayım başladı. Asgari ücret 7-8 milyon işçiyi doğrudan ilgilendirirken diğer çalışanları, işsizleri, sosyal yardım alan vatandaşları da etkiliyor.

Asgari ücrette ilk resmi rakamlar peş peşe belli oluyor! İşte masaya gelecek rakamlar...

ÖZEL SEKTÖRDE DE BÜTÜN MAAŞLAR ARTACAK

Asgari ücretteki artış işsizlik aylığından sosyal yardımların gelir kriterine kadar her çeşit ödemeyi değiştirirken, çalışanlar bakımından da maaş zammı anlamı taşıyor.

Yalnızca asgari ücretliler değil asgari ücret haricinde maaş alan çalışanlar da yapılacak artıştan poziitf etkileniyor.

BAKAN IŞIKHAN'DAN ASGARİ ÜCRET MESAJI: KİMSEYİ ENFLASYONA EZDİRMEYECEĞİZ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2024’te herkesin uzlaştığı bir asgari ücret tutarında uzlaşılacağını ümit ettiğini ifade etti.

Memuru, işçiyi, ücretliyi ve emeklileri hiçbir şekilde enflasyona ezdirmediklerine vurgu yapan Işıkhan, "21 senedir bu konuda asla taviz vermedik. Bundan sonra da vermeyeceğiz” şeklinde konuştu

Asgari ücrette ilk resmi rakamlar peş peşe belli oluyor! İşte masaya gelecek rakamlar...

ASGARİ ÜCRET ZAMMI İÇİN HAZIRLIKLAR BAŞLADI

Sabah gazetesinden Faruk Erdem’in haberine göre, önümüzdeki ay toplanacak olan Asgari Ücret Tespit komisyonu öncesinde taraflar hazırlıklara başladı. Hem işçi kanadını temsil edecek Türk-İŞ hem de işveren kanadını temsil edecek TİSK masaya getireceği teklifler üzerinde çalışmalarına devam ediyor.

Hükümetten yapılan açıklamalarda ise işçilerin aynen emekliler ve memurlarda olduğu gibi enflasyona ezdirilmeyeceği vurgusu dikkat çekiyor.

ENFLASYON RAKAMLARI ÖNEMLİ BİR KISTAS OLACAK

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun şu ana kadar gerçekleştiği toplantılarda ücreti belirlerken en fazla baktığı veri enflasyon oluyor. Bu nedenle, bu yılki toplantıda da hem 6 aylık enflasyon hem de yıl sonu enflasyon son derece büyük önem kazanacak.

2 senedir asgari ücret yılda 2 defa haziran ve ocak aylarında belirleniyor. Bu kapsamda, son 6 aylık enflasyon zam oranını belirlemede etkili oluyor.

Bu nedenle komisyonun son 6 aylık enflasyonu da temel alacağı yine gelecek yıl için öngörüler ve alım gücü noktasında da çalışma yapması öngörülüyor.

  Asgari ücrette ilk resmi rakamlar peş peşe belli oluyor! İşte masaya gelecek rakamlar...

ASGARİ ÜCRETE ZAM İÇİN BU ORANLARA DİKKAT!

Orta Vadeli Programda (OVP) tahmin edilen yüzde 65'lik yıl sonu enflasyonu rakamını Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan da raporu açıklarken bir defa daha tekrarladı.

Hem OVP'nin hem de TCMB’nin öngörüsü yıl sonu için yüzde 65 enflasyon olarak gerçekleşti. Yine TCMB’nin yaptığı piyasa katılımcıları anketinde beklenti yüzde 68 bandında çıkmıştı.

Yüzde 65'lik yıl sonu enflasyon tahminine göre 6 aylık enflasyonun yüzde 38 seviyesine yakın olması bekleniyor. Memurlar ve memur emeklileri için toplu sözleşmeyle beraber artış oranı ise yüzde 49'u geçiyor. Gerçekleşecek bir refah payı ekiyle yine yüzde 50'ye yakın bir artış olması muhtemel.

YENİ ASGARİ ÜCRET NE KADAR? KAÇ TL OLACAK?

Hâlihazırda net asgari ücret 11 bin 402 TL olarak uygulanıyor. Memur aylık artışı temel alınırsa yüzde 50 artış olduğu zaman net rakam 17 bin 103 TL'ye çıkacak.

6 aylık enflasyona göre zamma karar verilirse yeni asgari ücret net 15 bin 735 TL olacak. Hükümet kanadından yapılan açıklamalarda ve şu ana kadar yapılan artışlara bakıldığı zaman asgari ücret artışlarının hep enflasyonun üzerinde gerçekleştiği görülüyor.

Bu nedenle yüzde 38'lik 6 aylık enflasyon oranının refah payıyla beraber yüzde 50'ye çıkartılması öngörülen bir sonuç olarak ortada duruyor. Bu kapsamda, yeni asgari ücretin 17 bin liranın üzerine çıkacağı tahmin ediliyor.

Hacizli araçların satışı ikinci el piyasasını düşürür mü? Satış işlemi ne kadar sürer? Uzmanlar açıkladı!

Otomotiv satışlarında peş peşe rekor! Yüzde 55,4’le yeni rekor kırıldı!

Dijital TL için ilk resmi tarih verildi! Merkez Bankası Başkanı Erkan resmen duyurdu!

Geri Dön