Ekonomi

Asgari ücrette milyonları ilgilendiren büyük tehlike!

Asgari ücrette artış mevsimi geldi. Ocak ayında geçerli olacak yeni asgari ücretin ne kadar olacağı herkesin gündeminde.  2023 asgari ücret artış ne olacak sorusu en fazla merak edilen konuların başında geliyor. Ancak asgari ücret kadar önemli bir konuda bu ücretle çalışanların sayısındaki hızlı art1980'lerden beri ücretleri takip ettiğini ve bu konunun bu kadar gündem olduğuna daha önce şahit olmadığını belirten Çelik, Türkiye'nin giderek bir asgari ücretliler ülkesi haline geldiğini kaydetti

Birgün Gazetesi Köşe Yazarı ve Akademisyen Aziz Çelik, asgari ücretle çalışanların oranının yüzde 50'ye yükseldiğini ve diğer emek gelirlerinin de asgari ücrete yaklaşmaya başladığına dikkat çekti. 1980'lerden beri ücretleri takip ettiğini ve bu konunun bu kadar gündem olduğuna daha önce şahit olmadığını belirten Çelik, Türkiye'nin giderek bir asgari ücretliler ülkesi haline geldiğini kaydetti.

Bunun büyük bir sorun olduğunu ve giderilmesi gerektiğini vurgulayan Çelik, Asgari ücretin 2002-2022 yılları arasında en çok artan emek gelirinin asgari ücret olduğunu kaydeden Çelik, bu dönemde asgari ücretin 30 kat arttığını (enflasyondan arındırılmadan) belirtti. Aynı verilere göre kişi başı gelirin ise 29 kat arttığını ifade eden Çelik bunun olumlu görünen ancak yanıltıcı bir tablo olduğunu kaydetti.

Diğer ücretler arasındaki makas kapanıyor

Son 20 yılda asgari ücret parasal olarak 30 kat artarken, kamu işçisinin ücreti 13, memur maaşı 16, işçi emekli aylığı 17, memur emekli aylığının 3 kat arttığını kaydeden Çelik, özel sektöre ait veri olmadığını ancak özel sektörde çalışanların durumlarının kamudan iyi olmasının mümkün olmadığına dikkat çekti. İstanbul Sanayi Odası (İSO) verilerinde ücret payında yaşanan düşüşün özel sektörde ücret artışlarının sınırlı kaldığını gösterdiğini kaydeden Çelik, uygulanan politikalar neticesinde ortalama ücret ve maaşlar ile asgari ücret arasındaki makasın kapanmakta olduğuna işaret etti.

AB ülkelerinde asgari ücretle çalışma oranı yüzde 4

Asgari ücretin en düşük ücret demek olduğunu ve Türkiye'de asgari ücretle çalışanların inanılmaz boyutlara geldiğini ifade eden Çelik, "Asgari ücretle belirlenen bu alt sınır düşük vasıf gerektiren işlerde ödenmesi gereken insanca yaşamaya yetecek ücret miktarıdır" ifadesini kullandı. Asgari ücretin bir alt sınır olduğunu, koruyucu önlem olduğunu vurgulayan Çelik, AB ülkelerinde asgari ücretle çalışanların oranının yüzde 4'ün altında olduğuna, kalan ücretlerin büyük oranda toplu iş sözleşmeleriyle belirlendiğine dikkat çekti.

Türkiye'de tablo vahim

Çelik, Merkez Bankası tarafından yapılan bir araştırmaya göre; tarım dışı sektörlerde asgari ücret ve altında çalışanların oranının yüzde 43, sanayide yüzde 50, tekstil ve konfeksiyonda yüzde 59-72, gıdada yüzde 65, inşaattayüzde 54, toptan ve perakende de yüzde 64 ve turizmde yüzde 72 olduğunu kaydetti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de toplu iş sözleşmesi kapsamı yüzde 10’un, özel sektörde ise yüzde 6’nın altında olduğunu kaydeden Çelik, bu oranın OECD ülkelerinde yüzde 32, AB ülkelerinde ise yüzde 60 olduğunu belirtti.

Önemli olan diğer ücretlerin ne olacağı

Hükümetin asgari ücret tespit komisyonunu etkisiz hale getirdiğini ve asgari ücreti tek başına belirlemeye başladığını ifade eden Çelik, asgari ücretin seçim manivelası haline geldiğini kaydetti. Asgari ücretin ne ola cağını hükümetin belirleyeceğini, işçi ve işverenin de onaylamak zorunda kalacağını kaydeden Çelik, "Önemli olan diğer ücretler, memur maaşları ve emekli aylıkları ne olacak? Asgari ücrete odaklanıp gerçek resmi görmemek büyük tehlike" ifadesini kullandı.

Asgari ücrette yeni dönem geliyor! Yılda iki kez zam yapılacak

Asgari ücret zammında ilk toplantı tarihi açıklandı! İşte masada konuşulacak rakamlar!

Asgari ücret komisyonu toplanıyor! İşte son detaylar!